שתף קטע נבחר
 

סגן שר האוצר: "הצלנו את שוק ההון"

סגן השר יצחק כהן שופע מחמאות לפעילות משרדו: "יכולתו המקצועית של אגף שוק ההון ופעולותיו בהתמודדות עם המשבר מנעו חזרה שנים רבות אחורה". מנכ"ל האוצר אריאב: לא כל הגורמים בבנק ישראל מודעים לצורך לשיתוף פעולה רגולטורי

לאחר שהממשל האמריקני הכריז כי הציל את העולם מהמשבר הכלכלי, הגיע זמנה של ממשלת ישראל להתהדר בהישגיה. "יכולתו המקצועית של אגף שוק ההון במשרד האוצר, ניתוח השוק שלו ופעולותיו בהתמודדות עם המשבר הכלכלי מנעו את חזרתו של שוק ההון הישראלי שנים רבות אחורה". כך הצהיר היום (ב') סגן שר האוצר, הרב יצחק כהן בנאום שנשא בכנס אגף שוק ההון בתל אביב.

 

לדברי כהן, "בזמן האחרון ניכרים יותר ויותר סימנים של התאוששות בכלכלה. פעילותו המקצועית של אגף שוק הון היא התשובה לאלה המצדדים באיחוד בין מנגנוני הפיקוח השונים על השוק (משרד האוצר, רשות ניירות ערך והנהלת הבורסה המפקחים על שוק ההון הישראלי. ת.ג)".

 

כהן התגאה גם בהישגים שרשמה הממשלה ביישום חוק פנסיה חוב, וזאת למרות שלמאות אלפי עובדים עדיין אין חיסכון פנסיוני, שנתיים אחרי הסכם הפנסיה. "רפורמת פנסיה חובה היא הצלחה אדירה", אמר כהן, "מאז הרפורמה הצטרפו 400 אלף עמיתים למעגל החיסכון הפנסיוני, זהו ציבור רחב וחסר אמצעים שלא נהנה בעבר מחיסכון פנסיוני".

 

כהן התייחס, בזהירות רבה, לארועי הימים האחרונים - משבר אגרות החוב של צים ואפריקה ישראל. לדבריו, "יש לבחון בזהירות את הסדרו החוב בין בעלי השליטה חברות הנסחרות בבורסה ובין בעלי החוב שלהם (מחזיקי האג"ח). צריך לשים לב שההסדרים הללו יהיו בעלי ראיה כוללת, ושייקחו בחשבון לא רק את הצורך בהמשך קיומן של החברות, אלא גם את צרכיהם וזכויותיהם של החוסכים לפנסיה.

 

אריאב: ישראל יכולה להיות מרכז פיננסי

בשעה שסגן שר האוצר כהן התגאה בהצלתנו מהמשבר הכלכלי, מנכ"ל המשרד, ירום אריאב, הזהיר מפני הסכנות. לדברי אריאב, "רמת אי הוודאות בשווקים הבינלאומיים עדיין גבוהה. אנחנו צריכים לעקוב ולהיות זהירים. מי שמחפש קשת בענן וחושב שעכשיו הכל יהיה ורוד וכל הצרות מאחורינו - טועה. לא יהיה פה משעמם.

 

"זה טוב שנוצרת אווירה חיובית, אך בל נשלה את עצמנו. יש חשש שהצמיחה שהתחילה עכשיו היא שבירה ולא ברת קיימא. בכל מקרה מה שקורה בארץ תלוי לגמרי במה שקורה בעולם, ומה שקורה בעולם הוא לגמרי לא ודאי".

 

לדברי אריאב, "צריך לבדוק כל הזמן את יציבותן של המערכות שלנו ולהיערך לסכנה ליציבות המערכתית. צריך לבדוק אם האיומים על יציבותם של גופים מסוימים מהווים איום על יציבות המערכת כולה".

 

יחד עם זאת, באותה נשימה, דיבר אריאב על תוצאות חיוביות שלדעתו צפויות לצאת מהמשבר, אם כי רק ציבור קטן ייהנה מהן. לדברי אריאב, "המחשבה שפעילות פיננסית יכולה להיות מנוע צמיחה של המשק הישראלי ואף ענף יצוא מתחדדת עכשיו בעקבות המשבר. העובדה שאף גוף גדול במשק שלנו לא קרס יצרה לנו מוניטין של מערכת פיננסית יציבה. בעולם יודעים שיש לנו כוח אדם שמתאים לפעילות פיננסית. המשבר יצר צורך ביותר מ-3-2 מרכזים פיננסיים בעולם, וישראל בהחלט יכולה להיות מרכז אחד מתוך המרכזים הרבים של העולם הפיננסי".

 

אריאב התייחס לסוגיית פיצול גופי הפיקוח, ואמר: "אני לא מרגיש שכל הגורמים, כולל בנק ישראל, מודעים לצורך להגיע לשיתוף פעולה הדוק להעברת אינפורמציה בין הרגולטורים. אי אפשר שכל רגולטור יתחפר בדלת אמותיו כשאצלו הכל בסדר, זה מסכן יציבות מערכתית".

 

"על פי חוק בנק ישראל החדש, אחד מתפקידיו זה לדאוג לשמור על היציבות הפיננסית. אם בנק ישראל מופקד על היציבות הסיסטמית, המערכתית, הוא חייב לעשות דברים בכיוון הזה. אני לא בטוח שאנחנו שם. בשביל שבנק ישראל יוכל להיות מופקד על היציבות המערכתית הוא חייב לבנות דפוסים של שיתוף פעולה עם הרגולטורים האחרים, דפוסים של העברת אינפורמציה. דפוסים של נוהלים למשברים עתידיים".

 

גד סומך: אזהרות על משבר נוסף

גד סומך בחברת הייעוץ kpmg, המייעצת לאוצר, הזהיר גם הוא מפני האופוריה. לדבריו, "האופוריה הנוכחית היא מסוכנת. נכון להבוקר יש אזהרות על משבר נוסף שנכון לנו - משבר של ריכוזיות יתר של הבנקים. הטענה שגופים מסוימים הם גדולים מדי מכדי ליפול - היא שגויה מיסודה".

 

לדברי סומך, הסכנה הגדולה ביותר שהשוק הישראלי אינו משקיע בכלל בפיתוח ייצור במדינה. "יש לנו עודפים עצומים של כסף, ברמות שלפני עשרים שנה אי אפשר להאמין שיהיו. במקום להשקיע את הכסף בייצור, משקיעים אותם במקומות הזויים בחו"ל. הכסף לא מושקע בעתיד שלנו. שמרכז פיתוח של חברה עובר מישראל לחו"ל הוא לא יחזור לכאן מהר".

 

סומך הזהיר באותו הקשר מפני הסכנות שבחולשת הדולר מול השקל ופגיעתו ביצואנים. לדבריו, "יש לנו כשל מתמשך בנושא המטבע, ואני לא מאמין שהשוק יתקן את עצמו. צריך לבחון אפשרות להתערב בשוק".

 

סומך גם עשה קישור מעניין בין האלימות בחברה הישראלית לבין הפעולות הלוק חוקיות הנעשות בשוק ההון, ואמר כי העבריינות, משני הסוגים, "מסכנת את התשתית שלנו".

 

בהכנת הידיעה השתתפה רחלי בינדמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון נוריאל
יצחק כהן
צילום: אלון נוריאל
מומלצים