שתף קטע נבחר

 

צו זמני לרכבת: לא לפטר ערבים כי לא היו בצבא

מאבקם של התצפיתנים והסיירים הערבים של רכבת ישראל, שקיבלו מכתבי פיטורים, נשא פרי - ובית הדין לעבודה הוציא צו מניעה זמני לפיטוריהם. השופטת קבעה כי גם בקריטריונים החדשים, שקבעה הרכבת לקבלת עובדים, יש חשש לאפליה

בית הדין לעבודה בתל-אביב הוציא היום (ד') צו מניעה זמני נגד רכבת ישראל, וקבע כי אין לפטר עובדים ערבים משום שלא שירתו בצבא. בית הדין קבע כי גם הקריטריונים החדשים לקבלה לעבודה ברכבת ישראל, אחרי שהקודמים שונו על-ידי הרכבת כך שלא יכללו לכאורה את הדרישה לשירות צבאי, הם קריטריונים שיש בהם חשש לאפליה.

 

החלטת השופטת, אהובה עציון, להוציא את צו המניעה הזמני האוסר את פיטורי העובדים, באה חצי שנה אחרי שהחל מאבקם של 43 תצפיתנים וסיירים ערבים, שהועסקו על-ידי חברת אבטחה הפועלת עבור רכבת ישראל. הצו הוצא בעקבות עתירת העובדים, אחרי שהועברו אליהם מכתבי פיטורים שלפיהם החברה לא תמשיך להעסיק את מי שלא שירתו בצבא.

 

יצוין כי בדיקת ynet העלתה שנהגי קטר, עוזרי נהג ופקחים פטורים מדרישה דומה לשירות צבאי. משרד התמ"ת אף שלח מכתב לרכבת ובו נטען כי הדרישה לשירות צבאי מעלה חשד לאפליה.

 

בית המשפט הוציא צו ארעי, ולפני ארבעה חודשים שינתה רכבת ישראל את הקריטריונים, ודרישותיה החדשות מהמועמדים היו רציפות תעסוקתית של 18 חודשים לפחות, ניסיון בעבודה במשמרות ועבודה בחברה או במוסד בעל מבנה ארגוני היררכי.

 

העובדים, בסיוע חבר הכנסת אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל) שניהל את המאבק, מחו גם על הקריטריונים החדשים, ואמרו כי מדובר באחיזת עיניים. הם פנו שוב לבית המשפט, שקבע כי "היות שלא הוכח כי הקריטריונים החדשים מתחייבים מאופי התפקיד, ובהתחשב בעובדה שמדובר בקריטריונים מצטברים שמועמד בוגר צבא עונה להם באופן עקרוני, מצאנו כי יש חשש לאפליית מועמדים שלא שירתו בצבא".

 

בתגובה על ההחלטה אמר ח"כ טיבי כי "רכבת ישראל נהגה אמנם כרכבת ישראל ביתנו,

אך בית הדין עשה צדק, וזהו ניצחון מתוק על האפליה". טיבי הדגיש כי "בית הדין קבע היום שהדרישה לשירות צבאי היא קריטריון מפלה. אני מעריך את העובדים שלא נכנעו לאיומים של הרכבת, וההחלטה שהתקבלה היום היא החלטה עקרונית וחשובה".

 

עו"ד תאופיק טיבי, ארגון "עדאלה" והקליניקה לזכויות האדם בתל-אביב, שייצגו את העובדים, הביעו אף הם שביעות רצון מההחלטה. "אנחנו שמחים שהעובדים לא יפוטרו, אך נמשיך במאבק עד שתתקבל ההחלטה הסופית. נשכנע את בית המשפט שכל שימוש בקריטריון של שירות צבאי, בין שבאופן ישיר ובין שבאופן עקיף - מהווה אפליה", אמרה עו"ד סאוסן זהר מארגון "עדאלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים נגד הפיטורים. "נמשיך במאבק"
צילום: ירון ברנר
מומלצים