בסימן ארבע: צבי הים המשוקמים שבו לטבע
ארבעה צבי ים חומים וירוקים שסבלו מפציעות שונות, הובאו בחודשים האחרונים לטיפול במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. אתמול (ג') הושבה רביעיית הזוחלים המשוקמת בחזרה לים בסיועם של חותרי מועדון הקיאקים "אופטימיסט". אחד מחבריו, אלוף פיקוד הדרום, יואב גלנט, אף השתתף בהצלת אחד מהצבים הקיץ
אוגוסט, אופטימיסט, יואד וג'וליאן, ארבעת צבי ים שנפצעו בחודשים האחרונים, שוחררו אתמול (ג') בבוקר בחזרה לים הפתוח, בתום תהליך שיקום ממושך במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים.
הרביעיה המשוריינת, הכוללת שני צבי ים ירוקים ושני צבי ים חומים, הגיעה אל המרכז כשחבריה סובלים מפציעות ובעיות בריאותיות שונות.
יואד, צב ים חום במשקל של 340 גרם נפלט מהים בחוף הכרמל לפני כחמישה חודשים אך סבל מדלקת עיניים קשה שהצריכה טיפול אנטיביוטי ותהליך החלמה ממושך. ג'וליאן, צב ים חום במשקל של 1.4 קילוגרם אף הוא נמצא באזור חוף הכרמל כשהוא סובל מרזון, תשישות, מחלה כרונית ואנמיה.
מה הקשר לצב פצוע ואלוף פיקוד הדרום?
לאופטימיסט, צב ים ירוק, היה מזל גדול בחודש אוגוסט השנה. צמד שייטי קיאק ממועדון החותרים "אופטימיסט" בשדות ים, ביניהם אלוף פיקוד הדרום בצה"ל, יואב גלנט, שעשו דרכם אל הים, חלפו בסמוך אליו והבחינו כי הוא שוחה וצף במים. בשובם בחזרה לחוף, הם גילו כי הוא מתקשה לצלול וחשדו כי הוא סובל מבעיה בריאותית.
גלנט ועמיתו לשיט, לקחו עימם את הצב ששקל 3.3 קילוגרם וחזרו אל קרקע מוצקה. הצב נמסר לזוהר נבון, חותרת פעילה במועדון שבעברה התנדבה במרכז להצלת צבי ים, והיא הבהילה אותו לטיפול רפואי, שהציל את חייו.
"אופטימיסט הגיע אלינו כשהוא מתקשה לצלול ולאחר סדרת בדיקות דם, גילינו כי הוא נאבק בבעייה בריאותית במשך זמן רב", מסביר יניב לוי, מנהל המרכז במבואות-ים במכמורת. "הזיהום הימי פגע בו והוא אכל שקיות ניילון שנתקעו בגופו. ואם כל זאת לא מספיק כדי לסכן את חייו, על פי עדות החותרים, הם הבחינו בדייגים ששיחררו אותו מהרשת אל הים".
בימים הראשונים בתקופת האישפוז של הצב, הוא הצליח להיפטר מחתיכות הניילון מגופו במתן הצואה וללא צורך בהתערבות כירורגית. "אחת הסכנות הגדולות בבליעת שקיות היא פגיעה ביכולת העיכול וקבלת מזון חדש לגוף", מסביר לוי.
"זה יכול לגרום לשפשופים ופציעות במערכת העיכול, כיבים וכלה בסתימה קטלנית. הצב מתחיל לצוף כתוצאה מגזים שמצטברים בגופו וממזון שנרקב. במשך הזמן, הפצע הפנימי יחריף, מערכת העיכול תפריש רעלים והצב יגסוס למוות בייסורים".
דיג, כלי שיט ופסולת ימית מאיימים על הצבים בטבע
הנציג הקטן בחבורה, אוגוסט, צב ים ירוק במשקל של 27 גרם בקע בחוות ההדגרה של קיני צבי הים והתקשה להגיע בכוחות עצמו אל הים. לאחר טיפול תומך והתאוששות במרכז, גם הוא הצטרף אל חבורת הזוחלים וזכה לשחות ולצלול לראשונה בים.
מי שליווה את הצבים בדרכם לעצמאות המחודשת בטבע הם שייטי הקיאקים במועדון, ששיחררו כל צב לדרכו החדשה. שמונה מינים של צבי ים מצויים בסכנת הכחדה עולמית; שניים מהם פוקדים את חופי ישראל.
צבי ים חומים נחשבים אמנם לנפוצים ביותר מכל הצבים הימיים בעולם, אך באזורנו הם מצויים בסכנת הכחדה חמורה; המין השני הוא צבי הים הירוקים, החיים במימי הים התיכון ובמפרץ אילת.
"אחת הפגיעות הנפוצות של צבי הים היא כתוצאה מדיג, פגיעות מכלי שיט, הם נלכדים בקרסים ורשתות", מסכם לוי. "הזיהום בים גורם לכך שהצבים ניזונים מפסולת שמאיימת על חייהם.
פעילות האדם פוגעת בחיות ואנו עושים כמיטב יכולתנו כדי להציל את הצבים הפצועים שמגיעים אלינו ולבצע פעולות כדי לצמצם את הפגיעה בהם".
מלאכת השיחרור של צבים בריאים לטבע עדיין לא הסתיימה ובמרכז להצלת צבי ים מבטיחים כי שני פציינטים נוספים ישוחררו ביום שישי הקרוב בחוף אולגה בנוכחות דייגים ותלמידים.
- מצאתם צב ים פצוע בחוף או בים? צרו קשר עם מוקד הסביבה בטלפון: *6911