סוריה וטורקיה מהדקות גם את יחסי הכלכלה
שווי הסחר בין שתי המדינות, שבעבר היו קרובות לעימות מזוין, צפוי לעמוד השנה על כ-3 מיליארד דולר. בנוסף, שתי המדינות מגבירות את שיתוף הפעולה בתחום האנרגיה והתיירות
הביקור של הנשיא הסורי בשאר אסד בטורקיה הוא צעד נוסף בהידוק היחסים הפוליטיים בין שתי המדינות. בתחום הכלכלי - מסחרי יחסים אלה התפתחו בקצב מהיר במהלך 5 השנים האחרונות.
על רקע ביקורו של אסד, התפרסם אתמול (ד') בעיתון הממשלתי "תשרין" שהעלה על נס את יחסי הכלכלה בין שתי המדינות. לפי העיתון, שווי הסחר בין שתי המדינות בשנה שעברה הסתכם בכ-2 מיליארד דולרים ואילו השנה הוא כבר צפוי להגיע לקרוב ל-3 מיליארד דולרים.
לפי "תשרין", ההתרחבות המתמדת בהיקפי הסחר נובעת מיישומו של הסכם הסחר החופשי משנת 2007 הפוטר סחורות סוריות ממכסים בטורקיה ולהיפך. סוריה מייצאת לטורקיה בעיקר תוצרת של התעשייה המסורתית - עורות, עצים, הלבשה וכדומה. הטורקים מייצאים לסוריה מוצרים כמו מלט, שיש, זכוכית, צינורות מסוגים שונים וכן סוגי דלקים שונים.
אבל יחסי הסחר הם רק מימד אחד של יחסי הכלכלה המתפתחים בין שתי המדינות, שהיו קרובות לעימות מזוין בשלהי תקופתו של הנשיא הסורי הקודם חאפז אסד.
בחודש שעבר חתמו שתי המדינות על מיזכר הבנות לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה בכלל ובענף הגז בפרט. לפי המיזכר, שתי המדינות אמורות להיכנס למו"מ על חיבור רשתות הגז שלהן. כמו כן סוריה תוכל לרכוש החל מ-2011 ולמשך חמש שנים בין 0.5 מיליארד ל-1.5 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה. הגז הטורקי דרוש לסורים כדי לענות על צורכי האנרגיה הגוברים בשוק המקומי.
במקביל החלו דיונים בין שתי המדינות להגברת השת"פ בתחום התיירות וזה כולל שיווק חבילות תיור בחו"ל המשלבות אתרים בשתי המדינות.
ככלל היחסים הפוליטיים המתהדקים חילחלו למגזר העסקי והדבר בא לידי ביטוי בהקמת מיזמים משותפים לאנשי עסקים מטורקיה ומסוריה. לפי נתונים שפורסמו מוקדם יותר השבוע בסוריה, טורקיה נמצאת בראש דירוג המדינות מבחינת מספר המפעלים המשותפים בארבעת אזורי התעשייה שבסוריה. ההון המושקע בפרויקטים המשותפים מוערך בכ-100 מיליון דולרים.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)
נשיא סוריה וראש ממשלת טורקיה
צילום: AFP
מומלצים