איך מוצאים את משרת החלומות בלי ניסיון קודם?
תתפשרו על השכר, תפגינו ביטחון עצמי ולעולם אל תשקרו. ואל תשכחו: לפעמים חוסר הניסיון הוא דווקא יתרון. מדריך
נניח שאני עוזבת עכשיו את העיתון ומחפשת עבודה. כבעלת תואר ראשון בקולנוע וטלוויזיה וניסיון עשיר בכתיבה אני לא יכולה להציע עצמי כמעט לאף משרה, שכן כולם דורשים תואר שני במשהו - רצוי מינהל עסקים וכלכלה, כמו גם ניסיון תעסוקתי קודם - ואני אפילו טלפנית לא הייתי, לא באופן רשמי לפחות. לא אוכל להיות מנהלת מותג, לא אוכל להיות מנהלת פרויקטים, ואפילו כמזכירה לא בטוח שיקבלו אותי, למרות שאני מקלידה ממש מהר בשתי אצבעות.
"נורא מדכא", משתתפת ד"ר ענת לוי רז, פסיכולוגית עסקית ויועצת למיתוג אישי במסלול האקדמי המכללה למינהל. "אפילו כמלצרית לא יעסיקו אותך, אם אין לך ניסיון", רגע לפני שאני מרימה ידיים ומתייאשת (נניח, כן?), מתברר שיש לי תקווה. "ניסיון הוא רצוי, אך לא תמיד הכרחי", אומרת לוי רז, "מעסיקים בודקים איך המועמד יתרום להם, מה היכולות שלו, ולכן מועמדים צריכים לעשות הכנה פסיכולוגית ולספק תימוכין. כשישאלו אותך 'למה דווקא את' ולמה דווקא לתפקיד הזה - כדאי שתהיה לך תשובה מוכנה מראש".
1. תעריך את עצמך
"אנשים לא יודעים להעריך את עצמם", אומרת ד"ר לוי רז. "מסתכלים במראה ורואים חתול במקום אריה. אחת הבעיות היא הערכה עצמית נמוכה, לאו דווקא מציאותית. זה שאתה חסר ניסיון לא אומר שאין לך יכולות המתאימות לתפקיד. אולי לא היית מנהל אבל יש בך מיומנויות שמתאימות לניהול. אנשים צריכים לייחס לעצמם הצלחות שהיו להם בעבר. הצלחה, על פי המילון, זה הישג או מאמץ שעלה יפה - בטוח עשיתם דברים מוצלחים בג'וב הקודם.
"אם תחשבו על זה תראו שיש לכם כישורים ויכולות ארגון או הנעת עובדים, ואתם יכולים להציג אותם ולתת דוגמאות. זה בעצם ארגז כלים שאפשר להשתמש בו על מנת לעזור לעצמכם להשיג את התפקיד ולהשתלב בו. לפני ראיון כדאי לחשוב מה המיומנויות שאתם נדרשים להן, כדי שתדעו מה לענות כשישאלו אתכם 'למה אתם חושבים שתצליחו בעבודה.' אפשר לתת דוגמה מפרויקט שעשיתם ועמדתם ביעדים ובלחצים".
2. "לא" לתחביבים
כשאתם כותבים קורות חיים דלגו על סעיף התחביבים וציינו הישגים בולטים שנחלתם בעבודות קודמות. "מעטים האנשים שיש להם את כל מכלול הידע המותאם לתפקיד," אומרת לוי רז, "לכן, צריך להבליט את היתרונות בראיון וכמובן בקורות החיים. ממש לשלב הישגים בולטים לקראת סיום קורות החיים. לציין תחביבים זה בסדר, אבל כדאי להקדיש פסקה נפרדת לציוני דרך ולמטרות שהשגתם".
3. התכווננות
עבודה פסיכולוגית היא הכרחית כשמגיעים למקום חדש נטולי ניסיון. זה שאין לכם ידע לא אומר שאתם טיפשים, גם אם יהיה מי שינסה לנגן על זה. אי לכך, יש להגיע עם מלא מרץ ואנרגיה חיובית. "חשוב להראות מוכנות ורצינות", אומרת לוי רז. "בראיון כדאי לספר מה עושה אותי מתאים לתפקיד ולמה אני רוצה אותו. להבדיל מהמיומנות, כאן מדובר על התכווננות. כמעסיק, אם אני לא מבחינה בגישה חיובית וברצון אמיתי להצליח, אני לא רוצה אותך בחברה שלי. אני מצפה מהעובד לשים פוקוס על התרומה שלו לארגון, להראות לי את היתרון היחסי שלו על פני אנשים עם ניסיון".
4. פתו את המעסיק
ד"ר שרון גילת-יחיא, מרצה בחטיבה למשאבי אנוש במכללה האקדמית גליל מערבי, מציעה להתייחס לעבודה החדשה בתור סטאג,' הכשרה תוך כדי תפקיד. "היו מוכנים מראש להתפשר על רמת השכר ועל תוכני התפקיד", היא אומרת, "נסו לסגור עם המעסיק על תקופת ניסיון ארוכה יותר מהמקובל, למשל חצי שנה במקום שלושה חודשים". אם תהיו טובים - תישארו, שהרי הזמני הוא הכי קבוע.
5. לשקר יש מחיר
זה לא נורא אם אין לך ניסיון, אבל זה נורא אם תשקר לגבי זה. "כששואלים אותך מה אתה יודע ומה לא, תגיד את האמת", מבקשת אטי קרמר-סולומון, סמנכ"לית משאבי אנוש בגב מערכות, בית תוכנה. "חשוב לתאם ציפיות עם המעסיק, כדי ששניכם תדעו איפה אתם עומדים. אם תשקר, לא תעשה את העבודה כמו שצריך ותפגע בעסק ובעצמך, ייווצר מצב של חוסר אמון. לא נעים לגלות שאתה עושה נזקים בזמן אמת. אל תעמיד פנים, להראות שאתה יודע כשאתה לא יודע זה לא טוב. חשוב לשאול שאלות, ללמוד לבד בבית וגם ללמוד מהסביבה, לא להתבייש. רק מי שמתעניין יכול לדעת ולהתקדם. מי שמגיע לסביבה שהוא לא מכיר צריך להתחמש בכל הכלים: להוציא מידע מהאינטרנט, לשאול אנשים מנוסים".
6. חוסר זה ניסיון יתרון
לפעמים, מתברר, חוסר ניסיון זה דווקא קלף מנצח. אפילו במקצועות שעל דלתם כתוב בגדול 'אין כניסה לחסרי ניסיון' כפרסום או יחסי ציבור, מתחילים להעדיף בשר טרי. "אני אוהבת לקחת אנשים בלי ניסיון", מצהירה צוקי גלאי, בעלת משרד יחסי ציבור. "אלה אנשים שבאים בלי אג'נדות, בלי סגנונות עבודה של מישהו אחר, הם באים רעננים. זה נכון שזו השקעה וגם הימור, לפעמים אחרי כמה זמן אחד הצדדים מחליט שזה לא מתאים לו, אבל גיליתי שזו הנוסחה המנצחת. היו לי הצלחות גדולות מאוד עם מישהי שגמרה לימודים והגיעה אליי ואחת אחרת שחזרה מטיול בחו"ל והייתה מדהימה.
"אני מראיינת אנשים ורואה את הרעב שלהם, מרגישה את הכימיה. אני אוהבת אנשים סקרנים, ששואלים 'נו, מה לעשות עכשיו'? אנשים שמתחפרים בפינה שלהם אני פחות אוהבת. זה לא נורא לטעות, בסוף מביאים תוצאות. דווקא באה אליי מישהי שלמדה יחסי ציבור ועל פניו נראה שהיא מתאימה לתפקיד, אלא שתוך שבוע הבנתי שאני לא רוצה להעסיק אותה".
גם אטי קרמר-סולומון מעדיפה ראש נקי. "אם אני צריכה רכזת גיוס אני לוקחת מישהי 'טאבולה ראסה,' כזאת שמוכנה להקשיב וללמוד", היא אומרת. "מאוד קשה למצוא מישהי טובה, עדיף לי להשקיע במישהי שאני מזהה אצלה אישיות ויכולות. האישיות יותר חשובה מהניסיון". ושימו לב, יש עוד סיבה נהדרת לכך שמעסיקים מחפשים חסרי ניסיון. "בעל ניסיון ירוויח יותר בתפקיד", אומרת קרמרסולומון. "כשאין ניסיון, למעסיק יש אינטרס לגייס אנשים כאלה כי הוא ישלם פחות שכר, זה מאוד משתלם לו".
7. תשכחו מהבית
בעבודה חדשה צריך להשקיע, וכשאין ניסיון צריך להשקיע יותר. מבאס, אבל מי אמר שהחיים זו מסיבה אחת גדולה? "בכל תפקיד חדש צריך ללמוד את העבודה, אבל כשיש ניסיון לומדים מהר יותר ונכנסים לתפקיד יותר מהר", מסבירה לוי רז. "אצל חסרי ניסיון, עקומת הלמידה תהיה ארוכה יותר, ולכן צריך להראות שאולי ייקח לי זמן ללמוד את המקצוע, אבל אחרי שזה יקרה הארגון יזכה בעובד נאמן, יצירתי, עם ראש פתוח, בעל תרומה עתידית לארגון".
גם קרמר-סולומון אומרת שטוב להשקיע. "כשתהיה יותר משופשף תוכל להשקיע פחות, אבל עכשיו צריך לשנן, לעבור על דברים, לקחת עבודה הביתה", היא אומרת. "מוסר עבודה גבוה זה חשוב לכל עובד ובטח לעובד חדש. לא לקחת חופש בימים הראשונים, כי התפוקה שלך גם ככה דלה בהתחלה".
8. נסו שירות לקוחות
"להבדיל מהרבה תחומים בשוק העבודה, למשרת שירות לקוחות לא נדרש ניסיון כלל", אומרת רינת פלד-איזן, רכזת ההכוון התעסוקתי במכללה האקדמית גליל מערבי. "פרק זמן של עבודה בשירות לקוחות יכול להקנות לכם מול המעסיק הבא סעיפים רלוונטיים לקורות החיים, כמו עמידה בלחצים, עמידה ביעדים, קבלת מרות, עבודה בצוות, סבלנות, שירותיות ועוד".
9. תתעסק בעניינים שלך
כבר מצאת עבודה ללא ניסיון? אז אל תרכל, אל תפזול לצדדים, אל תחפש מחנות. זה יבוא אחר כך. בינתיים אתה צריך להתמקד בלמידה. "עזוב אותך מפוליטיקה ארגונית", מציעה אטי קרמר-סולומון, "אתה חדש, לא צריך להתעסק בפוליטיקות, במילא באופן טבעי תתחבר למי שדומה לך. זה לא רלוונטי, כרגע צריך להתרכז בתפקיד, לא להקשיב לרכילות מימין ומשמאל, לבוא בראש נקי ולא להישען על דברים שמישהו אחר אומר לך. תעשה את העבודה, תראה שאתה ראש גדול, במיוחד כשאתה צריך לצבור ניסיון ולשאוב כמה שיותר מידע מכמה שיותר אנשים".
10. אל תהיה כולבויניק
אל תנסה לפצות ביכולות לא לך או שאינן רלוונטיות לתפקיד, בניסיון לנסות לחפות על חוסר ניסיון בתפקיד הספציפי. כך אנו משדרים שאנו מוכרים עצמנו בזול, או חסרי הערכה ליכולות שלנו ולפוטנציאל. הצג רק את המיומנויות הרלוונטיות לתפקיד שאליו התקבלת.
הכתבה התפרסמה היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"