חשיפה: יוזמת שמאל בעד רה"מ ו"שתי מדינות"
ל-ynet נודע כי בקבוצת "שלום כחול-לבן", שקמה בעקבות נאום בר-אילן וצפויה לפתוח בקרוב בקמפיין ציבורי, חברים בין היתר עמי אילון, אמנון ליפקין-שחק, גלעד שר, אליעזר שקדי ויעקב פרי. גורם בקבוצה: "ניתן לזהות אצל נתניהו תכונות אלסטיות בנושאים שונים; אם יזכה לרוח גבית ציבורית - יהיה לו קל יותר לפעול"
אלה אנשי השמאל והמרכז שעתידים לתת רוח גבית לראש הממשלה בנימין נתניהו. "שלום כחול-לבן" הוא שמה של התארגנות פוליטית-ציבורית חדשה, שנועדה לקדם את רעיון הקמת המדינה הפלסטינית ולחזק את ראש הממשלה, לאחר שהביע לראשונה את תמיכתו ברעיון שתי המדינות בנאום בר-אילן. ל-ynet נודע כי הקבוצה, הכוללת שורה של אנשי שמאל ומרכז-שמאל בולטים ומוכרים, מתארגנת בימים אלה לפעול באופן פומבי על מנת לחזק את ראש הממשלה ולסייע לו. "בניגוד לעבר, ביבי הוא לא מקרה אבוד", אמר גורם המעורב ביוזמה.
בקבוצה, שהחלה להתארגן לפני כחודשיים-שלושה הרחק מעיני התקשורת, ניתן למצוא אנשי ציבור מוכרים רבים, בהם: השרים לשעבר עמי אילון (מפלגת העבודה) ואמנון ליפקין-שחק (מפלגת המרכז); מפקד חיל האוויר לשעבר אלוף (במיל') אליעזר שקדי והאלוף (במיל') דני רוטשילד; ד"ר יהודה בן מאיר, סגן שר החוץ לשעבר מהמפד"ל וממקימי תנועת מימד; עו"ד גלעד שר, שהיה בין היתר ראש צוות המו"מ הישראלי לוועידת קמפ-דייוויד ב-1999; ומנכ"ל "יוזמת ז'נבה" גדי בלטיאנסקי.
עוד באישים השותפים ביוזמה החדשה: ראשי השב"כ לשעבר יעקב פרי וכרמי גילון; מתי שטיינברג, לשעבר יועץ ראש השב"כ לענייני פלסטינים; סגנית השר לשעבר דליה רבין (מפלגת המרכז ומפלגת העבודה) וח"כ לשעבר אתי לבני (שינוי).
דמות בולטת נוספת בקבוצה הוא מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, אבי גיל - אחד האנשים המקורבים ביותר לנשיא המדינה שמעון פרס. על פי גורמים המעורבים בהקמת הקבוצה, פרס, המסייע לראש הממשלה בתחום המדיני, מעודכן בפרטי ההתארגנות.
מתחילים באינטרנט - אחרי החגים
הקבוצה החלה להתגבש בסמוך לנאומו של נתניהו בבר-אילן, בין היתר ביוזמתו של עמי אילון, וקיימה בחודשים האחרונים כמה מפגשים חשאיים בפורומים מצומצמים, האחרון שבהם לפני כשבועיים. במהלך המפגשים הוחלט שבפעילות הפומבית העתידית תתמקד הקבוצה בקידום - בציבור ובתקשורת - של רעיון הקמת המדינה הפלסטינית ובצורך בהיפרדות משטחי יהודה ושומרון.
במפגשים הוחלט לא "להתפזר" במסרים, אלא להתמקד בעיקר בחשיבות הקמתה של מדינה פלסטינית. "אנחנו רוצים להיות ממוקדים באג'נדה, ולא לעסוק כרגע בהשגת הסכם קבע מסודר", אמר ל-ynet גורם המעורב בגיבוש הקבוצה. "חשוב לנו לקרב לקבוצה כמה שיותר אנשים שהם לא אנשי שמאל, על מנת שהמסר יחדור לכמה שיותר ציבורים".
"תנועות שמאמינות בפיתרון של הפרדה, צריכות לסייע לממשלה ולא להיות אופוזיציה", אמר ל- ynet איש ביטחון בכיר לשעבר החבר בקבוצה. "אופוזיציה יש בשפע. כיום צריך לתמוך באותן נקודות שיש עליהן קונצנזוס, או כמעט קונצנזוס. לראש הממשלה יש קשיים, שהם לא רק אידיאולוגיים, וצריך לתת לו תמיכה ציבורית כדי לאפשר לנו לחיות חיים שלווים יותר במדינה".
בימים אלה ממשיכים חברי הקבוצה בניסיון לגייס אנשי ציבור שונים, ובהם גם כאלו שלא מזוהים עם השמאל הפוליטי, כגון אנשי ביטחון לשעבר התומכים בהקמת מדינה פלסטינית. בעתיד הקרוב תוקם מועצה ציבורית שתייצג את ההתארגנות, וייתכן שבראשה יעמוד אדם שאינו מזוהה עם השמאל. כמו כן, פועלת הקבוצה כדי לגייס כספים שיסייעו בפעילות הציבורית והפומבית, שאמורה להתחיל אחרי החגים.
השלב הראשון בפעילות הציבורית אמור להתנהל באינטרנט, על פי המודל המוצלח שסייע לברק אובמה בקמפיין שלו לנשיאות ארה"ב, וכן לח"כ דב חנין שהתמודד בבחירות האחרונות לראשות עיריית תל אביב. "המטרה העיקרית והראשונה היא להקים רשתות תומכים באינטרנט, ולגייס כספים דרך הרשת", הסביר אחד החברים בקבוצה.
"הרעיון הוא לזרום עם מה שיש"
במשך שנים ארוכות ניסו אנשי שמאל שונים, ובהם גם כאלה המעורבים בקבוצה הנוכחית, לקדם יוזמות מפורטות שנועדו להשיג הסכם קבע עם הפלסטינים, ולפעול להחלפת ראשי ממשלה מהימין, מתוך הבנה שהם לא מתכוונים להתקדם במסלול המדיני עם הפלסטינים.
גורם המעורב ביוזמה הסביר שאמנם לא ניתן לזהות שינוי של ממש באידאולוגיה אצל ראש הממשלה, "אך הוא מציג תכונות אלסטיות בנושאים שונים, כולל בנושאים המדיניים. אנחנו מרגישים שאם הוא ירגיש שיש לו תמיכה ציבורית משמעותית, יהיה לו קל יותר לפעול. רוב הציבור הישראלי בעד שתי מדינות לשני עמים, אולם לרוב הזה אין יכולת לקבל ביטוי ביום-יום, והמטרה שלנו היא להביא לידי ביטוי את התמיכה הרחבה".
גורמים ב"שלום כחול-לבן" מדגישים כי החליטו לוותר על העיסוק בשייכות הפוליטית של ראש הממשלה, ולהתמקד אך ורק בנושא עצמו: קידום הקמת המדינה הפלסטינית. הנחת יסוד נוספת המנחה אותם היא כי הקואליציה של נתניהו יציבה ולא צפויה להתפרק, ולכן אין טעם לבזבז זמן בהמתנה לבחירות הבאות.
לדברי גורם המעורב בפרטים, "הרעיון הוא לזרום עם מה שיש. השמאל ניצח אמנם אידיאולוגית, אך הפסיד פוליטית. חלק מהשמאל כבר התייאש מעצמו. לכן, צריך לסייע למי שנמצא בשלטון. אותנו לא מעניין מי בשלטון, וגם לא הקטע המפלגתי. מה שחשוב זה קידום הרעיון. אם נתניהו ייכנס למשא ומתן, צריך לעזור לו להצליח".
"לגבות את מי שפועל בתום לב"
אנשי היוזמה מדגישים כי לא מדובר בתמיכה אישית בנתניהו, אלא בדרך שסימן בנאום בר אילן: "הרעיון הוא לגבות את כל מי שפועל בתום לב על מנת
לקדם את הרעיון של שתי מדינות לשני עמים. כל זמן שנתניהו יפעל בתום לב כדי לפעול למה שהבטיח - אז נתמוך בו. יש עשרות אנשים שהצטרפו לרעיון הזה, והכוונה היא לייצר שיח ציבורי דרך האינטרנט ודרך חוגי בית. כרגע אנחנו שבעים או שמונים אנשים שפועלים סביב הנושא".
"לפני שנה וחצי, רוב הציבור בישראל, כולל בכירים, חשבו שהרעיון הזה כבר גווע, וחשבו שצריך למצוא חזון אחר. הם לא ידעו מה הרעיון הזה, אך חשבו עליו. היום קרו כמה דברים. אני חושב שהתחזקות הממשל בארה"ב והתפתחות העניין האירני, עם מכנה משותף רחב, כמו גם הקונסטלציה הפוליטית בישראל - מייצרים סיכוי וחלון הזדמנויות. יש סיטואציה מאוד מיוחדת, והשאלה כמה זמן החלון יהיה פתוח".