רוסיה זועמת: פולין גינתה את הפלישה ב-1939
ההחלטה של הפרלמנט הפולני לאמץ הצהרה המגנה את הפלישה הסובייטית ב-1939 עוררה זעם במוסקבה, שהודיעה כי מדובר בפגיעה רצינית במאמצים לפתח יחסי שכנות נורמליים
70 שנים אחרי שפרצה, מלחמת העולם השנייה עדיין מעוררת מחלוקת: משרד החוץ הרוסי הודיע היום (ה') כי הפרלמנט הפולני פגע קשות במאמצים לשיפור היחסים בין שתי המדינות, בכך שאישר הצהרה המגנה את הפלישה הסובייטית לפולין ב-1939.
בהצהרה, שאומצה אמש פה אחד על-ידי הבית התחתון בפרלמנט הפולני, נמתחת ביקורת על פעולותיה של מוסקבה לפני ואחרי פרוץ מלחמת העולם
השנייה. המחוקקים הפולנים גם האיצו ברוסים לשתף פעולה במאמצים לגלות מה באמת קרה במהלך המלחמה.
"ההחלטה לאמץ את ההצהרה פוגעת באופן רציני במאמצים לפתח יחסי שכנות נורמליים וטובים בין שתי המדינות", הודיע היום משרד החוץ הרוסי והאשים את הפרלמנט הפולני בניסיון לעשות פוליטיזציה ל"נושא רגיש, שנוגע לא רק לרגשותיהם של פולנים ורוסים, אלא גם לאוקראינים ובלרוסים".
הסכם אי ההתקפה שנחתם באוגוסט 1939 בין הדיקטטור הסובייטי יוזף סטאלין לבין
הצורר הנאצי אדולף היטלר סלל לנאצים את הדרך לפלישה לפולין ב-1 בספטמבר. מעט יותר משבועיים לאחר מכן, גם סטלין שלח חיילים למזרח פולין.
צעד זה, לפי ההצהרה הפולנית, "הפך את פולין לקורבן של שני משטרים טוטליטריים - הנאצים והקומוניסטים". ההצהרה מתייחסת גם להוצאות להורג ולגירושים שביצעו הפולשים הסובייטים על אדמת פולין, כמו גם את הטבח ביער קאטין, בו נרצחו 20 אלף פולנים.
ההצהרה הפולנית ככל הנראה פגעה בגאווה העצמית של הרוסים על הבסת היטלר ב-1945, לאחר מאבק קשה שבו מתו יותר מ-27 מיליון אזרחים סובייטים. פולין איבדה במהלך המלחמה שישה מיליון אזרחים.