"יד לבנים": אל תתנו לאמהות להחליט על גיוס
בעקבות מותו של אסף רמון, קורא ארגון "יד לבנים" לבטל את הצורך בחתימה לקרבי, ולהעביר לצה"ל את ההחלטה. לידי ynet הגיע מכתב ששיגר הארגון לשר הביטחון, הרמטכ"ל וראש אכ"א: "יש לפטור אותנו מהצורך לחרוץ גורלות בנושא זה"
בלהט הדיון הציבורי על גיוס בני משפחות שכולות ליחידות קרביות בצה"ל, לאחר שסרן אסף רמון ז"ל נהרג בהתרסקות מטוס קרב, שיגר הבוקר (יום ג') ארגון "יד-לבנים" מכתב ובו עמדתו בנושא לידי שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש אכ"א. הארגון קובע כי יש להסיר את חובת החתימה מהאם ולהעביר את ההחלטה בעניין גיוס ליחידה קרבית - באופן בלעדי לצה"ל. המכתב הגיע לידי ynet והוא מתפרסם כאן לראשונה.
במכתב, עליו חתומים יו"ר מזכירות ארגון "יד לבנים" אלי בן-שם ומזכירות הארגון, נטען כי "האסון שפקד את משפחת רמון רק חידד את הצורך לטפל בדחיפות בסוגיה חשובה זו". בארגון אומרים כי המשפחות מתמודדות עם דילמה קשה, "מצד אחד אנו מחנכים ומגדלים את ילדנו לאורם של הנופלים ובצל ערכים של מורשת הבנים, אהבת
המדינה, נתינה, הקרבה ומסירות וקשה מאוד בגיל 18 שהילד כבר בוגר וחלם כל חייו להמשיך בדרכו של אחיו או אביו שנפל וחולם לשרת שרות קרבי, לבוא ולומר לו להניח את כל הערכים שעל ברכיהם גדל והתחנך ואת כל המוטבציה האדירה בצד ולא לשרת שרות קרבי".
סוגייה שנויה במחלוקת:
אין ללאום בעלות על הכאב, גם לא על הזכות להתנדב. אסור לחייב בני משפחות שכולות לצעוד אל האש, ובאותה מידה אסור למנוע זאת מהם
בהנהלת "יד לבנים" ערכו הצבעה לפני ששלחו את המכתב, והתוצאה שיקפה את ההתלבטות הקשה: שישה תמכו בהסרת האחריות ממשפחות השכול, שניים התנגדו ואחד נמנע.
ההורים השכולים מבקשים להסיר מעליהם את נטל ההחלטה. "אנו המשפחות אשר פועלות להנחלת מורשת הבנים לכלל אזרחי ישראל ולילדנו בפרט, סבורים כי על הצבא האמון על הגנת המדינה ושלום חייליו להסיר את 'נטל' החתימה מאיתנו ההורים לגיוס בני משפחות שכולות ליחידות קרביות, ולפטור אותנו מן הצורך להחליט ולחרוץ גורלות בנושא כבד משקל זה".
בארגון "יד לבנים" קוראים לצה"ל לקבל החלטה אמיצה. "קצינים ומפקדים מתחלפים בצבא, אך אנו המשפחות נשארות ב'קבע' לכל החיים והצבא הפך עבורנו לבית שני. אנו קוראים לכם לבטל את הצורך בחתימת ההורים לגיוס בני משפחות שכולות לשרות קרבי, זהו נושא חשוב וערכי ובכך תקלו עלינו ההורים ולו במעט במצוקה המלווה אותנו יום יום מאז הכה בנו השכול".
"לא אסלח אם חתמתי לבני גזר דין מוות"
היו"ר אלי בן-שם אמר ל-ynet: "במשך תקופה ארוכה אנו מנהלים דיאלוג בארגון בנושא, בעקבות פניות של עשרות הורים שנתקלים בחוויה הלא נעימה והדילמה הזאת. הנושא נמצא בדיונים מול משרד הביטחון כבר כמה חודשים ומה שקרה למשפחת רמון רק מחזק את הצורך להוריד את הנטל מההורים. אנחנו מחנכים את הילדים שלנו לאהבת הצבא, ולא יכול להיות שאנחנו נאלץ לומר להם שהם לא יכולים לשרת ביחידה של אבא שלהם או של אחיהם שנהרג".
בן-שם סיפר מנסיונו האישי: "אני באופן אישי חתמתי לבן שלי, כי אשתי נפטרה ואני ממשפחה חד-הורית. חודשים השתגעתי ותפסתי את עצמי - למה חתמתי. הוא עלה לשרת בלבנון". הוא אמר כי ההורים רוצים שבניהם ישרתו בצבא. "כל החלום של אסף היה להיות כמו אבא שלו ואי אפשר היה לקחת את זה ממנו. אנחנו רוצים שהילדים האלו ישרתו איפה שהם רוצים, אבל יש להוריד את העניין של החתימה מההורים. שהצבא יוריד מאיתנו נטל של אשמה, אם חס וחלילה יקרה משהו. לא אסלח לעצמי אם חתמתי גזר דין מוות לילד שלי".
אתמול נדרש גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ששכל את אחיו יונתן (יוני) במבצע אנטבה, לסוגיה. "הדילמות פה הן מאוד קשות, ואי-אפשר להשיב על זה חד-משמעית", הוא אמר
בראיון לגלי צה"ל. "אני ושני אחיי היינו יחד באותה יחידה, יחידה קטנטנה. ההורים שלי לא ידעו לדעתי איפה שירתנו ואיזה סיכונים לקחנו, ואני חושב שעברנו על כל פקודות המטכ"ל גם יחד - אבל אף אחד לא היה עוצר אותנו. בסוף היינו מוצאים את הדרך".
שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס לסוגיה בראיון ל"קול ישראל". "אני לא חושב שיש תשובה אחת, ואני לא בטוח שהאמא היא הכתובת הנכונה. בסוף מדובר באנשים בוגרים, הם מספיק בוגרים להחליט אם לסכן את חייהם בשביל המדינה - ומספיק בוגרים בשביל לא לעשות את זה".