קובעת עובדות בשטח
למה איראן חשפה את המתקן החדש דווקא עכשיו? האפשרויות מגוונות: החשש מלהיתפס "על חם", מניעת המבוכה מרוסיה ואפילו מתוך רצון "להקריב" אותו. בכל מקרה, איראן לא תוותר על הגרעין
סביר להניח שכוונתם היתה לשמור את "הפצצה" התקשורתית למועד שבו יתחיל הדיאלוג עם איראן או לעיתוי קריטי אחר הזוכה לתשומת לב עולמית, כמו למשל כינוס ראשי מדינות ה-G-20 השבוע בשולי עצרת האו"ם. אז היתה מגיעה השעה להביך, ולהוציא משיווי משקל את הנהגת איראן ואת הנושאים ונותנים בשמה, באמצעות הוכחה ברורה שאיראן מעשירה אורניום למטרות צבאיות וגרוע מזה - שאיראן מפרה שוב ושוב הסכם שהיא חתומה עליו, וממשיכה להעלים מידע חשוב מסבא"א.
צריך להבין בהקשר זה, כי איראן ניהלה את פעילות העשרת האורניום במתקן הישן בנתנז באופן שאפשר לה לטעון כי היא מעשירה אורניום לדרגה הנמוכה, המשמשת כדלק בכור לייצור חשמל שהיא מקימה באראק (עבור הכור שכבר הוקם בבושהר היא מקבלת מרוסיה מוטות דלק מוכנים, מאורניום מועשר בדרגה נמוכה). בכל מקרה, טענה איראן, הכמויות של אורניום מועשר בדרגה נמוכה שכבר ייצרנו, ועוד נייצר בעתיד הקרוב בנתנז, אינן מספיקות לפיתוח והצטיידות בנשק גרעיני. מומחי סבא"א התייחסו אמנם בדו"חות שלהם בספקנות לטענות אלה, אך בהיעדר הוכחה חותכת שתסתור אותן הם נאלצו לקבלן.
המטרה: לצבור במהירות אורניום מועשר
כעת הגיעה ההוכחה. אי-אפשר להסביר הקמת מפעל העשרה גדול נוסף באיראן בתקופה הנוכחית, אלא בכוונה לצבור במהירות כמויות גדולות של אורניום מועשר. מאחר שלכמויות כאלה אין כעת - ולא יהיה בעתיד הקרוב - שימוש אזרחי כלשהו באיראן, יותר מסביר להניח שהן מכוונות להזין תכנית גרעין צבאית מואצת. במילים פשוטות, זו עדות ניצחת, כפי שאמר הנשיא אובמה, לקיומה של תכנית פעילה לייצור נשק גרעיני באיראן ולכך שאיראן ממשיכה להוליך בכחש את הקהילייה הבין לאומית.
להנהגת איראן נודע כנראה בשבועות האחרונים כי במערב יודעים על מתקן ההעשרה החדש, לכן החליטו חמינאי ויועציו - ערב פתיחת הדיאלוג עם המערב - להקדים תרופה למכה. רגע לפני שהם נתפסים "על חם", שלחו האייתולות את המכתב להנהלת סבא"א בווינה ובו הודיעו, כביכול ביוזמתם, על המתקן הנוסף שהם מקימים. מהלך זה נועד כנראה להשיג שתי מטרות: האחת למנוע מבוכה מעצמם ובעיקר מרוסיה וסין התומכות בהם, שתוביל להסכמה רוסית-סינית להחרפת הסנקציות. השנייה, להראות כי הם אינם מרמים ומנהלים את ענייניהם בשקיפות.
מטרה חשובה נוספת היא לקבוע עובדות. כוונת האיראנים היא להבהיר למדינות המערב עוד לפני פתיחת ההידברות הדיפלומטית: זה מה שיש לנו בתחום הגרעין ועל זה לא נתפשר ולא נוותר. זה מחוץ לוויכוח. עכשיו בואו נדבר על שאר הנושאים שמעניינים אתכם ואותנו, כמו למשל על פירוק נשק עולמי, על סידורי פיקוח של סבא"א על המתקן החדש והישן ועל שיתוף פעולה בהרגעת עיראק ובמלחמה באפגניסטן.
האיראנים לא מתכוונים לוותר
מאחר שהמתקן החדש עדיין אינו פעיל ועדיין לא הותקנו בו צנטריפוגות, יש גם אפשרות שאיראן, כמו במשחק שחמט, "תקריב" אותו לטובת הישג אחר חשוב יותר במו"מ. למשל, האיראנים יסכימו להפסיק את הקמת המתקן החדש ויבטיחו שלא יתקינו בו צנטריפוגות, ובתמורה יקבלו את הסכמת המערב להמשך העשרת האורניום והתקנת צנטריפוגות חדישות נוספות במתקן בנתנז.
הכל אפשרי, אך דבר אחד ברור: האיראנים אינם מתכוונים לוותר על תכנית הגרעין שלהם. כבר היום הם יכולים לייצר בתוך כחצי שנה פצצה גרעינית ראשונה. אבל הם רוצים יותר. המטרה אליה הם שואפים כעת, זה להגדיל את כמות הצנטריפוגות שבידם כדי שיוכלו, ביום שיחליטו, לעבור במהירות - בתוך כמה חדשים - לייצור כמה ראשי קרב גרעיניים מתוך כמות האורניום המועשר בדרגה נמוכה שכבר יש בידם, ומהכמויות שעוד יהיו להם.
כל חודש שעובר מקדם את האיראנים למטרתם, אבל ההנהגה הנוכחית חוששת שאם לא תזדרז לקבוע עובדות היא עלולה להחמיץ את ההזדמנות. אם בגלל סנקציות שיכריחו אותה לוותר, או בגלל מכה צבאית שאולי תונחת עליהם, ואולי פשוט מפני שמישהו אחר יתפוס את השלטון בטהרן. לולא חשש זה, ספק אם היו האיראנים מסתכנים בתקופה הנוכחית בהקמת מתקן העשרה ענק נוסף תחת עיני וחיישני הביון הבולשים בקפידה של המערב.