שתף קטע נבחר

אפגניסטן: 9 מתוך 10 חיילים הם אנאלפבתים

הכוחות הזרים רוצים לחזור הביתה ולהשאיר את אפגניסטן בידי כוחות הביטחון שלה. אך אימון חיילים שאינם יודעים לקרוא מפות או שלטי רחובות הוא משימה קשה במיוחד, שאיתה נאלצים להתמודד האמריקנים

תוכניתה של ארצות הברית לסגת מאפגניסטן ולהעביר את השליטה לכוחות הביטחון המקומיים נתקלת בקשיים שוב ושוב, בעיקר בגלל הקושי לאמן צבא גדול שיהיה מסוגל לעמוד במשימות בכוחות עצמו. אולם בעוד אזרחי ארה"ב, קנדה ומדינות אירופה קוראים לממשלותיהם להשיב את החיילים הביתה, מתבהר כי המשימה כמעט בלתי אפשרית.

 

מחקר שערכה סוכנות הידיעות AP מעלה ממצאים מדאיגים, המסבירים את אחד הגורמים המרכזיים לחוסר ההצלחה באימון הכוחות האפגנים. המחקר מראה כי תשעה מתוך עשרה חיילים בצבא אפגניסטן כלל אינם קוראים קרוא וכתוב, ולכן מתקשים במילוי משימות יומיומיות פשוטות ביותר.

 

"יש לי קשיים. אם מישהו אומר לי להגיע למקום מסוים, אני לא יכול לקרוא אפילו את שלטי הרחובות, סיפר המגויס הטרי שחידולה אחמדי, המשרת ביחידה לוגיסטית של הצבא. "באימון הבסיסי שלנו למדנו הרבה. חלק מחברי שיכולים לקרוא ולכתוב יכולים לסכם את השיעורים, אבל אני שכחתי את הרוב. שכחתי דברים שיכולים להציל את החיים שלי בקרב".

 

לפי התוכנית האמריקנית, מספר המשרתים בכוחות הביטחון של אפגניסטן יגיע ל-400 אלף עד שנת 2014. האלימות באפגניסטן הגיעה השנה לשיאים חדשים, הדורשים יותר חיילים ושוטרים במקומות שונים במדינה. חיילי צבא ארה"ב ונאט"ו יוכלו אולי לגבור על חמושי הטליבאן, אך החיילים האפגנים יצטרכו לדאוג שארגוני הטרור לא יתחזקו בשנית.

 

ההרחבה המהירה של הצבא כבר מעוררת שאלות לגבי יכולתה של אפגניסטן, אחת המדינות העניות בעולם, להחזיק בכוח גדול כל-כך לאורך זמן, להחדיר בחיילים משמעת ולשמר איזון אתני בקרב הקצינים. כפי שזה נראה כעת, העלות של אימון ואספקת ציוד לצבא האפגני תמומן ישירות מכספי משלמי המסים בארה"ב גם בשנים הבאות.

 

לא יודעים לקרוא - לא יכולים להתקדם

סקרים באפגניסטן מראים כי הצבא הוא הגוף הממשלתי שעליו סומכים הכי הרבה אזרחים - ראיה להצלחה היחסית של פעולותיו, בהשוואה למשטרה הנחשבת לגוף מושחת ונלעג. אך קצינים אמריקנים המעורבים באימון הצבא האפגני מספרים כי כ-90 אחוזים מהמתגייסים הם אנאלפבתים.


חייל אפגני. חברה פרטית תלמד קרוא וכתוב

 

שיעור החיילים שאינם יודעים קרוא וכתוב גבוה משיעור האנאלפבתים באוכלוסיה בשל העובדה שהחיילים מגיעים מקרב המעמדות הנמוכים. משמעות הנתון היא שרוב מוחלט של החיילים אינו יכול להשתמש במפות או להבין את קוד ההתנהגות של הצבא. בנוסף, יש מחסור בחיילים חזקים שאינם קצינים, ומקשרים בין ההוראות הכתובות מלמעלה לכוחות בשטח.

 

הגנרל ריצ'רד פורמיקה, האחראי על אימון כוחות הביטחון של אפגניסטן מטעם צבא ארה"ב, אמר כי "אנאלפבתיות הופכת לאתגר עבור החיילים שרוצים להתקדם ולהפוך למש"קים, כיוון שכל קידום מביא איתו עוד אחריות, ויש ציפייה שהחייל יידע לקרוא ולכתוב ברמה בסיסית".

 

על מנת להתגבר על הבעיה שכר הצבא האמריקני חברה פרטית מפלורידה. החברה אמורה להריץ תוכנית שתלמד לפחות 50 אחוזים מהחיילים לקרוא ולכתוב בתוך שנה. "המטרה היא שהם יוכלו לפחות לכתוב את שמם ואת המספר הסידורי של הנשק שלהם", סיפר אחד מעובדי החברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל מקומי. יתמודדו עם חמושי הטליבאן
צילום: AP
חיילים אמריקנים. בסוף הם יעזבו
צילום: AFP
מומלצים