על רקע השיחות עם איראן: קלינטון תגיע לישראל
סגן שר החוץ הישראלי העביר לקלינטון הזמנה לביקור בישראל, והיא נענתה. ביקורה יסמל עליית מדרגה בדיאלוג האסטרטגי בין המדינות - לדרג של שרי חוץ. הצדדים צפויים לדון ביחסם לשיחות הגרעין עם איראן
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, תגיע לביקור בישראל בסוף חודש אוקטובר או תחילת חודש נובמבר, כך נודע ל-ynet הלילה (ג'). מטרת הביקור היא קיום דיאלוג אסטרטגי אמריקני-ישראלי על רקע השיחות הצפויות בין איראן לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה בנושא תוכנית הגרעין.
סגן שר החוץ דני איילון, המבקר בוושינגטון, העביר לקלינטון הזמנה ממקבילה הישראלי, שר החוץ אביגדור ליברמן. הוא נועד במחלקת המדינה עם שני סגניה הבכירים, סגן מזכירת המדינה ג'ים שטיינברג ותת-מזכירת המדינה למדיניות, וויליאם ברנס - הנציג האמריקני המיועד לשיחות עם האיראנים. כמו כן, איילון קיים פגישה במועצה לביטחון לאומי עם עם היועץ הבכיר של הנשיא אובמה למזרח התיכון, דניס רוס.
ההחלטה על בואה של קלינטון לישראל התקבלה במסגרת שידרוג הדיאלוג האסטרטגי בין המדינות לדרג שרי חוץ. יהיה זה ביקורה השני בישראל מאז נכנסה לתפקיד. עיתוי הביקור נקבע לתקופה שבה ארה"ב וישראל ינסו לקבוע האם השיחות עם איראן הן בגדר "סחבת" בלבד, ואין בכוונת טהרן לוותר על שאיפותיה הגרעיניות.
"איראן היא איום קיומי"
בפגישות עם האמריקנים הבהיר סגן שר החוץ הישראלי, כי "איראן היא איום קיומי ולכן צריך לתחום בזמן את השיחות עמה". הוא ביקש מהאמריקנים להתחיל מיד בהכנות לתוכנית חלופית שתכלול הטלת סנקציות חמורות, מתוך הנחה שהאיראנים מבקשים רק להרוויח זמן עד להשלמת הפצצה.
בוושינגטון נמצא בימים אלו גם שר האוצר יובל שטייניץ, שדן אף הוא עם דניס רוס בסוגייה האיראנית ונפגש עם סגן שר האוצר האמריקני, סטיוארט לוי, המרכז את המלחמה הכלכלית באיראן ובטרור העולמי.
שטייניץ אמר בשיחה עם כתבים ישראלים בתום פגישותיו כי "יש דיאלוג טוב מאוד עם הממשל האמריקני. יש המון פתיחות ושיתוף פעולה בנושא האיראני". מלבד הפגישות הביטחוניות והמדיניות השתתפו שטייניץ ואיילון בקבלת פנים לרגל ראש השנה בבית השגריר מייקל אורן, אליה הוזמנו נציגי הממשל, סנאטורים וחברי בית הנבחרים האמריקני.
השיחות יחלו בחודש הבא
איראן הציגה בשבוע שעבר חבילת הצעות למעצמות והביעה תקווה שהמהלך יקדם שיחות ישירות. אולם טהרן הבהירה כי היא אינה מעוניינת לדון בנושא תוכניתה הגרעינית.
עם זאת, נראה כי האמריקנים החליטו להתעלם מהצהרות טהרן ומחלקת המדינה בוושינגטון הודיעה שלשום כי החליטה לקבל את ההצעה למו"מ. "לאיראן יש אחריות לסגת מתוכנית הגרעין הבלתי חוקית שלה", אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס.
התאריך שנקבע לתחילת השיחות הוא 1 באוקטובר. באיחוד האירופי אישרו כי אכן הושגה הסכמה על תאריך זה. עם זאת, טרם נקבע היכן יתקיימו השיחות בין איראן לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - וגרמניה.