חוק הגיור: חסר ומסורבל
"האם רבני רחובות יכירו בגיור מתגייר בראשון לציון ויסכימו לרשום את ילדיו לנישואין"? 50 חברי כנסת מנסים לשנות את חוק הגיור במדינת ישראל, הרב שאול פרבר סבור כי היוזמה המבורכת לא תשפר את המצב
היום (רביעי) דנה ועדת חוקה חוק ומשפט בהצעתו של ח"כ דודו רותם לשינוי חוק הרבנות הראשית בנושא הגיור. לצערי הרב, הצעת החוק לא תוכל לפתור את בעיית הגיור במדינת ישראל.
על פי הצעת החוק -
1. רבני ערים שקיבלו אישור ממועצת הרבנות הראשית יוכלו לגייר.
2 . אישור גיור ישמש ראייה מוחלטת ליהדותו של נושא התעודה
3. בתי הדין המיוחדים לגיור יוכלו לעסוק בגיורו של אדם מבלי להתחשב במקום מגוריו ולאחר מכן, להשיאו.
יוזמה מבורכת זו – שזכתה לתמיכתם של למעלה מ-50 חברי הכנסת - לא תשפר את מצב הגיור במדינת ישראל כיום כלל משום שהיא מתעלמת מן הבעיות שהיא עצמה יוצרת.
ביחס להצעה הראשונה: לכאורה "הפרטה" מסוג זה מעצימה את רבני הערים המתונים ומתירה להם לעסוק בגיור. אך ההסתייגות ביוזמה לפיה רק מועצת הרבנות הראשית תוכל להחליט מי מרבני העיר יוכל לעסוק בגיור, מנטרלת את האופציה הזו לחלוטין.
סביר מאד להניח שמועצת הרבנות הראשית לא תאשר לרבני עיר מתונים הפתוחים למציאת פתרונות (בתוך המסגרת ההלכתית) לגייר בעצמם, במיוחד לאור העובדה שחלק מאנשי מועצת הרבנות הראשית עצמם ביטלו גיורים בעבר וחלק אחר לא מקבל גיורים שנעשו דרך בתי הדין לגיור.
יש לעמוד על כך שכל רבני העיר יוכלו מתוקף תפקידם לעסוק בגיור, ללא קבלת אישור מיוחד לכך כפי שהיה מקובל לאורך הדורות בקהילות ישראל.
ביחס להצעה השניה: מה יקרה בדור הבא? אם, למשל, מישהו מתגייר בראשון לציון, האם הרבנות בפתח תקוה או רחובות תכיר בגיורו ותסכים לרשום את ילדיו לנישואין? כבר היום ישנם רבני עיר רבים שאינם מכירים בגיורי המדינה.
על החוק החדש לכלול סעיף לפיו על רשמי נישואין להכיר בכל גיור ללא קשר לעיר בה נעשה. רשם נישואין שיסרב לרשום גרים וילדיהם יועבר מתפקידו.
ההצעה השלישית המאפשרת לגר לבחור איזור רישום בו יתגייר מתעלמת מאופן התנהלות בתי הדין המיוחדים לגיור בפועל. הבעיה כיום נעוצה בעיקר באופיים של הרכבי הדיינים. לצד הרכבים רגישים והוגנים נמצאים היום הרכבים המתייחסים אל הגרים והמשפחות המלוות שלהם בזלזול ובוטות.
אין בחוק הבנה שאפילו אם אדם נרשם במקום מסוים, הרי שכמעט בכל מקום שוכנים זה לצד זה הרכבים הוגנים וראויים לצד הרכבים מקשים ומזלזלים - והוא נותר תלוי בחסדי המקרה.
ברור לכולם שכל היושבים בהרכבי הגיור הינם אנשים יראי שמיים המודעים היטב לסוגיות הכרוכות בגיור ולפיכך אנו צריכים לבחון את התוצאות של אותם הרכבים (אלו הרכבים מעבירים גרים רבים יותר, לאלו הרכבים נתוני גיור נמוכים) ובכל הכבוד - להוציא מן המערכת את כל הדיינים המקשים והמעכבים.
ולסיום, חשוב לציין שמתוך קהל של מאות אלפים של יוצאי בריה"מ לשעבר הזקוקים יותר מכל למענה הוגן והולם, רק כ-500 איש מצויים היום בתהליך. האם יש טעם בהעברת החוק החסר והמסורבל הזה עבורם?
לנו נראה, ששינוי מן היסוד הכולל העברת סמכות מיידית אל רבני עיר לעסוק בגיור, איתור הרכבים ראויים והוגנים והעברתם מתפקיד של הרכבים מחמירים ומזלזלים, סנקציות בחוק לרשמי נישואין המסרבים לרשום גרים - כל אלה, לא רק יפתרו את הבעיה עבור 500 המתגיירים הלוקחים חלק בתהליך אלא יפתחו את הדלת עבור כל האלפים החוששים מכניסה אל עולם הגיור כפי שהוא היום.
הרב ד"ר שאול פרבר הוא יו"ר מכון עתים .
תעודת גיור
צילום גלי תיבון
מומלצים