דו"ח: אנרגיה "נקיה" תעסיק יותר עובדים
ארגון "גרינפיס" והמועצה האירופית לאנרגיות מתחדשות מעריכים: עד 2030, אם יהיה מעבר רחב לשימוש באנרגיות מתחדשות, יתווספו 2.7 מיליון מקומות עבודה למשק החשמל העולמי
מעבר רחב היקף לשימוש באנרגיות מתחדשות ייצר יותר מקומות עבודה מאשר המשך התלות בדלקים פוסיליים כמו נפט ופחם, ויסייע להתמודד עם משבר האקלים וגם עם המשבר הכלכלי - כך עולה מדו"ח חדש שהתפרסם בבריטניה.
על פי הדו"ח, של ארגון "גרינפיס" והמועצה האירופית לאנרגיות מתחדשות (EREC), מעבר לשימוש נרחב באנרגיות ידידותיות לסביבה ייצר עד שנת 2030 תוספת של 2.7 מיליון מקומות עבודה בענף הפקת החשמל, בהשוואה להמשך השימוש בפחם.
על רקע הנתונים קראו שני הארגונים לממשלות בעולם לקבל את המגבלות שיוטלו על פליטות הפחמן שלהן במסגרת ההסכם העולמי הנרקם, ולהצעיד את משק האנרגיה שלהם לעבר שימוש רחב יותר באנרגיות מתחדשות. הדבר יאפשר להן, לטענת הארגונים, לשמור על שיעורי העסקה גבוהים.
החווה הסולארית ליברוס, הגדולה בגרמניה, שמתפרשת על פני 1,600 דונם (צילום: AFP)
"מעבר משימוש בפחם לשימוש באנרגיות מתחדשות לצורת הפקת חשמל לא רק ימנע פליטה של 10 מיליארד טונות CO2, אלא יצור 2.7 מיליון מקומות עבודה נוספים ב-20 השנים הקרובות בהשוואה להשארת המצב כפי שהוא", נכתב בדו"ח.
לדברי סוון טסקה מ"גרינפיס", ממשלות חששו בעבר בטעות שמעבר לאנרגיות מתחדשות יעודד פיטורי עובדים ויגדיל את שיעור האבטלה. כדוגמה לכך הוא ציין כי ענף טורבינות הרוח הוא כיום צרכן המתכת השני בגודלו בגרמניה לאחר ענף הרכב.
התחומים השונים של ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות - אנרגיה סולארית, רוח, ניצול גלי הים או שריפת ביומסה כמו פסולת חקלאית ועץ - יכולים ליצור הרבה מקומות עבודה", הוסיף טסקה. "אנרגיות מחדשות הן המפתח להתמודדות עם משבר האקלים והמשבר הכלכלי כאחד", אמרה כריסטין לנס, מ-EREC.
אחת הדוגמאות המופיעות בדו"ח מתייחסת לעובדה שבשנת 2008, גם ארצות הברית וגם האיחוד האירופי הוסיפו למשק שלהן חשמל שמקורו באנרגיות מתחדשות בשיעור גבוה יותר מחשמל שמקורו בגז, פחם, נפט או אנרגיה גרעינית.