נתגלה מטמון מטבעות של לוחמי בר כוכבא
מצבור נדיר בהיקפו של כלי חרס, כלי נשק ומטבעות כסף, נתגלה במערה בהרי ירושלים, ששימשה את לוחמי בר כוכבא בזמן המרד. זהו המטמון הגדול ביותר שנתגלה עד כה והוא כולל סכום כסף שהיה מספיק באותם ימים לרכישת עשרות בתים
אחד המאפיינים המובהקים של מרד בר כוכבא, שהתרחש בשנים 135-132, הוא השימוש האינטנסיבי של הלוחמים בחללים תת קרקעיים, טבעיים וכאלה שנחפרו במהלך המרד. המערות המחילות שבהן השתמשו המורדים, נועדו לאפשר להם לנהל לוחמה זעירה נגד הלגיונות הרומיים, כשהם תוקפים בעוצמה ובפתאומיות בנקודות תורפה, ואז חומקים אל בטן האדמה לזמן ממושך.
- דמי חנוכה מלפני 1300 שנה
בשדה הקרב של המאה השנייה לספירה, כשל שמעון בר כוכבא והמרד שעליו פיקד דוכא כעבור שלוש שנים. אך בשדה הקרב של ההיסטוריה, נחלה הטקטיקה שלו ניצחון גדול, שכן המערות שבהן הסתתרו לוחמיו הפכו למרחב מוגן ומוצל, שבו יכלו העדויות הארכיאולוגיות למאבקם הנועז להסתתר מפני פגעי הזמן.
מזה עשרות שנים סורקים ארכיאולוגים את המערות שבהן הסתתרו לוחמיו של בר כוכבא, וכל כמה שנים דולים משם עוד עדויות מרתקות לאורח חייהם והשקפתם של האנשים שהעזו למרוד במעצמה החזקה בתבל באותם ימים. היום (ד') נחשפה עוד תגלית מרתקת, מהמערות של לוחמי בר כוכבא.
מצבור נדיר בהיקפו של נשק, כלי חרס ומטבעות, נחשף לאחרונה במערה בהרי ירושלים. חוקרי המערות עמוס פרומקין ובועז לנגפורד, מהאוניברסיטה העברית, חשפו את המטמון ביחד עם הארכיאולוגים בועז זיסו וחנן אשל מאוניברסיטת בר אילן. המערה כוללת אגף נסתר, שהגישה אליו אפשרית מבעד לסדק צר, חלקלק ומסוכן שהתגלה לראשונה לפני עשרות שנים על ידי גדעון מן, מחלוצי חקר המערות בישראל.
סכום המספיק לרכישת עשרות בתים
גולת הכותרת של התגלית, היא מטמון המטבעות. זו הפעם הראשונה שמדענים ישראלים מקדימים את שודדי העתיקות למטמון מטבעות בסדר גודל כזה. המטבעות הם רומיים אך מחלקם הוסרה ההטבעה הרומית והוטבעה במקומה כתובת בעברית.
כל המטבעות הם בערך של סלע ודינר, כאשר בתקופה שבה שהו המורדים במערה, היה ערכו של מטבע סלע כערכם של ארבע מטבעות דינר. לדברי החוקרים, באותם ימים ניתן היה לרכוש בית בארץ ישראל במטבע אחד של סלע.
ערכו של המטמון בשוק העתיקות הוא רב. אך ערכו המדעי הוא בעל משקל לא פחות. חלק מהמטבעות, כאמור, עברו הטבעה מחדש. סמליהם וכתובותיהם של המטבעות הרומיים נמחקו במהלך ההטבעה המחודשת, ובמקומם הוטבעו סמלים יהודיים וכתובות לאומיות בנוסח: "שנה ב' לחרות ישראל", "לחרות ירושלים". מעשים אלה מהווים עדות לכוונותיהם של המורדים, לייסד מדינה עצמאית.
המטמון יכול גם להיות הרמז שיוביל לגילוי חשוב יותר. היקפו והימצאותו במערה בהרי ירושלים מעוררים שאלות מעניינות לגבי זהותם של המורדים שהסתתרו במקום. "ערך המטמון, ממדי המערה וקרבתה למרכז המרד באזור ביתר מלמדים על חשיבותם של מערה זו לנמלטים" אומר פרופ' פרומקין. "הממצא מאשר את ההשערה שפליטי המרד נמלטו למערות במרכז אזורי מגוריהם בנוסף למערות נידחות במדבר יהודה. לממצא זה תוספת משמעותית להבנת מרד בר-כוכבא שהמידע ההיסטורי עליו מצומצם" הוסיף.
ynet מדע: לקריאה בכל כתבות הערוץ על ציר זמן