מובטל היי-טק: מנסים להגיע לכל עבודה
בתחילת השנה פוטר אייל טואף, בעל תואר שני בהנדסת אלקטרוניקה, מעבודתו בהיי-טק. מאז הוא מנסה, ללא הצלחה, למצוא עבודה. דמי אבטלה הוא כבר לא מקבל, ובראיונות העבודה הוא מקבל תשובה דומה: "לא". "חשבתי לעשות הסבה לחינוך או למכירות, אבל סיפרו לי שהמצב גרוע גם שם"
בשנת תשס"ט חל זינוק של 37% במקבלי דמי האבטלה. 80 אלף איש בממוצע קיבלו מדי חודש את הכסף מהביטוח הלאומי. המשבר הכלכלי יצר שכבה חדשה של מובטלים, שלא התקשו בעבר למצוא עבודה. הם סבורים שהמספרים גבוהים יותר, כי אחרי כמה חודשים ללא עבודה, הם כבר לא מקבלים את דמי האבטלה.
"אני יודע על מספר רב של מובטלים שמסיימים את תקופת האבטלה שנמצאים מעל לחצי שנה בבית", אמר ל-ynet אייל טואף, תושב המרכז בן 37 נשוי ואב לתינוקת בת שבעה חודשים.
"בתקופה כזאת, התארים ממש לא עוזרים לי. במקום אחד אמרו לי בפירוש שאני מוכשר יתר על המידה. אחרי ראיונות אליהם אני מוזמן פעם בחודשיים, יחד עם מיליון איש, חוזרים אלי עם תשובה שלילית", הוא מספר. "מפני שאני כבר לא זכאי לקבל דמי אבטלה, אני נאלץ להעביר שיעורים פרטיים לסטודנטים".
לדבריו, המעסיקים מנצלים את המצב. "הם פשוט מרשים לעצמם להעסיק עובדים בתנאים גרועים, כי הם יודעים שאנשים מוכנים לקחת כל עבודה. חשבתי כבר לעשות הסבה לחינוך או לעבוד במכירות. סיפרו לי שהמצב כל כך גרוע שגם שם אין מקומות עבודה. אנשים מנסים להגיע לכל עבודה - גם אחת שלא קשורה להכשרה שלהם בכלל".
"מלמעלה למטה"
בעבר, מספר טואף, תהליך מציאת העבודה היה קל ומהיר. "לפני שנה וחצי חיפשתי עבודה באזור המרכז, כל יום היו לי שניים-שלושה ראיונות בממוצע וקיבלתי את העבודה שרציתי בתוך שבועיים. עכשיו זה אפילו מעצבן לשמוע את הסביבה כל הזמן מודאגת אם מצאתי משהו. זה משגע - לפעמים זה פשוט לא תלוי בך שאתה לא עובד", הוא אומר. "אנשי היי-טק רבים ממשיכים לחיות בדירות פאר, במשכורות פאר, באיזו בועה משלהם. אני עכשיו רואה את התמונה מהצד השני - מהכי למטה".לדבריו, האבטלה משפיעה גם על מרקם היחסים המשפחתי. "במקום להאריך את חופשת הלידה, אשתי נאלצה מיד לחזור לעבודה. בבית הצטמצמנו מאוד ומצד שני ההוצאות שלנו גדלו מאז שיש לנו ילדה. כל השאיפות שלנו לקנות דירה נדחו עד להודעה חדשה. אם פעם רצינו קצת לצאת לבלות, עכשיו אנחנו עוצרים את עצמנו. זאת לא רמת החיים שציפיתי לה וקיוויתי לה. בתקופה שעבדתי בחברת היי-טק היו לי תנאים מעולים ובשיחה קצרה של חמש דקות הכל נלקח ממני".
ומה עם פתרון? טואף סבור שהממשלה צריכה לעשות יותר עבור הבלתי מועסקים: "בהחלט הייתי רוצה לראות יותר מעורבות של הממשלה ביצירת משרות, בהגמשת תנאי אבטלה, צריך להשקיע יותר בהסבות מקצועיות".
"פונים בהססנות"
גם בארגוני הסיוע חשים בעלייה התלולה במספר מבקשי העבודה הנזקקים לעזרה, במיוחד לקראת החג. "אנחנו בהחלט מרגישים חתך חדש של מקבלי סיוע. אנשים שהתפרנסו בעצמם בכבוד ואיבדו את הפרנסה מגיעים למוקדי חלוקת המזון. הם אפילו לא יודעים לקבל פנייה מעובדת סוציאלית
ופשוט פונים אלינו בהססנות ומתביישים בדרך כלל. לכן, אנחנו לא מופתעים מהנתונים", סיפר ל-ynet ניסים ציוני, מנכ"ל ארגון פתחון לב, הפועל למען שכבות המצוקה בישראל.
"יש עלייה בביקוש לסלי מזון משנה לשנה", הוסיף ציוני. "כשהקמנו את ארגון פתחון לב בשנת 1998 היו כ-800 אלף איש מתחת לקו העוני והיום יש כמיליון ו-650 אלף בני אדם במצב הזה. לפני כחודשיים התחלנו לחלק סלי מזון לראש השנה ועד השבוע האחרון, במסגרת ארבעה מרתונים של חלוקת מזון שקיימנו בראשון-לציון ובכרמיאל, חולקו למעלה מ-5,000 סלי מזון משפחתיים, אבל יש ברשימת ההמתנה כאלף משפחות שעדיין ממתינות לסיוע".