סרקוזי: אנו מעריכים שאיראן מפתחת נשק גרעיני
"זה ברור לכל שירותי הביון שלנו", אמר הנשיא הצרפתי, בהתייחסו לשאלה האם איראן מפתחת בחשאי כלי נשק גרעיניים. קלינטון: השיחות עם איראן חייבות לעסוק בתוכנית הגרעין
שבועיים לפני חידוש המשא ומתן עם איראן, צרפת מקשיחה עמדות: הנשיא ניקולא סרקוזי אמר אתמול (ג') כי סוכנויות הביון של ארצו בטוחות שאיראן מסתירה תוכנית לפיתוח כלי נשק גרעיניים. "אסור לנו לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני", הדגיש הנשיא, משום שהדבר יסכן את ישראל.
"זה ברור לכל השירותי החשאיים שלנו", אמר סרקוזי בפגישה
עם חברי פרלמנט ממפלגתו בארמון האליזה, "איראן עובדת היום על תוכנית גרעינית". הנשיא הצרפתי שב והבהיר כי אין בכוונתו ללחוץ את ידו של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, משום שקרא "למחוק את ישראל מהמפה".
נציגי צרפת, גרמניה וארבע החברות הקבועות הנותרות במועצת הביטחון של האו"ם - בריטניה, סין, רוסיה וארה"ב - צפויים להיפגש עם נציגי איראן ב-1 באוקטובר כדי לחדש את המשא ומתן הישיר עמה בעניין הגרעין. אתמול הבהירה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון כי השיחות חייבות לעסוק בנושא הגרעין, חרף הודעת טהרן כי אין בכוונת לשאת ולתת על זכותה לגרעין.
"הבהרנו לאיראנים שכל שיחות שבהן נשתתף חייבות לעסוק בסוגיית הגרעין. אי אפשר להתעלם מזה", אמרה קלינטון בתום פגישה עם נשיא אורוגוואי, טבארה וסקז. מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה בשבוע שעבר כי הנציג מטעמה בשיחות יהיה תת-המזכירה וויליאם ברנס.
קלינטון הבהירה כי הפגישה מהווה צעד לקראת מימוש הבטחתו של הנשיא ברק אובמה במהלך מסע הבחירות בשנה שעברה, לנסות לשפר את היחסים עם טהרן באמצעות דיאלוג ישיר. "זו הולכת להיות הגשמת הבטחת הנשיא אובמה למעורבות", אמרה קלינטון, "אנו סבורים שזה כדאי, אך אנו לא נדבר לשם דיבור בלבד, ואנו לא משתתפים בתהליך שאין לו תכלית או נקודת סיום".
אתמול הבהירה ממשלת צרפת כי העמדה התקיפה מול משטר האייתוללות לא התרככה. משרד החוץ בפריז הודיע כי המערב לא יהסס להטיל סבב נוסף של סנקציות
על הרפובליקה האיסלאמית. דובר המשרד ברנאר ולרו אמר כי ממשלתו "מצפה לראות מחוות רציניות מצד איראן ב-1 באוקטובר". ולרו אמר בתדרוך עיתונאים כי למרות שהמערב מושיט עלה של זית למשטרו של מחמוד אחמדינג'אד, "הסנקציות עדיין על השולחן".
בתוך כך, מפקד צבא צרפת, הגנרל ז'אן-לואי ג'ורג'לי, אמר כי התערבות צבאית במשבר עם איראן אינה עוד אופציה שתימנע ממנה השגת נשק גרעיני. בנאום בוושינגטון אמר ג'ורג'לי כי הוא סבור שפעולה כזו תהיה מסוכנת וציין כי מדובר בדעתו הפרטית בלבד. "פעולה באיראן היא דבר מסובך כי איננו בטוחים שנוכל לפתור את הבעיה במכה אחת. אם ניכשל בניסיון הראשון - זו תהיה קטסטרופה".