אובמה מהמר על כל הקופה
אחרי שהשוו אותו להיטלר והאשימו אותו בתוכנית להרוג סבתות, ברק אובמה יישא הלילה נאום מיוחד בקונגרס בניסיון להפיג את החשש סביב הרפורמה השאפתנית במערכת הבריאות. יצחק בן-חורין מסביר מדוע זהו המבחן החשוב ביותר של כהונתו
ברק אובמה ייצא הערב (יום ד') מהבית הלבן למשחק פוקר בגבעת הקפיטול בוושינגטון. הוא ייקח הימור גדול ויעמיד את יוקרתו, את מעמדו הנשיאותי ואת מורשתו על הכף כאשר יופיע בפני שני בתי הקונגרס ויישא את הנאום הפוליטי החשוב בכהונתו, בשידור חי לאומה בשעת צפיית-השיא. תהיה זו הפעם הראשונה שבה יציג אובמה תוכנית עם חותמת נשיאותית לרפורמה בביטוח הבריאות.
במשך שבועות ארוכים פעל הנשיא מאחורי הקלעים, אבל נזהר שלא להציג בפומבי תוכנית משלו לרפורמה מקיפה. ייתכן שהוא קיווה לא לחזור על השגיאה שעשה ביל קלינטון ב-1993, אז דחו המחוקקים את תוכניתו וכעבור שנה איבדו הדמוקרטים את הרוב בקונגרס.
היוקרה על הכף. הנשיא אובמה (צילום: AP)
ביטוח הבריאות הוא גולת הכותרת של פעילותו של אובמה מאז כניסתו לתפקיד בינואר. הנושא הפך לקרב ביצורים עבור הרפובליקנים, שהבחינו בהזדמנות פז לצאת מהמדבר הפוליטי, לאחר שאיבדו את אחיזתם בבית הלבן וגם את השליטה בשני בתי הקונגרס.
אובמה התחייב במהלך מערכת הבחירות לדאוג ל-50 מיליון אמריקנים שאינם נהנים מביטוח בריאות, להגן על מפוטרים מפני אובדן הביטוח ביחד עם עבודתם וגם על אנשים רבים שדווקא יש להם ביטוח בריאות, אולם מרגע שלקו במחלות קשות - חברות הביטוח מצאו כל דרך אפשרית להתחמק מאחריותן. הוא
הזהיר את אזרחי המעצמה הגדולה בעולם שאם הממשל לא יוביל רפורמה מקיפה, עלות ביטוח הבריאות למשפחה תוכפל בתוך עשור. עם זאת, הוא טרם סיפק תשובות משכנעות לשאלות בנוגע לעלות הפרויקט השאפתני, ויריביו הפוליטים בטוחים כי מהלך כזה יטביע את המשק האמריקני בגרעון נוסף בסך טריליון דולרים.
הציבור האמריקני מבוהל ומבולבל ומתקשה להבין מה רוצים ממנו. במסדרונות הקונגרס מסתובבת טיוטת הצעה לרפורמה בבריאות, המשתרעת על 11 אלף עמודים. גם חברי הקונגרס והסנאטורים הדמוקרטים נכשלו להסביר את התוכנית הזו לקהל הבוחרים, וכלל לא בטוח כמה מהם טרחו לקרוא אותה.
הנשיא עצמו נשאר מאחורי הקלעים במשך שבועות ארוכים, גם כאשר עלו שאלות אמיתיות וחשובות, אבל בעיקר אל מול מסע הפחדה משוכלל ומאורגן היטב של חברות הביטוח ופעילים שמרנים. מתנגדיה הקולניים ביותר של הרפורמה מיהרו לתייג את התוכנית תחת הכותרת "סוציאליזם", המהווה קללה עסיסית באמריקנית מדוברת. איורים של אובמה בתור "הג'וקר" תחת הכותרת "סוציאליסט" הופצו ברחבי המדינה. אחרי שכשלו המאמצים להציגו במערכת הבחירות כגיס חמישי מטעם אל-קאעידה, מנסים כעת למתג אותו מחדש בתור קרל מרקס של המאה ה-21.
להרוג את סבתא
רוב האמריקנים רוצה לשלם מעט מיסים ושהממשלה תתערב כמה שפחות בענייניו. חששם מפני השתלטות הממשל הפדרלי על ביטוח הבריאות הוא אמיתי. האמריקני הממוצע מסרב לסייע בכספי המיסים שלו לכמעט שישית מחבריו האזרחים שאינם מבוטחים. הוא רוצה לבחור את הרופא הפרטי שלו ומתנגד בתוקף לכך שהממשלה תחליט זאת עבורו. והנה, הוא שומע לפתע שהנשיא הטרי מתכוון להלאים את ביטוח הבריאות ולהרוג את סבתא שלו.
המקור לסיפורי הסבתא בנוגע לתוכנית שהסתובבה בקונגרס קשורה באחד מחלקיה, שבה מוצע כי רופאים ייפגשו פעם בחמש שנים עם זקנים וחולים סופניים כדי לברר כיצד הם היו רוצים לסיים את חייהם. הצעה זו היתה יוזמה של שני סנאטורים רפובליקנים דווקא - סוזן קולינס ממדינת מיין וג'וני איזקסון מג'ורג'יה - אבל היא נפלה כפרי בשל לחיקם של מגישי תוכניות המלל הימניות ברדיו וברשת החדשות הפופולרית "פוקס ניוז".
השוואות להיטלר. הפגנה נגד הרפורמה בבריאות (צילום: AP)
הבולט מכולם הוא מגיש תוכנית הרדיו ראש לימבו, שהפך בחודשים האחרונים למנהיג הבלתי רשמי של הימין באמריקה, בהיעדר מנהיג פוליטי מרשים במחנה הרפובליקני שמסוגל להתייצב מול אובמה. עשרות מיליוני אמריקנים הנוסעים בדרכים ומבלים שעות ארוכות בפקקים מקשיבים מדי יום לתוכניות המלל של לימבו ושל שמרנים אחרים, שמספקים לפוליטיקאים מהימין ולתומכיהם את "תחמושת הטיעונים" לביקורתם.
ואכן, ההצעה להפגיש רופאים עם חולים סופניים זכתה לתיאור בוטה במיוחד בתוכניות הרדיו, בבלוגים שמרניים וברשימות דוא"ל של ארגונים דתיים בתור מדריך שכותרתו הסמויה היא "כיצד עליך למות". הם רואים בהצעה כמעין הוראה או צו ממשלתי הכופה על האדם לסיים את חייו. רנדל טרי, ממנהיגי התנועה נגד הפלות, תיאר זאת כ"ניסיון להרוג את סבתא". מושלת אלסקה לשעבר שרה פיילין, שהתמודדה לתפקיד סגנית הנשיא בבחירות האחרונות, כתבה בתגובה כי אובמה רוצה להעמיד קשישים בפני "פאנל המוות".
אובמה הגיב באיחור רב ובצורה פושרת להתבטאות זו בנאום הרדיו השבועי שלו, אבל מסע ההפחדה כבר היה בעיצומו. צילומי אובמה עם שפם של היטלר נתלו בחוצות והוצגו באינטרנט. "פוקס" פרסמה גם רשימת אסיפות-עם של חברי קונגרס דמוקרטים במטרה לדרבן את הציבור להשתתף בהן ולהפגין.
מחאה, חרדה ושנאה
פגרת הקיץ בקונגרס והעובדה שהמחוקקים חוזרים למחוזות הבחירה שלהם בחודש אוגוסט מאפשרת להם להיפגש עם אזרחים במתכונת של אסיפות עם. למפגשים הללו, שנערכו במטרה לקדם את הרפורמה בבריאות, הגיעו הרבה מאוד אזרחים מבוהלים אשר ניזונו ממסכת של שמועות. הם רצו לשאול שאלות קשות ולקבל תשובות, אבל ברוב המקרים היו מתחזים שגנבו את ההצגה. אלה הגיעו במטרה לנצל את האירועים הפומביים הללו כבסיס למהפך בדעת הקהל האמריקנית נגד אובמה והדמוקרטים.
באחת מאסיפות העם שנערכה בוויסקונסין הופיעה אשה שנשאה תינוק על ידיה. היא הופיעה מול חבר קונגרס דמוקרטי והציגה עצמה מול המצלמות כ"אמא מודאגת" שאינה מתעניינת בפוליטיקה. כתב מקומי חשף מאוחר יותר את זהותה כפעילה פוליטית מרכזית במטה המועמד הרפובליקני שנוצח בבחירות לבית הנבחרים באותו מחוז.
חבר קונגרס דמוקרטי תחת מתקפה באסיפת עם
הבהלה סביב תוכנית אובמה מזמן חרגה מעבר לעיסוק בביטוח הבריאות. בעיני שמרנים רבים הוא השטן בהתגלמותו, גיס חמישי שחדר ללב הממסד האמריקני. הם רואים בו סכנה לאומה ובין השאר ממשיך להתנהל מאבק עיקש כדי להוכיח שהוא בכלל לא נולד בארה"ב. את המאבק המוזר הזה, הממשיך להתנהל עד כיום, מובילה מהגרת ישראלית בשם אורלי טייטץ.
אובמה מאבד גובה
עד חודש יוני הצליח אובמה לשמור על תמיכה ציבורית גבוהה משל קודמיו בתפקיד. ואז בא הקיץ הלוהט שאירועיו גרמו לו לאבד גובה - ובמהירות. כשסיים הנשיא את חופשת הקיץ שלו במסצ'וסטס ירדה התמיכה הממוצעת בסקרים ל-53 אחוזים.
כיצד זה קרה? התשובה נעוצה במרכז המפה הפוליטית, שכן אובמה איבד את תמיכת העצמאים. זהו הציבור שהעניק לדמוקרטים את השליטה בקונגרס ב-2006 לאחר ההסתבכות במלחמה בעיראק והשערוריות השונות שנקשרו במחוקקים רפובליקנים שונים. בעקבות התרסקות הכלכלה בחודשים שקדמו לבחירות לנשיאות, העבירו העצמאים את תמיכתם למועמד הדמוקרטי אובמה והכניסו אותו לבית הלבן.
הקרב על הבריאות, הקרב על הקריירה. אובמה מאבד תמיכה
מעקב של מכון גאלופּ אחר הבוחרים העצמאים מלמד שהם תמכו באובמה ברוב של 70-60 אחוזים בשבעת השבועות שבין אמצע אפריל לשבוע הראשון של יוני. אולם בחמשת השבועות שחלפו שמאז נרשמה מפולת - התמיכה באובמה בקרב העצמאים צנחה מתחת ל-50 אחוזים.
אנדרו באומן, פרשן פוליטי ועורך סקרים דמוקרטי, אמר בשיחה עם ynet כי "הירידה של אובמה בסקרים היא טבעית, אחרי שנגמר 'ירח הדבש' והוא נכנס לעבודה המלוכלכת של הממשל. כל נשיא אמריקני ב-50 השנים האחרונות סבל מירידה בתמיכה בו בשנה הראשונה לנשיאותו". עם זאת, באומן מודה כי מדובר בירידה לא רגילה, אך הוא מייחס זאת לעובדה שאובמה נהנה מתמיכה גדולה מאוד עם כניסתו לבית הלבן. "אפילו רפובליקנים שלא הצביעו עבורו בבחירות, תמכו בו אחריהן", הדגיש.
באומן מציין כי המאמץ הרפובליקני לפגוע במעמדו של אובמה נחל הצלחה מסוימת, לאור התלכדות האופוזיציה. כמו כן, "הססנות וחוסר אחדות בקרב
הדמוקרטים גרמו לשחיקה בתפיסה שאובמה הוא מנהיג שמסגל ללכד אנשים ולבצע דברים". אולם הוא מעריך ש"אובמה אינו במצוקה. מרבית המצביעים עדיין עומדים מאחוריו. אחרי שיעביר את חוק הבריאות - וזו אפשרות סבירה - הוא יעלה שוב בסקרים".
נכון להיום, הציבור אינו מאמין בתוכנית הרפורמה של הנשיא אובמה. סקר שערכה רשת הטלוויזיה CBS בתחילת החודש אמנם מצביע על תמיכה של 56 אחוזים בתפקודו, אבל רק 40 אחוז תומכים בתוכניתו לרפורמה בבריאות. אובמה, שעלה כמטאור בפוליטיקה האמריקנית על גבי כישוריו הרטוריים המזהירים, לא הצליח לשכנע את האזרחים בתוכנית הבריאות שלו. הלילה בגבעת הקפיטול הוא ינסה לזכות מחדש באמונם.