שתף קטע נבחר

 

"רוצה שתלמידים יפסיקו לפחד ממתמטיקה"

גדעון רגב מאמין שאפשר ללמד מתמטיקה בלי לייצר לילדים חרדות. "זה בעצם ללמוד לדבר ולחשוב בשפה חדשה", הוא אומר. אבל בינתיים, מאז שעשה הסבה להוראה, הוא עדיין לומד להתמודד עם בעיות משמעת של תלמידים

"זה חלק מהחבילה", אומר גדעון רגב, שעשה הסבה מההייטק להוראת מתמטיקה בחטיבת ביניים, על בעיות המשמעת של התלמידים. "זה חלק שצריך לעבור בדרך אל המתמטיקה. העבודה היא בעלת קשיים ללא ספק, אבל היא הרבה יותר משמעותית עבורי מאשר בהייטק. אני לא מתעסק בבאגים במחשב אלא בילדים חיים, ובגלל זה אני שם".

 

במסגרת סדרת הכתבות על אנשים שהתגייסו להוראה, נציג בפניכם היום את גידי רגב.

 

עוד מורים בסדרה:

 

מי?

גידי רגב מגני הדר, בן 49, נשוי (למורה) + 3 ילדים גדולים - אחרי צבא, צבא, וכיתה ט'. רגב עבד שנים רבות בענף ההייטק, בתכנות ובפיתוח מערכות. בימים אלו הוא משלים את לימודיו במסלול להסבת אקדמאים להוראה, במכללה האקדמית לחינוך אחווה.

 

הטריגר

בגיל 42 החליט רגב לעשות שינוי, ובין לבין התחיל להעביר שיעורים פרטיים במתמטיקה. "התאהבתי בתפקיד החדש. הרגשתי שאני יכול לתרום לתלמידים ושהסיפוק שלי גדול. הרגשתי שנעשה כאן משהו חשוב, שליצור קשר עם בני נוער ולדבר אליהם בגובה עיניים זה משהו מאוד אנושי - כמו לגדל ילדים במידה מסוימת", במשך כשנתיים רגב העביר שיעורים פרטיים ולימד בקבוצות תגבור בבתי ספר.

 

"העיקר בעיני הוא ליצור קשר עם התלמידים, לקדם אותם ולהסביר להם את המתמטיקה כדי שלא יפחדו ואולי אפילו יאהבו אותה. אני מאוד אוהב לעבוד עם כיתות ז'. זה השלב בו מתחילים לעבוד עם משתנים - הקטע המופשט של המתמטיקה ובנקודה זו אני יכול לעזור הרבה. זוהי נקודה קריטית של מעבר מקונקרטי למופשט וזו נקודה שעלולים להתפתח בה הרבה חרדות, אם לא שמים לב. זה בעצם ללמוד לדבר ולחשוב בשפה חדשה".

 

איפה?

מתחילת שנת הלימודים, רגב מלמד מתמטיקה בכיתות ז', ח' וט', בחטיבת הביניים נווה יהונתן ברמלה.

 

איך התחילה השנה?

"מצוין. קיבלתי 4 כיתות והתחלתי ליישם את כל מה שלמדתי על משמעת למשל..." רגב צוחק. "זה נושא קשה. לפעמים זה ממש מתיש. צריך להיאבק הרבה על משמעת. אלו ילדים לא קלים".

 

זה יכול לשבור אותך?

"אני מקווה שלא. בינתיים אני מחזיק מעמד", צוחק שוב. "זה חלק מהחבילה. זה חלק שצריך לעבור בדרך אל המתמטיקה. העבודה היא בעלת קשיים ללא ספק, אבל היא הרבה יותר משמעותית עבורי מאשר תחום ההייטק כי כשאני מצליח להגיע לכיתה הסיפוק הוא מאוד גדול. זה לא שאני רק נאבק במשמעת. בין לבין אני מלמד כמובן. אני לא מתעסק הפעם בבאגים במחשב אלא בילדים חיים, ובגלל זה אני שם. זו עבודה שניתן להשפיע בה על דברים עקרוניים: משמעת, גבולות ורגשות. בעצם העמדת הגבולות אתה עושה עבודה חשובה ללא ספק".

 

מה ריגש אותך?

"אחד הילדים הגיע בסוף השיעור ואמר לי תודה על זה שהסברתי לו משהו בכיתה. הרגשתי נפלא. עזרתי לו, והוא מבין את זה ומעריך את זה. בתקופה שלימדתי קבוצות למידה, ריגש אותי לראות את השפעת הלימוד על ההישגים של התלמיד. למשל ילדים שהצליחו לעלות הקבצה או ילד שקיבל 100 בבגרות ובא ואמר לי 'זה בזכותך', הרגשתי גאווה וסיפוק וזה נתן לי דלק להמשך".

 

מה גורם לך לקום בבוקר עם שיר בלב?

"כשאני יודע שהולך להיות שיעור פיצוץ. לפעמים אתה מתכנן שיעור ואתה יודע שהולך להיות מעולה. אלו הם שיעורים שבנויים בצורה מגוונת ושיכולים לקבל תפנית".

 

איך הגיבו בבית?

"בהתחלה לא הבינו מה נפל עלי והתפלאו מהפשרה הכספית. חששו מהירידה בהכנסה וברמת החיים, אבל מסתגלים מהר לשינויים. עכשיו מקבלים את זה וזה כבר נראה להם טבעי. הבן האמצעי שלי מאוד גאה בי על שקמתי ועשיתי את השינוי הזה".


 גדעון רגב ומשפחתו 

 

איך מסתדרים כלכלית?

"עם אופק חדש המצב השתפר. תמיד חיינו עם מה שיש, אז מסתדרים. המצב קצת שונה עכשיו כי הילדים גדולים וזה מאפשר קצת יותר גמישות ברמת ההוצאות".

 

מערכת החינוך?

"בתחום הספציפי של המתמטיקה, המערכת התקדמה ועשתה צעד רציני. החל מהשנה שינו את תוכנית הלימודים בכיתות ז'. עזבו את הספרים של בני גורן שהוא ממש שם מושג לספרים עמוסים בתרגילים בלי יותר מדי נשמה. אלו הם במקור ספרי תרגול שהפכו להיות ספרי לימוד. בתוכנית החדשה הספרים מלאים בהסברים, הם צבעוניים ומאוירים, הוסיפו רקע היסטורי ואנקדוטות. כמו כן מעבירים את המתמטיקה כעת בצורה יותר שלמה ומחוברת לדברים אחרים ולא סתם כקובץ של תרגילים. זה הרבה יותר נכון. התוכנית כרגע היא רק לכיתות ז', אבל מתכננים להרחיב אותה.

 

זה קצת מוקדם לשפוט, אבל אני חושב שכבר רואים שינוי אצל התלמידים. הם מקשיבים ומתעניינים ופתוחים לחומר".

 

"באופן כללי, אני חושב שהמערכת מורכבת מאנשים טובים ורציניים שרוצים לתת מעצמם ולתרום לתלמידים. כל המורים שפגשתי מעוניינים בדבר אחד והוא ללמד ולהקנות לתלמידים כמה שיותר. משרד החינוך צריך לאפשר למורים חופש פעולה ולסמוך על הבנתם ושיקול דעתם. כמו כן, משרד החינוך צריך להמשיך ולפעול לשיפור תנאי ההוראה".

 

החזון שלי

"בית ספר בו תלמידים לומדים מתוך סקרנות ולא בשביל לעבור את המבחן".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים