שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

מזל טוב: קיבוץ מרחביה, שבו "ביתמונה", בן 80

מדי סוף שבוע נשלחת אליכם אגרת נוסטלגית המנציחה את העבר של ארץ ישראל מהמעבדה שבמרחביה. לרגל הגיעו של הקיבוץ לגבורות - קבלו מדור חגיגי בפרוס השנה החדשה

לקחנו פסק זמן קצר מהסדרה על בני משפחת ליבלינג, כדי לציין מאורע חגיגי ומשמח בפתחהּ של השנה החדשה, תש"ע.

 

לפני 80 שנה, בערב יום הכיפורים תר"ץ, 1929, הגיעה קבוצת חלוצים חברי תנועת השומר הצעיר מגליציה להתיישבות בחצר הקואופרציה מרחביה, אשר במשך כמעט עשור שנים מאז שפורקה קבוצת הקואופרציה, עברו בה קבוצות מתחלפות של חלוצים - ללא הצלחה בשיקום המקום.

 

ראשוני קבוצה זו של חלוצי השומר הצעיר הגיעו לארץ ב-1922, ונדדו בה בהתאם למציאת מקום עבודה בעבורם. הם התחילו לבנות בתל אביב, עברו לדילב (קרית ענבים), שם עסקו בייעור ובבניית בית ההבראה בארזה; משם לזכרון יעקב; נווה שאנן בחיפה; ג'ידרו (כורדני) ולבסוף במחנה החלוצים בבת-גלים חיפה, שם הצטרפו אליהם ב-1926 שמוצ"ים (חברי השומר הצעיר) חדשים.

 

הקבוצה בנתה בחיפה, העמיקה את אפיק הקישון ועסקה בעבודות מזדמנות נוספות באזור. בד בבד יצאה נפשם להקים יישוב עברי חדש.

 

מאיר יערי, מבוגרי התנועה ומנהיגהּ, מצטרף לקבוצת השומר הצעיר מרחביה ומשכנע את החברים לקבל את הצעת המוסדות המיישבים להקים את הקיבוץ בנקודה הראשונה בעמק יזרעאל - חצר הקואופרציה מרחביה.

 

מאז ועד היום עברו 80 שנה. הקיבוץ של אז שונה לגמרי מהקיבוץ של היום, אבל שרשרת החיים נמשכה ברציפות. כתבה זו היא מחווה לאותם חלוצים. נביא כאן מבחר תצלומי בראשית, המספרים רק אפס קצהו של היש שנוצר במקום.

 

במוצאי חג שני של ראש השנה, יום א', 20 בספטמבר, יתכנסו בחצר מרחביה חברים ואורחים הקשורים למקום לציון המאורע.


1. "החלוץ לפני המחנה": משלחת של קבוצת מרחביה עם החבר אברהם הרצפלד בתחנת הרכבת עפולה, באים לתור את חצר הקואופרציה הישנה מרחביה. 1) סטפן רוטנברג; 2) יחזקאל שטוייר; 3) יעקב רייך; 4) אברהם הרצפלד; 5) משה מונטג; 6) צביה (נגלר) צמרי; 7) איצ'ו רנד. (אגב, שלושת האחרונים בוגרי קן השומר הצעיר טורקה באוקראינה).


2. אנדה, אשת מאיר יערי, עם בתה רחל. אנדה הייתה במעמד ביתניה 1921, והצטרפה עם מאיר לקבוצת מרחביה. 


3. בראשית שנות ה-20, עת נודדים חלוצי מרחביה אחר פרנסתם, מוקמות משפחות ונולדים ילדים. בהגיע הקבוצה למחנה בת גלים, משתעשים הילדים על חוף הים.


4. דורה ורישרד וינטראוב, שבאו למרחביה עם קבוצת דילב. רישרד היה מבין חותמי המגילה על הקמת תנועת "הקיבוץ הארצי", שנוסד במחנה בת-גלים.


5. כך נראתה חצר מרחביה ב-1938 מגג בית הילדים. כמעט עשור לאחר שהגיעו למקום חלוצי השומר הצעיר. 


6. בנו השני של מאיר וסוניה (שטוק) לבבי היה אמניהו לבבי, אשר נולד עוד לפני שהוריו הצטרפו לקבוצת מרחביה. הוא למד עם רחל ועוד ילדים במוסד משמר העמק, כשבמרחביה עוד לא הוקם בית ספר. בתצלום אמניהו במוסד משמר העמק. לידו ראומה שוורץ (ויצמן), שהייתה באותה קבוצה.


7. בשנות ה-30 מוקם בית ספר במרחביה מקבוצה רב-גילית. בתצלום: קבוצת "רימון" 1945, המחנך מאיר לבבי (1) והמטפלת אנדה יערי (13). הילדים: 2) עדנה הנגבי (שבתאי); 3) אסף בונה; 4) איתן גולין; 5) יאיר פרנס; 6) דורון מור; 7) גדי זוהר; 8) עוזי זמיר; 9) דוד שמלצבך (חבצלת); 10) גיורא יערי; 11) אילה שור (זית); 12) אילנה שוצברג; 14) שאול הלמן; 15) חנה שוס; 16) גיורא נובק; 17) מיכה שניר; 18) נעמי רייך.


8. שלושת האחים לבית (שטוק) סדן במרחביה: 1) שילק; 2) פרופ' דב סדן, שלא היה חבר מרחביה; 4) אסתר, אשת שילק עם בנה אסא (3); 5) סוניה לבית סדן, אשת מאיר לבבי. 


9. 1935, על מדרגות בתי הקואופרציה מרחביה, מימין: אביעזר יערי, בן אנדה ומאיר; יורם מן, בן משה וצילקה; רותה וינטראוב, בת דורה ורישרד.


10. סטפן רוטנברג. מחדרו על הגבעה במרחביה נשקפה בריכת השחייה של הקיבוץ. סטפן -  בנאי ואמן.


11. "בית בוץ". איני יודע אם הייתה זו המצאה של מרחביה, אבל בשנים הראשונות היה מחסור בחומרי בנייה ובכסף. לפיכך בנו צריפי בוץ: קיר סנדוויץ' של רשת ומקלות עץ, ובתווך אבנים ובוץ. לידיעתכם, הצריפים שלא פורקו עומדים איתן עד היום. בתצלום נראה הסנדוויץ' לפני טייח. בחלון קובה פרנס עם אשתו חנה ואחותה יטקה.


12. "בית התנועה" הוקם ב-1936 בתכנון קובה פינקרפלד. בקומה העליונה היה הוועד הפועל של "הקיבוץ הארצי - השומר הצעיר"; בקומת הקרקע בית הדפוס של התנועה, ושם התחילה לפעול גם הוצאת הספרים "ספריית פועלים". בשנות מלחמת העולם השנייה והמאבק לעלייה חופשית הוכנו כאן תעודות, מסמכים וחותמות "ששירתו עניין זה".


13. משמאל, בית הילדים הראשון שנבנה במרחביה ב-1938 - גם הוא בתכנון ידיד הקיבוץ, קובה פינקרפלד. בעת בנייתו נבנה בין יסודותיו חדר סתרים (סליק לנשק). הכניסה לסליק הייתה מתוך ארון מטבח, אשר רצפתו הייתה שוקעת כאשר הפעילו מנגנון כבלים שמיכל שמלצבך פירקה מקומביין ישן. רק שלושה חברים ידעו על אודותיו במשך כמה עשרות שנים. על גג הבניין היו מתקני משחק לילדים, ובמלחמת העצמאות הוצב במקום מקלע בז"א נגד מטוסים. 


14. לינה (לבית גוטפריד), אשת צבי ורדי, עם בתה שלומית. לינה ילידת העיירה בוצאץ.  


15. צבי (רוזנקרנץ) ורדי בטקס פתיחת חדר האוכל של בית הספר במרחביה. חדר אוכל זה שימש גם את אנשי הקואופרציה בשנות העשרה של המאה הקודמת. ב-1914 התקיימה במקום ועידת הפועלות הראשונה בארץ ישראל. בשנים 1922-1920 בישלה החברה גולדה מאירסון (לימים ראש ממשלת ישראל, גולדה מאיר) אוכל במקום לחבריה במרחביה.

 

צבי נולד בעיירה איונקוב ועבר לצ'רטקוב בפולין. הוריו, שומרי מסורת, באו לא"י וחיו במרחביה. אחד מבני המשפחה היה עילוי בתורת ישראל שכתב את הספר "באר מים חיים". גם צבי היה איש חינוך דגול, מהוגי תורת החינוך המשותף הקיבוצי שהיה ליש-מאין, ועבר עם השנים שינויים רבים. צבי נפטר בגיל צעיר ממחלת השחפת, שלא היה לה מרפא באותן שנים.


16. יעקב צמרי, היה גם אופה הלחם במרחביה.


17. אושה וזושה מינצר עם ילדהם יואל ומירה. מירה היתה מורה ומשוררת, שבשירתה רב ניחוחה של מרחביה. נפטרה בצעירותה.


18. משה וצילקה מן עם ילדיהם יורם ויהודה. משה למד בעיירה טורקה נפחות. עלה עם קבוצת השומר הצעיר ב-1926 והגיע למחנה הקיבוצים בבת גלים. כבר שם התקבל לארגון ההגנה, וכך ליד היותו חבר מרחביה, מסגר ובנאי, עסק בענייני הביטחון המקומי והאזורי. בשנות ההעפלה היה מפקד ההגנה בכל צפון הארץ.

 

ב-1947 הקים את חטיבת גולני ביבנאל והיה מפקדה בעת הדיפת הצבא הסורי שפלש לעמק הירדן באביב 1948. במאי 1948 נהרגה צילקה אשתו, כשמטוסים עיראקיים הפציצו את מרחביה, והיא ניסתה לאסוף את הילדים למקלט. משה חזר למרחביה, וסגנו נחום שפיגל קיבל את הפיקוד על החטיבה.


19. יוסף מינצר, אחיו של אושה. בא עם ברכה אשתו למרחביה מקבוץ גן-שמואל. יוסף אהב את עבודת הכפיים, והיה מומחה ארצי לטיפול בזבל ובקומפוסט. עזרא, בנם יחידם של יוסף וברכה, היה בעל כישרון לציור. הוא נהרג בנערותו במוסד החינוכי משמר העמק, בזמן החליבה בצאן, כשצבא ההצלה הערבי תקף את משמר העמק ב-1947.


20. כשעזרא מינצר היה מגיע מהמוסד החינוכי במשמר העמק לבקר את הוריו במרחביה, היה מצייר את נופי מרחביה. בציור זה מפרי מכחולו של עזרא הונצחה חצר מרחביה.


21. בעפולה היה חובש, בק שמו. כאשר היה מגיע לחסן את ילדי מרחביה, היה אופנועו נהפך אטרקציה.

 

תצלומי הצד:

א. ב-1960 מלאו 50 שנה להתיישבות הראשונה בעמק יזרעאל - הקואופרציה מרחביה. המדינה הוציאה בול לרגל האירוע.

 

ב. מאיר לבבי - איש אשכולות. היה בגדוד העבודה, והצטרף לקבוצת מרחביה. התמונה: פרוטרט-עצמי. מאיר דמות מעניינת מאוד, והביא את סיפורו בכתבה אחרת.

 

ג. רחל יערי, בת מאיר ואנדה, עם אחיה חיים. 

 

ד. בוז'יק (אברהם תלמי), ציור עצמי. בראשית דרכו במרחביה היה נגר, אבל עד מהרה נתגלה כישרונו האמנותי למוזיקה וציור. לא היה חג במרחביה ללא מקהלה או הרכב מוזיקלי שהכין בוז'יק. שנים רבות היה המורה למוזיקה של ילדי מרחביה.

 

ה. עליזה (לבית זברסקי) שחר. עליזה הייתה בת לנח זברסקי, מראשוני אנשי הקואופרציה מרחביה, אשר בא מהעיירה חמלניק, וליד עבודת האדמה עשה כל שביכולתו לשמור על הקשר של אנשי הקואופרציה לחגים ולמורשת ישראל. הוא נפטר ממחלה בבחרותו, יום כיפור 1917, והותיר את ינתה-לאה אשתו עם היתומים.

 

עליזה נישאה לארטק מקבוצת השומר הצעיר מרחביה. מרבית שנותיה טיפלה בקבוצת הילדים של מרחביה. בנה אהוד שירת בצנחנים, ונפל בקרב בעזה ב-1956, לפני מבצע קדש. בתצלום זה נראית עליזה בחברת אלכס, בנם של ידידי המשפחה, משפחת גרינשלג מחיפה.

 

ו. גוטה להבי עם בתה רותי. גוטה הגיעה לארץ בראשונה ב-1932 כחברה במשלחת הספורט מפולין למכבייה הראשונה.

גוטה היא משלושת ראשוני מרחביה שעדיין עמנו, וקרובה לחצות את גיל מאה.

 

ז. דוד ומאשה הנגבי, עם בתם עדנה. דוד היה ממקימי "ספריית פועלים" והעורך הראשי שנים רבות. מאשה גם היא מ"אחרוני הראשונים", ויודעת לספר מזיכרונה הטוב על מרחביה. עדנה נישאה ליענקל'ה שבתאי ז"ל, ובן הזקונים הוא השחקן אסי הנגבי.

 

  • תודה לארכיון קיבוץ מרחביה בסיוע בהכנת הכתבה

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. הסברים לתצלומי הצד - בחלק התחתון של הכתבה
ב.
ג.
ד.
ה.
ו.
ז.
מומלצים