בית הכנסת בווירג'יניה מארח את תפילות הרמדאן
"לא תכיר מישהו עד שלא תארח אותו בביתך", זו תפיסת הרב המקומי, והאימאם מברך: "עכשיו אנשים אצלנו מסתכלים אחרת על יהודים". הנוסחה שלהם: שטחים ושלום ב-300 דולר ליום
זהו סיפורו של בית הכנסת בעיר רסטון שבאזור הבירה האמריקנית וושינגטון, במדינת וירג'יניה. בשבועות האחרונים, תקופת הרמדאן, הוא שימש גם כמסגד. היהודים במקום הציעו לסייע למוסלמים, אחרי ששמעו על עומס המתפללים בזמן החודש הקדוש.
"אנשים חושבים שבין יהודים למוסלמים יש רק עימות, ומקשרים ישר למזרח התיכון", אמר האימאם של האזור, מוחמד מג'יד, "וכאן מנפצים את הסטריאוטיפ".
האגן הקדוש בווירג'יניה (צילום: אי.פי)
מג'יד, שגדל בסודן, אמר שלא פגש אף יהודי לפני שבא לארצות הברית בשנות ה-20 לחייו, ומעולם לא דמיין יחסי קרבה עם רב. אבל לדבריו, היחסים עם הקהילה היהודית של צפון וירג'יניה השפיעו עליו ועל חבריו. "אחד מהמתפללים במסגד אמר לי שמעכשיו, כשהוא יראה יהודי, הוא יסתכל עליו אחרת".
הרב רוברט נוסנצ'וק, מנהיג הקהילה ההפורמית שמונה כ-500 משפחות, מסביר שהקרבה הדדית. "אתה באמת מכיר מישהו רק כשאתה מזמין אותו לתוך ביתך", הוא אומר, "אתה מזהה פרצופים, לומד את השמות ואת שמות הילדים".
"במסגד החניה מלאה"
תפילות הרמדאן עצמן מתבצעות באולם של בית הכנסת שבימים רגילים משמש לפעילויות חינוכיות, שיעורי מחול וקבלות פנים. שיתוף הפעולה הבין-דתי לא החל לאחרונה - בין היתר, היהודים נוהגים לחנות בימי שישי במתחם של כנסייה סמוכה, ואילו הנוצרים נעזרים בשטח בית הכנסת בימי ראשון.
המסגד בעיר נהג לשכור שטחי תפילה מאז ייסודו ב-1983 - במרכזי פנאי, בית-ספר תיכון, בניין משרדים ואף כנסייה. כשהקהילה המוסלמית גדלה, הם נזקקו לבניין משלהם, שמאכלס 900 מתפללים. אך גם זה לא מספיק, ובין "מסגדי הלוויין" יש בית-מלון ואפילו בית כנסת נוסף, בקהילה הרפורמית של "בית חברים" באשבורן.
"יהיה המשך לשיתוף הפעולה" (צילום: רויטרס)
השנה, לראשונה, הושכר שטח התפילה בבית הכנסת של הקהילה הרפורמית ברסטון, לתפילות שבירת הצום היומיות. התשלום עומד על 300 דולר ליום.
למרות ששיתוף
הפעולה בין הצדדים אינו חדש לגמרי, וכלל אירועים משותפים בעשור האחרון, לא כולם היו בטוחים שזה יצליח. "הופתעתי כששכרו דווקא את המקום הזה,
אבל כשבאתי וראיתי איך הכל מתנהל יפה, שמחתי מאוד", אמר אמברין אחמד, אחד המתפללים.
ההצלחה מתבטאת בין היתר בכך שהרב נוסנצ'וק דיבר בפני מתפללים מוסלמים באחד מימי השישי, והאימאם נשא דברים מול היהודים בשבת. הרב זוכה לברכות "שלום" מאורחיו, ומשיב להם ב"סלאם".
בשתי הקהילות מבטיחים ששיתוף הפעולה לא יתמצה ברמדאן, שמגיע לסיומו בימים הקרובים, ואפילו מדברים על טיול משותף למזרח התיכון. מג'יד מספר על מתפללים שעברו דרך קבע לבית הכנסת. "איפה היית?", הוא שאל אחד מהם, שהשיב: "ראית אותי כל הזמן בבית הכנסת. נעים שם ונחמד, אצלכם החניה מלאה".