אל-בראדעי: הגענו לקפאון במגעים עם איראן
המנהל היוצא של סוכנות הגרעין הופיע בפני מועצת הנגידים של הארגון בווינה וסקר את מאמציו להשיג תשובות מאיראן בנוגע לתוכניתה הגרעינית. אל-בראדעי הבהיר שטהרן עדיין פועלת להעשיר אורניום. על סוריה: לא משתפת הפעולה כנדרש
רגע לפני תום הזמן שקצב המערב לאיראן להידברות בסוגיית הגרעין - מודה הארגון המפקח על הנעשה כי הגיע למבוי סתום. ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמר בצהריים (ב') כי הארגון הגיע ל"קפאון" במגעים עם איראן. מוחמד אל-בראדעי, שיסיים בקרוב את תפקידו, הדף גם את הטענות לפיהן הוא הסתיר מידע בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית וטען כי המניע להאשמות הללו הוא "פוליטי".
מועצת הנגידים של הסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א) פותחת היום שבוע של דיונים בנושא איראן וסוריה. בדיון שנערך במטה הסוכנות אמר אל-בראדעי כי איראן לא חדלה ממאמציה להעשיר אורניום וכי היא טרם השיבה על השאלות שהציגה הקהילה הבינלאומית בנוגע לתוכניתה הגרעין שלה.
הנחת העבודה של סבא"א היא כי איראן ממשיכה להעשיר אורניום, וכי אינה מספקת הסברים מלאים לשאלות שהתעוררו לגבי ההיבטים הצבאיים של תוכניתה הגרעינית. ראש סבא"א היוצא אמנם אמר לפני כמה ימים כי "האיום מצד איראן נופח", אך הוסיף כי עדיין, היא נדרשת לפעול ביתר שקיפות.
אל-בראדעי תקף היום במרומז את צרפת ואת ישראל, שטענו כי הוא הסתיר מידע בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית. "אני מוטרד מאוד מההאשמות של כמה מדינות, שזכו לסיקור נרחב בתקשורת, לפיהן מידע מסוים לא הועבר לידי מועצת הנגידים. ההאשמות האלה הן פוליטית וחסרות שחר", אמר. "מאמצים אלה לחתור תחת עצמאותה של הסוכנות צריכות להיפסק לאלתר".
"דמשק טרם הציגה את שיתוף הפעולה הנדרש"
איראן עומדת על כך שתוכניתה הגרעינית נועדה למטרות שלום בלבד. בשבוע שעבר הודיעה כי בכוונתה לחדש את המו"מ עם המערב על תוכנית הגרעין. ראש צוות המו"מ לנושא הגרעין, סעיד ג'לילי, אמר אמר כי אף גובשה חבילת הצעות חדשה ומעודכנת לקראת פתיחת הדיאלוג.
אולם היום כינס הנשיא האיראני מסיבת עיתונאים שבה
הביע מסר תקיף ונחרץ בנוגע לתביעת המערב למו"מ. מחמוד אחמדינג'אד ציין כי הוא ישמח לקבל את הצעת עמיתו האמריקני ברק אובמה לפתוח בדיאלוג. אולם אין בכוונתו לדון ב"זכותה" של איראן לפתח יכולות גרעיניות.
בהתייחסותו לסוריה, אל-ברדאעי שב והביע צער על חוסר בשיתוף הפעולה מצדה בנוגע למתקן הגרעיני שהופצץ לכאורה על-ידי ישראל בספטמבר 2007. "דמשק טרם הציגה את שיתוף הפעולה הנדרש שיאפשר לנו לקבוע את מקור חלקיקי האורניום שהיו שם", אמר המנהל היוצא של סוכנות הגרעין.