במה עדיף להשתמש - ג'ל חיטוי או סבון פשוט?
הג'ל לחיטוי ידיים הפך בחסות שפעת החזירים למוצר צריכה כמעט בסיסי בישראל. לקנות עכשיו, או להסתפק בסבון הישן והטוב? תלוי אם רוצים חיטוי או ניקוי
לצד המחברות, הטושים הצבעוניים והעפרונות המחודדים השתחל מוצר חובה נוסף לפתיחת שנת הלימודים: ג'ל לחיטוי הידיים. אותו ג'ל שבמשך שנים היה נחלתם הבלעדית של בתי חולים ומוסדות צבאיים הפך מאז התפרצות מגפת שפעת החזירים למוצר צריכה מבוקש, ועכשיו, עם החזרה ללימודים, הורים ברחבי הארץ שולחים את ילדיהם לבית הספר עם בקבוק מים, כריך וג'ל לחיטוי ידיים. בסופר פארם מדווחים על גידול של כ־200% במכירות מאז יולי האחרון. בחברת "סנו" מדווחים על גידול של יותר מ־100% במכירות המוצר בחודשיים האחרונים, וגם לחברת "ד"ר פישר" אין תלונות. אצלם המכירות עלו פי ארבעה.
וירוס השפעת עובר ברוק, בנזלת ובמגע, מה שהופך את עולמנו למירוץ שליחים של וירוסים: ידיות הדלת, המחשבים הניידים, עמודי האוטובוס, עגלות הסופר מרקט וכפתורי המעלית, כולם הופכים למתקן משוכלל שנעזר בידינו כדי להפיץ את המגפה. אז, בינינו, מה יותר סביר מלחטא את הידיים בג'ל?
אבל האם הג'ל באמת יעיל או שהוא יעיל יותר לכיסם של יצרניו?
"הג'ל יעיל", מרגיע פרופ' יהודה כרמלי, מנהל היחידה לאפידמיולוגיה במרכז הרפואי תל אביב. "הג'לים הטובים אכן הורגים 99% מהחיידקים והווירוסים".
יש המון בשוק, בריחות ובשמות שונים. איך יודעים איזה ג'ל לקנות?
פרופ' כרמלי: "על הג'ל להכיל 60%־70% אלכוהול כדי להיות יעיל. כל הרכיבים הלא אלכוהוליים שבמוצר אינם מיועדים
לקטילת החיידקים אלא לסיוע בשמירה על עור הידיים כנגד התייבשות, ולהשביח את ריח המוצר ונעימות השימוש בו. עם זאת, מוצר מפתה גורם לנו לחטא את הידיים פעמים רבות יותר, מה שתורם לעלייה ביעילותו".
האם הג'ל עדיף על שטיפת ידיים במי ברז?
"הג'ל מחטא ולא מנקה. במקרה שבו יש לכלוך נראה לעין על הידיים, הרי שמדובר בעומס ביולוגי שאלכוהול אינו יכול להתמודד איתו, ולכן עדיף לשטוף את הידיים ולסלק את הלכלוך. עם זאת במקרים שמדובר בידיים נקיות למראית עין, הרי ששימוש בסבון יצליח להרוג רק כמחצית מן החיידקים/וירוסים, בעוד שהג'ל יצליח להרוג כמעט את כולם".