בוימלגרין: "אמרתי ללבייב, צריך לעזוב את ארה"ב"
שעיה בוימלגרין, שותפו לשעבר של לבייב, שבעצמו נאלץ להגיע להסדר חוב, טוען שהכניסה המסיבית של אפריקה לארה"ב היתה טעות טרגית, אך מודה שגם הוא "לא היה חכם גדול" כשהשקיע במזרח אירופה. אפריקה: "בוימלגרין מפריח גיבובי לעג חסרי שחר"
- לבייב: לא אוותר על השליטה באפריקה
הפסד של 200 מיליון שקל לאזורים
אפריקה עשתה כמעט כל טעות אפשרית
וכך, בראיון מיוחד ל"כלכליסט", הוא מתייחס לראשונה למצבו של מי שהיה בעבר שותפו בעסקי הנדל"ן בארה"ב במשך חמש שנים, ותולה את הסיבה העיקרית למצבה של אפריקה בפעילותה הנדל"נית בתחומי ארצות הברית.
הסיטואציה שעמה מתמודד לבייב בה הוא נאלץ לעמוד מול המשקיעים ולהודות "אני לא מסוגל להחזיר את החובות", מוכרת לבוימלגרין. רק לפני שנה נקלעה בוימלגרין קפיטל שבשליטתו למצב דומה כאשר הודיעה כי לא תצליח לעמוד בהתחייבויותיה לבעלי איגרות החוב, וכיום היא מצויה בתהליך של גיבוש הסדר עם המשקיעים.
כשאתה רואה את המצב שאליו הגיע לבייב, אתה מזדהה איתו?
"כל מי ששמח במפלה של אחר הוא לא חכם. המשבר פוגע בכולם, וכולם צריכים להתפלל לצאת מזה בכבוד".
בוימלגרין מכיר היטב את השוק בארה"ב ומכיר כאמור גם את הנפשות הפועלות באפריקה ישראל. היום הוא מספר שבעבר הזהיר את לבייב מפני המשבר שעתיד לפרוץ בארה"ב, אולם זה בחר, לדבריו, שלא להקשיב לו.
"השקעות הענק במגדל השעון ובבניין "הטיימס" בניו יורק עלו לחברה במחיקות ענק של מאות מיליוני דולרים", הוא מסביר ומתריע כי "השינוי בארה"ב לא יהיה מהיר". לטענתו, "האמריקנים לא ניקו את כל מה שצריך לנקות, ובכל פעם שחושבים שהכל נגמר, צץ משהו חדש. גם כשכל הזבל יתנקה, השוק עדיין יצטרך עוד זמן כדי להתאושש".
בוימלגרין מאמין שהסיבה למצב היתה בנייה מסיבית של האמריקנים. "מה שצריך לקרות עכשיו הוא תהליך הפוך למה שהתרחש, תהליך לא פשוט שיכול לקחת שנים".
"הכתובת היתה על הקיר"
לבייב בעצמו טוען כי המצב בארה"ב הוא הסיבה למשבר באפריקה.
"לכולנו היו כבר שנים יותר טובות. לבייב טוען שהסיבה היא ארה"ב, אבל אסור לשכוח שהיו זמנים ששנינו עשינו בארה"ב הרבה מאוד כסף. אבל אז החלטנו להיפרד, ולמיטב ידיעתי, אפריקה המשיכה לרכוש נכסים. באותו זמן חשבתי שכדאי לברוח מאמריקה, ולכן לקחתי את הכסף והשקעתי בישראל ובמזרח אירופה. לא חזיתי שהמשבר ירדוף אחריי גם לישראל ואירופה, כך שקשה לומר שגם אני הייתי חכם גדול".
האם מאז שפירקתם את השותפות נפגשת עם לבייב?
"נפגשנו בכמה שמחות ובירכנו אחד את השני. אני לא זה שאתן לו היום עצות. הוא לא שמע לי אז ובטח לא יקשיב לי היום. אבל בזמנו, כשנפרדנו, אמרתי לו שהולכת להיות קטסטרופה באמריקה".
מדוע החלטתם להיפרד?
"היה לנו חוזה לחמש שנים, שעמד להסתיים והתווכחנו איך להמשיך. היחס בשותפות בינינו היה אז 65%:35% לטובתו של לבייב, ואני ביקשתי שנחזיק בחלקים שווים, אחרת נפרק את השותפות וכל אחד ילך לדרכו.
"לבייב הציע 45% מול 55%. הוויכוח נמשך זמן רב, עד שבשלב מסוים באתי ואמרתי: "לב, עזוב. חבל על הוויכוחים. אנחנו צריך לעזוב את ארה"ב כי המצב הולך להיות קשה". ייתכן שהוא חשב שאני אומר את הדברים האלה כי אני רוצה להיפרד ממנו, ומיד להתחיל לקנות בעצמו נכסים בארה"ב. בסופו של דבר נפרדנו, והוא היה זה שהחל לקנות נכסים בצורה אינטנסיבית. לדעתי, זו היתה טעות טרגית מבחינתו".
הופתעת מההכרזה של אפריקה על כוונתה להגיע להסדר חוב עם המשקיעים?
"במידה מסוימת, כן. הופתעתי שקבוצת אפריקה ישראל כולה הגיעה למצב הזה. חשבתי שהבעיה שלהם היא רק בארה"ב. המצב הקשה שלהם בניו יורק לא הפתיע אותי. בניו יורק כלום לא יכול להפתיע אותי, הכתובת שם היתה על הקיר".
לבייב דיבר על ההנהלה הקודמת של החברה. אתה חושב שיש לה חלק במצב של אפריקה בארה"ב?
"איזו הנהלה? אחרי שנפרדנו לא היתה לו כאן הנהלה, היה חלל בניהול. אבל אפריקה מיהרה לעשות צעדים ולרכוש נכסים. להיכנס בצורה מסיבית לשוק בלי הנהלה רצינית שמכירה טוב את ניו יורק היה טעות גדולה".
האם אתה מאמין שאפריקה תצא מהמצב הקשה?
"אני לא מכיר את הנתונים של אפריקה ישראל, אלא רק בארה"ב. בארה"ב לא יהיה שינוי מהיר במצב".
בינתיים אתה חוזר לרכוש נכסים בארה"ב?
"כן. אני חושב שיש כאן הזדמנויות. אבל לא כל עסקה זו הזדמנות. יש עסקאות שכל השוק יודע עליהן, ולכן מבחינתי הן לא מעניינות. אבל יש עסקאות נסתרות, שהן הכדאיות ביותר. לי יש הכלים והניסיון להגיע לעסקאות האלה".
"לא עדכנו אותי"
בימים אלה שוהה בוימלגרין בארה"ב. בשנים האחרונות, בעיקר מאז מרץ 2006 אז רכש את השליטה בחברת הנדל"ן אזורים, הוא הקפיד לבלות הרבה מזמנו בארץ כדי לשלוט מקרוב על מה שמתרחש בעסקיו.
אולם, לאחרונה המצב השתנה. בתחילת חודש אוגוסט אשתקד הגיעה בוימלגרין קפיטל להסדר עם בעלי האג"ח שלה לאחר שלא הצליחה להחזיר להם את החובות ולא עמדה בתשלומי הלוואה בהיקף של 680 מיליון שקל לבנק מזרחי טפחות. במסגרת הסדר החוב נדחו מועדי תשלומי החוב תמורת דילול אחזקותיו של בוימלגרין.
לצד זאת, גם השליטה שלו באזורים מוגבלת. לפני כחודשיים מונה יורם טורבוביץ' לתפקיד יו"ר החברה במקומו של בוימלגרין עצמו, זאת בעקבות הסכם עם בנק מזרחי טפחות לפריסת החוב.
בתקופה האחרונה אתה לא מגיע הרבה לארץ. בזמנו דיברת על לעבור לישראל, עם המשפחה, כדי לנהל את החברות שלך מכאן. עכשיו שוב חזרת לארה"ב.
"בזמנו 60% מהזמן שלי הייתי בארץ. היום אני חוזר רק אחת לכמה שבועות, ולכמה ימים בלבד. אני לא צריך להיות מעורב באזורים, ומבחינת בוימלגרין קפיטל המצב יציב. הכל חזר להתנהל על מי מנוחות".
יש היום יו"ר חדש באזורים, יורם טורבוביץ', לא אתה.
"קיבלנו יו"ר מצוין. לקח לי שבועות לשכנע אותו לקחת את התפקיד. היו לו הצעות מפתות יותר. אבל בסוף הוא קיבל את התפקיד ומחזיק את המושכות".
מפתיע לשמוע על המעורבות שלך במינוי. כולם בטוחים כאן בארץ שבנק מזרחי טפחות מינה את טורבוביץ'.
"זה לא חוקי שבנק ימנה יו"ר. התייעצתי עם הבנק, אבל ההחלטה היתה שלנו, בחברה. נפגשתי עם עוד כמה מועמדים, אבל ברגע ששמעתי את השם של יורם, ונפגשנו, קבענו עוד פגישה ואז מינינו אותו. שורה ארוכה של אישים המליצה עליו".
מאז מונה טורבוביץ', השווי של אזורים הוכפל. מה דעתך?
"עד שאזורים לא תהיה בשווי האמיתי שלה, אני לא סופר את זה".
במסגרת ההסדר מזרחי טפחות סגר איתך על הגדלת הערבויות. הצלחת לעמוד בדרישות?
"הכל נסגר על הצד הטוב ביותר. אנחנו מרוצים, הבנק מרוצה, המוסדיים מרוצים. גמרנו את זה יפה".
האם אתה מנהל היום מו"מ עם דרור הלוי למכירת חלקה של בוימלגרין קפיטל במתחם אסותא?
"דיברו אצלנו עם שתיים או שלוש קבוצות, וגם הוא היה אצלנו. היו הצעות מאוד יפות, אבל אני לא יודע איפה זה עומד. לא עדכנו אותי".
דובר אפריקה ישראל מסר בתגובה: "אנו מצרים על כך ששותף עסקי לשעבר, אשר קיבל את כל תמיכתנו המקצועית והפיננסית אשר הודות לה עשה את כל הונו, בוחר להפריח לאויר גיבובי לעג חסרי שחר ויסוד המיותרים לחלוטין. המשבר העולמי שפקד את השווקים לא פסח על אף מדינה, כולל מדינות שבהן השקיע מר בוימלגרין יחד עם אפריקה ישראל, ובהן הוא טוען להצלחה. אנו מאחלים למר בוימלגרין, בפרוס השנה החדשה, הצלחה בפעילותו העסקית".