שתף קטע נבחר

 

הונדורס לברזיל: 10 ימים לקבוע את מעמד סלאיה

הממשל הזמני של רוברטו מיצ'לטי הציב לברזיל תאריך יעד, שעד אליו יהיה עליה לקבוע את מעמד הנשיא המודח, שמתבצר בשגרירותה. נשיא ברזיל דחה את האולטימטום, ושר החוץ של הונדורס איים כי ארצו תאבד את הזכות לשגרירות

הידרדרות חמורה במשבר הפוליטי במרכז אמריקה. ממשלתה הזמנית של הונדורס הודיעה אתמול (יום א') כי היא נותנת לברזיל עשרה ימים להחליט כיצד לנהוג בנשיא המודח, מנואל סלאיה, שמתבצר בשגרירותה בבירה טגוסיגלפה מאז שהסתנן חזרה למדינה בשבוע שעבר. נשיא ברזיל מיהר לדחות את האולטימטום, ושר החוץ של הונדורס איים במרומז לסגור את השגרירות הברזילאית. בתוך כך הוציאה הממשלה צו חירום השולל מהאזרחים חירויות פרט בסיסיות רבות.

 

ממשלתו של רוברטו מיצ'לטי, היושב על כס הנשיאות מאז הודח סלאיה בהפיכה צבאית ב-28 ביוני, איימה כי תנקוט "אמצעים נוספים" אם ברזיל לא תגדיר את מעמדו של סלאיה. את ההצהרה בנושא מסר דובר הנשיאות, שקרא לברזיליה "לנקוט באופן מיידי צעדים, כדי להבטיח שסלאיה יפסיק להשתמש בהגנה שמספקת לו השגרירות שלה לצורך הסתה לאלימות בהונדורס".

 

ממשלתו של מיצ'לטי לא ציינה אילו פעולות היא שוקלת לנקוט אם ברזיל לא תפעל בנושא, ובעבר הבהירה כי היא אינה מתכוונת לפשוט על השגרירות. עם זאת, מאוחר יותר אמר שר החוץ בממשלה הזמנית, קרלוס לופס, כי ברזיל תאבד את זכותה להחזיק בשגרירות בהונדורס אם תתעלם מלוח הזמנים שהוצב לה. הוא הבהיר כי הממשל יכבד את הריבונות שיש לברזיל במתחם, אך האשים אותה בהסלמת המשבר.

 

זמן קצר אחרי הודעת הממשלה הזמנית דחה נשיא ברזיל, לואיז אינסיו לולה דה-סילבה, את דרישותיה. בשיחה עם כתבים בונצואלה אמר דה-סילבה כי החוק הבינלאומי מספק הגנה לשגרירות ברזיל בהונדורס, ודרש מהנשיא בפועל מיצ'לטי להתנצל על ההצהרה.

 

בתוך כך סירב הממשל הזמני לאפשר למשלחת של ארגון מדינות אמריקה להיכנס להונדורס. המשלחת, שביקשה לתווך בניסיון ליישב את המחלוקות בין הנשיא המודח למתנגדיו, נחתה בנמל התעופה בטגוסיגלפה, אך קיבלה הוראה לעזוב.

 

לפנות בוקר הוציאה הממשלה צו המאפשר לה להגביל את חופש הביטוי, לאסור הפגנות מחאה ולהשעות את פעילותם של כלי תקשורת בגין ההפרעה שלהם כביכול לסדר מאז ההפיכה. התקנות החדשות יאפשרו לממשלה גם לעצור אזרחים ללא צו מעצר.

 

ברזיל טוענת שגם היא הופתעה

סלאיה קרא לתומכיו להתנגד לממשל של מיצ'לטי, שאיים לעצור אותו באשמת בגידה וניצול לרעה של סמכותו. יריביו של סלאיה יצאו חוצץ נגדו, על שהתעלם מהוראת בית המשפט לזנוח את תוכניתו לערוך משאל עם על שינוי החוקה. עם זאת, הממשלה רמזה כי היא עשויה לאפשר לו לעזוב את תחומי הונדורס, אם מדינה כלשהי תסכים להעניק לו מקלט מדיני.

 

ברזיל טענה בשבוע האחרון כי הגעתו של סלאיה לשגרירות שלה בטגוסיגלפה הפתיעה גם את עובדיה, וכי נשיאה הפציר בסלאיה "שלא לספק כל תירוץ למנהיגי ההפיכה לנהוג באלימות". ברזיל, כשאר הקהילה הבינלאומית, עדיין רואה בסלאיה המנהיג הלגיטימי של ארצו, ומבקשת להעניק לו הגנה.

 

ביום שלישי שעבר השתמשו חיילים מצבא הונדורס בגז מדמיע וזרנוקי מים כדי לפזר אלפים מתומכיו של סלאיה שהתגודדו מול השגרירות בבירה. מאז אותם עימותים מקיפים שוטרים וחיילים את השגרירות כל העת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלאיה. "מסית לאלימות"
צילום: AP
תומכי הנשיא המודח. התגודדו מול השגרירות
צילום: AP
מומלצים