בית הקולנוע "סמדר" בי-ם לא ייסגר
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים קבעה כי בית הקולנוע הוותיק יוכנס לרשימת השימור העירונית
הלחץ והמחאות הציבוריות עזרו, כך מתברר, ובעיריית ירושלים החליטו היום (ב') להכניס את בית הקולנוע הוותיק "סמדר" לרשימת הבניינים לשימור. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיריית ירושלים אישרה הבוקר את המלצותיו של ראש העיר, ניר ברקת, וקבעה במקביל כי עד להכנסת בניין הקולנוע המיתולוגי לרשימה יופעלו עליו סעיפי חוק שאינם מאפשרים כל שינוי במבנה עד להשלמת הכנת תוכנית האב של המושבות שצפויה להסתיים לקראת אוקטובר 2010.
מפגינים למען קולנוע "סמדר" (צילום: גיא אסיאג)
על פי ההחלטה, ייעוד המבנה כבית קולנוע יישמר ומשמעות הדבר היא שלא תתאפשר בו הקמת פרויקטים נדל"ניים. הכנת תוכנית השימור על מתחם הקולנוע תכלול בין היתר הוראות מחמירות למתחם מההיבט האדריכלי כמו גם מההיבט השימושי. סגנית ראש העיר לתכנון וסביבה, נעמי צור, ציינה כי מדובר בנקודת מפגש בין השימור לתרבות. "קולנוע סמדר הוא מוסד ירושלמי ותיק ואחד מעוגני התרבות של העיר. זו דוגמה לשימור חשוב שרלוונטי לצעירים ולמבוגרים בעיר כאחד".
קולנוע "סמדר" היושב ברחוב לויד ג'ורג' 4 במושבה הגרמנית הוקם באמצע שנות ה-20 של המאה הקודמת תחת השם "אוריינט". מ-1940 ובמשך שבע שנים הופעל על ידי ערבי-נוצרי ששינה את שמו לקולנוע "ריג'נסי", ובתום מלחמת העצמאות קיבלו לידיהם ארבעה חיילים משוחררים בהם אריה צ'צ'יק, את ניהול בית הקולנוע. השם "סמדר" הוענק לבית הקולנוע באמצעות תחרות שנערכה בעיתונות ב-1949. שנה לאחר מכן קנה צ'צ'יק את חלקם של שותפיו בבית הקולנוע ועד לימים אלה מנהלת משפחתו את המוסד.
"מעבר לחשיבותו הארכיטקטונית, לבית הקולנוע סמדר חשיבות תרבותית וחברתית מן המעלה הראשונה", אומרים בעיריית ירושלים. "מדובר בבית הקולנוע הפעיל האחרון מתוך בתי הקולנוע ההיסטוריים שפעלו בבירה החל מקולנוע רקס ועדן דרך קולנוע אדיסון וציון ועד לקולנוע גיל ואורגיל, אשר כולם נסגרו. מדובר בבית קולנוע שמשמר את המבנה והפרופורציות של בתי הקולנוע הראשונים, אשר מעטים כמוהו נשארו בארץ".