לקפוץ מעל החומה הסינית
מטיילים, בסין הייתם כבר? נשמע לכם מסובך לתכנן את המסע לבד? בועז ארד מסביר מבייג'ינג איך לארגן טיול עצמאי במדינה
יותר ויותר ישראלים נוסעים לטייל בסין בשנים האחרונות, אבל למעט טיילים מנוסים במיוחד ותרמילאים צעירים שאין להם בעיה להיזרק בכל מקום, רובם בוחרים להגיע למדינה המרתקת הזאת כחלק מקבוצה מאורגנת. רבים חוששים לטייל בסין באופן עצמאי, ולא ממש במפתיע: זוהי אחת המדינות הגדולות, הצפופות והמבלבלות ביותר בעולם, שבה המרחקים עצומים, הפערים התרבותיים גדולים, וכמעט אף אחד לא מדבר אנגלית.
אם רוצים לתכנן טיול כזה, מאיפה בכלל מתחילים? לא עדיף לשלם הרבה כסף ולתת לחברת הנסיעות ולמדריך הנחמד של הקבוצה לשבור את הראש עם כל הסידורים? יכול מאוד להיות, אבל האמת היא שעם קצת תושייה אפשר לקפוץ מעל לחומה הסינית לגמרי לבד - לחסוך הרבה כסף וליהנות מכל רגע בדרכים. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה בעצמכם.
איך בונים מסלול
הנטייה הראשונית של מטיילים רבים המגיעים לסין היא לבלוע כמה שיותר במעט הזמן שעומד לרשותם, בלי להתחשב במרחקים העצומים בין יעד תיירותי אחד למשנהו: הם מנסים, בתוך שבועיים וחצי, לדחוס גם את בייג'ינג, גם את שאנגחאי, עצירה לשופינג בהונג-קונג, הצצה חטופה בחיילי הטרקוטה בשיאן, טיול אופניים בנוף הכפרי המהמם של גווילין, ביקור בכפרים טיבטיים בצפון יונאן, טיפוס על פסגת אמיי שאן, הפלגה אל סכר שלושת הנהרות ולקינוח - צילום למזכרת עם הפנדות החמודות בצ'נגדו.
העומס הבלתי סביר הזה, שמתפרס על פני אלפי קילומטרים, הוא גם חלק בלתי נפרד מהרבה מאוד טיולים מאורגנים שיוצאים מישראל. בפועל, מה שקורה הוא שמצליחים לראות את הכל, אבל חצי מהזמן מתבזבז על נסיעות, טיסות, המתנות מורטות עצבים בשדות תעופה וצ'ק-אין וצ'ק-אאוט ממלונות. לא כיף בכלל, אלא אם כן כל מה שחשוב לכם זה לסמן "וי" על רשימה של אתרי חובה.
אלא אם כן יש לכם הרבה מאוד זמן, מומלץ בחום לנסות לצמצם ככל האפשר את מספר טיסות הפנים בתוך המדינה, לבנות מסלול שמשאיר לכם זמן גם לנוח וגם לעכל, או להתרכז אך ורק באזור אחד מסוים. יונאן, המחוז הדרומי ביותר בסין, למשל, הוא יעד נהדר עבור מי שמגיע לסין בפעם הראשונה: הנופים מגוונים - מג'ונגלים ירוקים בדרומו ועד קרחונים והרים מושלגים בצפונו - ויש הרבה מאוד מה לראות ולחוות. הרים כבירים ונהרות גועשים, ערים גדולות ורועשות, כפרים סיניים קטנים ושלווים, שווקים שבהם אפשר לפגוש נשות שבטים מסורתיים בתלבושות צבעוניות ואינספור מקדשים מקסימים ומנזרים טיבטיים.
בשבועיים-שלושה אפשר לחרוש את המחוז לאורכו ולרוחבו ולחזור הביתה רעננים ומלאי חוויות. מחוזות נוספים ששווה להשקיע בהם את רוב ימי הטיול: סצ'ואן, שינג'יאנג וגוויג'ואו. אם יש לכם שלושה שבועות שלמים לטייל, אפשר לשלב ביניהם בקלות. יונאן וסצ'ואן, לדוגמה, הולכים מצוין ביחד.
מפאת קוצר היריעה לא נוכל להביא פה מסלולים מפורטים - האפשרויות הן רבות מאוד. מומלץ בחום לעבור על מסלולים של טיולים מאורגנים ולראות מה מתאים לכם, ולהתייעץ עם מטיילים שכבר עשו את זה בפורומים של למטייל ושל לונלי פלנט. חשוב רק לזכור: סין היא מדינה ענקית. אל תנסו לראות את כולה בבת-אחת. זה יהרוס לכם את כל הפאן.
איך מזמינים טיסות
טיסות פנים בסין הן עסק לא כל כך זול בעיקרון - בכל קפיצה קטנה מעיר לעיר בתוך המדינה הענקית הזאת גומאים מרחקים עצומים באוויר, והקילומטרז' בא לידי ביטוי במחיר הכרטיס - במיוחד אם מזמינים אותן מהארץ דרך סוכן נסיעות ישראלי. החדשות הטובות הן שאפשר לחסוך הרבה מאוד כסף אם מזמינים אותן לבד, דרך האינטרנט, ושהתהליך הזה ממש-ממש פשוט.
כל מה שצריך לעשות זה להיכנס לElong.net- או ל,Ctrip.com- שני אתרי נסיעות סיניים גדולים ואמינים שמצטיינים בשירות לקוחות מעולה באנגלית ומספקים את הטיסות הכי זולות בשוק, כולל מבצעים מטורפים של הרגע האחרון ומחירים טובים מאוד על הזמנות שמבוצעות שבועיים-שלושה לפני תאריך הטיסה. טיסה מבייג'ינג לשאנגחאי, למשל, תעלה לכם כאן רק 450 יואן 65) דולר) אם תסגרו אותה מספיק זמן מראש.
הממשק של שני האתרים ידידותי וברור, ותוצאות החיפוש מסודרות מהזול אל היקר וכוללות את כל המידע הרלוונטי לטיסה, ממספר הטרמינל ועד עלות מיסי
הנמל. כאב הראש היחיד: כדי לבצע הזמנה צריך להירשם לאתר ולפקסס למוקד השירות צילומים של שני צדדיו של כרטיס האשראי שלכם. אפשר גם לעשות את ההזמנה דרך המוקדים הטלפוניים היעילים של השניים - מומלץ במיוחד אם אתם רוצים להזמין כמות גדולה של טיסות או צריכים לארגן קונקשנים. המחיר שתקבלו בטלפון זהה למחיר שתקבלו באתר, והכרטיס האלקטרוני ינחת אצלכם בתיבת הדוא"ל בתוך דקות ספורות מרגע התשלום.
אם כל הסיפור הזה של צילום כרטיס האשראי לא מוצא חן בעיניכם, נסו את ,Travelzen.com עוד אתר סיני לא רע, שמאפשר רכישה ישירה באמצעות כרטיס אשראי, בלי קונצים ובלי פקסים. הקאץ:' הדילים בדרך כלל פחות מוצלחים.
עבור אלה מכם שלא לגמרי סגורים על המסלול שלכם ומעדיפים להזמין את טיסות הפנים שלכם רק לאחר ההגעה למדינה או תוך כדי תנועה בה פתוחה אפשרות הזמנה ותשלום נוספת: אם ממש תרצו, ברוב הערים הגדולות בסין תוכלו לעשות הזמנה טלפונית מElong- או מCtrip- ולבקש שישלחו לכם את כרטיסי הטיסה למלון עם שליח. השליח יאסוף מכם את התשלום במזומן, וזה לא יעלה לכם אפילו יואן אחד יותר.
אפשר כמובן להזמין את טיסות הפנים דרך המלון או הגסטהאוס שבו אתם משתכנים, אולם גם אז מומלץ מאוד להיכנס לElong- או ל.Ctrip- מנוע חיפוש הטיסות של שני האתרים האלה הוא כלי מצוין להשוואת מחירים. אל תתביישו להגיד לפקיד הקבלה במלון שמצאתם באינטרנט את אותה הטיסה שהוא מציע לכם במחיר הרבה יותר זול.
עם תרמיל על הגב בחומה הסינית? (צילום: AP)
איך משריינים מיטה ברכבת
אם התקציב שלכם מוגבל אבל יש לכם זמן, אין כמו נסיעה ברכבת כדי לחסוך קצת כסף - במיוחד בנסיעות למרחקים ארוכים. בעוד שנסיעה ברכבת מבייג'ינג לשאנגחאי, למשל, תעלה לכם רק קצת פחות מטיסה, נסיעה מבייג'ינג לגואנגג'ואו 21 - שעות ארוכות על המסילה - תחתוך לכם את העלויות בצורה משמעותית 397) יואן למיטה נוחה בקרון שינה, במקום 1,000 יואן לכיסא במחלקת התיירים הצפופה במטוס.(
לוחות זמנים טובים של הרכבת הסינית, כולל מחירים ומנוע חיפוש לפי יעדים, אפשר למצוא באתר המצוין chinatravelguide.com. מקרא מהיר למבולבלים: רכבות מסוג C וD- הן הרכבות המודרניות והמהירות ביותר בסין, שמגיעות למהירויות של 300–200 קמ"ש ומצוידות בקרונות שינה מפנקים ובמיזוג אוויר מקפיא. רכבות שינה מסוג Z נמצאות רמה אחת מתחת לאלה, ואחריהן רכבות פשוטות, מיושנות ואיטיות יותר מסוג T ו.K-
אם הנסיעה שלכם קצרה, עניין של כמה שעות בלבד, הכי משתלם לקחת מקומות ישיבה. אלה הזולים ביותר. אם אתם מתכננים לעשות נסיעות ארוכות - קחו קרון שינה. אלה מתחלקים לHard Sleeper- ול,Soft Sleeper- הראשון
קרון גדול ומשותף עם תאים פתוחים ובהם מיטות בשלוש קומות, והשני קרון פרטי יותר, עם ארבע מיטות בלבד. ההבדלים במחירים גדולים מאוד. לצורך השוואה, אם תשבו כל הדרך מצ'נגדו לקונמינג במקומות ישיבה מהמחלקה השנייה 19) שעות של תענוג מפוקפק מאוד) תשלמו על הכרטיס שלכם 123 יואן. עבור מיטה בקרון שינה רגיל תשלמו 230 יואן, ועבור מיטה בקרון שינה "רך" ומפנק תשלמו כבר 373 יואן.
רוצים להזמין מקום? למרבה הצער, הזמנת כרטיסי רכבות בסין היא עניין לא פשוט, גם עבור סוכני נסיעות מיומנים. לרכבת הסינית - שמסילותיה הן עורקי התחבורה הראשיים והעמוסים ביותר של המדינה הענקית הזו - אין, למרבה ההפתעה, לא אתר אינטרנט מסודר וגם לא מרכז הזמנות טלפוני. כרטיסים לנסיעה ברכבת אפשר לקנות באופן עקרוני רק בתחנות הרכבת עצמן או במשרדי כרטיסים רשמיים אך קשים לאיתור הפזורים בנקודות אסטרטגיות שונות בערים הגדולות.
מעט מאוד סוכנויות נסיעות בינלאומיות ומקומיות מטפלות בהזמנות מהסוג הזה, ולא בלי סיבה: כרטיסי רכבת בסין ניתן לקנות בקופות רק כמה ימים לפני הנסיעה (בין 5 ל10- ימים עבור רוב הרכבות, עד 20 יום לפני תאריך היציאה עבור הרכבות החדישות יותר,( גם אם אתם יודעים כבר חצי שנה מראש באיזה יום ובאיזו שעה בדיוק אתם רוצים לעלות על הרכבת משיאן לקונמינג. לא רק זאת, כרטיסי רכבת שיוצאים מטיינג'ין, לדוגמה, ניתן לקנות אך ורק בטיינג'ין עצמה.
אם אתם בכל זאת רוצים להזמין כרטיסים מראש, נסו לפנות ל,Chinatraintickets.net- אחת מסוכנויות הנסיעות היחידות שמוכנות להתעסק עם הבלגן הזה, וגם גובה עמלות גבוהות בהתאם. במחירים כאלה עדיף כבר לקחת טיסה. אם אתם לא לחוצים - ואין לכם סיבה להיות לחוצים אלא אם כן אתם מתכננים להסתובב בסין בזמן החגים המקומיים, כשעשרות מיליוני סינים יוצאים לדרכים - חכו עם ההזמנה שלכם עד שאתם מגיעים לסין.
הדרך הפשוטה ביותר היא לרכוש כרטיסים במקום, באופן עצמאי, רצוי כמה ימים לפני התאריך שאתם מתכננים לעלות על הרכבת. אם אתם נוחתים בבייג'ינג, לדוגמה, ומתכננים להעביר בעיר שלושה ימים ואחר כך להמשיך ברכבת לילה לשאנגחאי, כדאי מאוד שתטריחו את עצמכם כבר ביומכם הראשון בעיר לקופת הכרטיסים בתחנת הרכבת המרכזית. אם אתם לא רוצים לשרוף זמן ולא אכפת לכם להוציא עוד כמה גרושים, טריק קטן שאפשר לנסות ושלרוב גם עובד הוא לבקש מפקידי הקבלה בגסטהאוס או במלון שלכם לרכוש עבורכם את הכרטיסים. ככל שמדובר במלון מכובד יותר, הסיכוי שהם יסכימו לעשות את זה גדול יותר. לרוב תתבקשו לשלם עמלה קטנה של לא יותר מכמה עשרות יואנים עבור השירות, שכולל הרצת שליח לתחנה ובחזרה. פרטים נוספים על רכבות בסין: .www.seat61.com/china
ויש גם חיי לילה בסין. למשל בשנגחאי
מה עושים כשהמסילה נגמרת
עוד דרך זולה לגמוא מרחקים ארוכים בסין היא באמצעות אוטובוסים ומיניבוסים. הנסיעה בהם לא בהכרח זולה יותר מנסיעה ברכבת, אולם במקומות רבים שאליהם הרכבת אינה מגיעה - ובעיקר באזורים כפריים נידחים - אין מנוס מלהשתמש בהם. נסיעות קצרות יחסית, של לא יותר משש-שבע שעות, אפשר לשרוד בתוך אוטובוס רגיל או מיניבוס צפוף ומקרטע. נסיעות ארוכות יותר, מהסוג שעלול להימשך גם יממה שלמה ואף יותר, מומלץ מאוד לעשות באוטובוס-שינה. נסיעה באוטובוס כזה עלולה להיות סיוטית למדי: אין מושבים, מה שאומר שגם בשעות שאתם ערים אין ברירה אלא לשכב במיטות, שהן קטנות וצפופות, העצירות לפיפי ולאוכל מעטות, והאוויר דחוס ומסריח מסיגריות.
כרטיסים לאוטובוסים אי אפשר להזמין מראש מהארץ, וגם אין טעם. בדרך כלל מספיק להגיע יום לפני הנסיעה לתחנת האוטובוסים המרכזית בעיר
שבה אתם נמצאים כדי לשריין מקום. אפשר גם לקנות כרטיסים באמצעות פקידי הקבלה במלון שלכם או כל סוכנות נסיעות קטנה. גסטהאוסים רבים באזורים התיירותיים מציעים שירותי הסעה משלהם ליעדים סמוכים.
אם יש לכם תקציב גדול, אם אתם לחוצים בזמן או אם אתם מטיילים בקבוצה קטנה, מומלץ מאוד לוותר על אוטובוסים ולהתארגן על רכב עם נהג צמוד לנסיעות ארוכות. אפשר לעצור מתי שרוצים, והכי חשוב - הרבה יותר נוח.
איך מזמינים חדר במלון
אפשרויות הלינה בסין הן אינסופיות, גם במקומות שנראים לכם כמו החורים הכי נידחים. אל תסתפקו בהמלצות שמופיעות בספר של לונלי פלנט או בטיפים שקראתם בלמטייל: היכנסו לTripadvisor.com- או ל,Hostels.com ותראו על אילו בתי מלון וגסטהאוסים אנשים ממליצים. ההמלצות בדרך כלל מפורטות מאוד - ויאפשרו לכם להבין מהר מאוד אם המקום לטעמכם או אם כדאי לכם לשמור ממנו מרחק. לחלק מבתי המלון, ההוסטלים והגסטהאוסים האלה יש אתרים משלהם, שדרכם ניתן לבצע הזמנות ישירות באמצעות כרטיסי אשראי, או לפחות לשריין חדרים.
אם אין להם, העתיקו את השם שלהם וחפשו אותם באמצעות Ctrip או - Elong האתרים הסיניים המצוינים האלה מציעים לא רק טיסות בזול, אלא גם אחלה דילים על בתי מלון. אתרים אחרים, אמינים מאוד, שדרכם אפשר להזמין מראש חדרים בסין הם Agoda.com ו.Asiarooms.com- הוסטלים זולים אפשר לסגור דרך .Hostels.com
עלויות הלינה משתנות ותלויות לא רק ברמת המלון שאתם לוקחים אלא גם במקום שבו אתם נמצאים. חדר במלון חמישה כוכבים בבייג'ינג יעלה לכם הרבה יותר ממלון חמישה כוכבים בצ'ונגצ'ינג. בעיקרון, חדר זוגי נקי ומפנק במלון ברמה סבירה של שניים-שלושה כוכבים לא אמור לעלות לכם יותר מ350- יואן, לא משנה היכן אתם נמצאים. חדרים פרטיים בגסטהאוסים ובהוסטלים פשוטים עולים בערך חצי מזה, ואם אתם ממש קצרים בכסף - תמיד אפשר לקחת מיטה בדורמיטורי עם מקלחות משותפות בכמה עשרות יואנים בלבד.
בשנים האחרונות צצו בסין כמה וכמה רשתות גדולות של בתי מלון זולים שמציעות חדרים נקיים ונעימים במחירים לא רעים בכלל (בין 100 ל200- יואן ללילה) ובדרך כלל גם במיקומים סבירים. למרבה הצער, רק לאחת מהן אתר באנגלית .motel168.com - האתרים של כל הרשתות האחרות Days Inn, Home Inn 7 - ו- Hanting Inns הם בסינית בלבד. תוכלו אבל להזמין חדרים במלונות שלהם דרך Elong או .Ctrip
ככלל, ואם אין לכם בעיה לישון במקומות כאלה, הכי מומלץ לישון במקומות שמשרתים תרמילאים: אלה מספקים כמעט תמיד, בנוסף למיטות, טיולים מאורגנים, זולים למדי, באזור, וכמובן - הזדמנות להתחבר אל מטיילים אחרים.
כדי לחסוך התברברויות מתחנת הרכבת או משדה התעופה, מומלץ בחום לא רק להדפיס את כתובת המלון בסינית - אלא לרשום גם את מספר הטלפון שלו ולתת לנהג המונית שלכם לדבר ישירות עם הקבלה באמצעות הסלולרי שלכם.