אושר מינוי מחליפו של אל-בראדעי בסוכנות הגרעין
במטה הסוכנות לאנרגיה אטומית בווינה אושר מינויו של יוקיה אמנו לתפקיד המנהל החדש. הדיפלומט היפני ייכנס לנעליו של מוחמד אל-בראדעי ב-1 בדצמבר
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אישרה בצהריים (יום ב') באופן רשמי את מינויו של הדיפלומט היפני הוותיק יוקיה אמנו למנהל הכללי. באירוע חגיגי שנערך במטה סבא"א בווינה הוחלט כי אמנו ייכנס לנעליו של ד"ר מוחמד אל-בראדעי ב-1 בדצמבר.
ד"ר אל-בראדעי עמד בראש הסוכנות מאז 1997 וספג גם לא מעט ביקורת. בתקופת כהונתו נרשמה התקדמות משמעותית בתוכניות הגרעין של מדינות מסוכנות כמו לוב, צפון קוריאה, סוריה ואיראן. כל זאת, תחת עינה הבוחנת של סבא"א. עם זאת, הוא זכה בפרס נובל לשלום על תרומתו למען המאבק בנשק גרעיני.
מבקריו של ראש הסוכנות הוותיק האשימו אותו באוזלת יד ובנקיטת מדיניות פוליטית מובהקת. בעבר הוא הכריז כי אין בידיו כל מידע המצביע על כך שבידי סוריה יש את הידע או את האמצעים לייצור מתקן גרעיני בקנה מידה גדול. הוא אף איים להתפטר אם איראן תותקף צבאית על רקע תוכנית הגרעין שלה.
את החודשים האחרונים בילה ראש סבא"א היוצא בהגנה על מדיניותו בשנים האחרונות. רק בשבוע שעבר הוא תקף במרומז את צרפת ואת ישראל, שטענו כי הוא הסתיר מידע בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית. "אני מוטרד מאוד מההאשמות של כמה מדינות, שזכו לסיקור נרחב בתקשורת, לפיהן מידע מסוים לא הועבר לידי מועצת הנגידים. ההאשמות האלה הן פוליטית וחסרות שחר", אמר. "מאמצים אלה לחתור תחת עצמאותה של הסוכנות צריכים להיפסק לאלתר".
כעת מופנת תשומת הלב לאמנו שייכנס לתפקידו בתוך פחות מחודשיים. אמנו בן ה-62 אמר לעיתונאים אחרי אישור מינויו במועצת הנגידים כי בכוונתו לדבוק במנדט הטכני של סבא"א שתכליתו פיקוח במטרה למנוע הפצת גרעין וקידום שימוש בטוח באנרגיה גרעינית לפיתוח כלכלי ורפואה. הוא הצהיר כי בכוונתו לשפר את התקשורת בין פקחי הסוכנות למועצת הנגידים, ולשפר את ניהול הסוכנות.
בכל הנוגע לאיראן, עמדתו של אמנו קרובה לעמדת ארה"ב, ולפיה יש לחקור את החשד שתוכנית הגרעין שאותה הגדירה טהרן כאזרחית היא למעשה
כיסוי לתוכנית לייצור פצצות אטום. אמנו אמר בראיון שהעניק בפברואר 2009 כי יש לנהוג באיראן בכבוד ולנהל דיאלוג פורה עמה.
אמנו שיבח באותה הזדמנות את נכונותו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לשבת ולדבר עם איראן על שאיפותיה הגרעיניות. זאת, אחרי שנים של ניסיונות כושלים מצד קודמו, ג'ורג' בוש, לבודד אותה בזירה הבינלאומית. מאמצים אלה הגיעו היום לשיאם - בדיוק בעת שאמנו נכנס לתפקידו - כאשר פורסם כי איראן ושש המעצמות הסכימו לפתוח בשיחות ישירות ב-1 באוקטובר.