ריבלין על ההקפאה: יש קווים אדומים שאסור לחצות
בעצרת לציון 80 שנה למאורעות תרפ"ט, בהן נרצחו עשרות יהודים בחברון, התייחס ריבלין להמשך הבנייה ביהודה ושומרון. "מי שסבור שבחורבן חברון תקום ירושלים - לא למד מאומה. מי שחושב כי בייבוש אריאל ומעלה אדומים נבנה את תל-אביב ובנותיה סופו למעוד, חלילה, במקום שמעדו אחרים"
יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, שולח אחר-הצהריים (יום ב') מסר חד-משמעי נוכח התוכנית של ראש הממשלה להקפיא את הבנייה בהתנחלויות. בעצרת הממלכתית, שנערכה בחברון, לציון 80 שנה למאורעות תרפ"ט, אמר ריבלין: "ארץ ישראל נקנית בזכות - לא בייבוש ובהקפאה".
ריבלין, הנואם המרכזי בעצרת לציון הטבח שערכו ערבים ביהודי חברון ב-1929, אמר: "לא
נכה בארץ שורש בגזירה אחר גזירה, לא נוכל להמשיך להיאחז בה ברפיון ובמורך לב. לא נבטיח את קיומנו בבקשת מחילה על עצם קיומנו, בהרכנת ראש ובחולשה".
יו"ר הכנסת הוסיף כי מפינוי התנחלויות לא יובטח המשך קיומה של המדינה. "מי שסבור שבחורבן חברון תקום ירושלים - לא למד מאומה. מי שחושב כי בייבוש אריאל ומעלה אדומים נבנה את תל-אביב ובנותיה, או שבאמת מאמין שבגוויעת ההתיישבות בגב ההר נרוויח הכרה בזכותנו הטריטוריאלית - סופו למעוד, חלילה, במקום שמעדו אחרים. מי שטועה לחשוב, שבאופן הזה נחלץ עצמנו משואה קרובה לבוא אינו אלא שוגה בתקוות שווא".
ריבלין וחוטובלי מניחים זר. "ארץ ישראל נקנית בזכות" (צילום: גיא אסייג)
בסביבתו של ריבלין ציינו כי הוא משוכנע שראש הממשלה עושה מאמץ ניכר לתמרן בין אמונתו ועקרונותיו לבין הלחץ האמריקני. בהקשר הזה אמר ריבלין בעצרת: "ראוי שיידעו גם ידידותינו בזירה הבינלאומית, כי במלאכת הדיפלומטיה לא הכל מותר ולא הכל עובר לסוחר. גם בחכמה המדינית יש קווים שאסור באיסור חמור לחצותם".
במהלך האירוע אירעה תקרית בין פעיל הימין הקיצוני, ברוך מרזל, לבית שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין, שהתשתתף בטקס, ואמר לו: "אתה דתי המחמד של הנשיא ביניש"
שיא המאורעות בתרפ"ט היה ב-23 באוגוסט 1929, כאשר מאות ערבים נושאי נשק מן הכפרים שבהרי ירושלים, התכנסו במסגד בהר הבית, ולאחר שהאזינו לנאומי הסתה בהם נקראו לפגוע ביהודים, פרצו אל העיר העתיקה ותקפו את יהודי ירושלים שהתגוררו בשכונות הצפוניות והדרומיות של העיר. עם שוך ההתפרעויות לקראת סוף יום המחרת נמנו בירושלים 17 קורבנות יהודים. בעיר חברון נרצחו עשרות יהודים. הקהילה היהודית בעיר, שמנתה, טרם המאורעות, 600 נפשות נטשה את העיר.
גם במפלגת העבודה התייחסו היום לתוכנית ונתנו גיבוי לראש המפלגה, שר הביטחון, אהוד ברק. "החלטת שר הביטחון, אהוד ברק, לאשר את 455 יחידות הדיור בגושי ההתיישבות הייתה במסגרת הקונצנזוס הציוני. שר הביטחון מנהל את המשא-ומתן מול האמריקנים בשקיפות, תוך הפגנת מנהיגות ועמידה על האינטרסים הלאומיים והביטחוניים של מדינת ישראל. גברת לבני, מבולבלת, היסטרית ותמיד היתה חלשה במעשים. היא הוכיחה זאת כשניהלה במשך שלוש שנים משא-ומתן חלול ועקר עם הפלסטינים, שהוביל את ישראל לשום מקום", נמסר בהודעת המפלגה.