נציבת שב"ס בעבר: אין גבול למקוריות המתאבדים
בעקבות התאבדות אסף גולדרינג, אומרים נציבי שב"ס לשעבר ל-ynet, כי למרות כל הפיקוח על האסירים "מי שרוצה להתאבד - יתאבד". עם זאת, הם ציינו שכל התאבדות היא כישלון במשימה
בכירי שב"ס בעבר תמימי דעים כי השגחה ופיקוח קפדניים ככל שיהיו, לא יעצרו בסופו של דבר את האסיר המחליט לשים קץ לחייו. ואף על פי כן, על שירות בתי-הסוהר לעשות הכל כדי למנוע זאת ככל שאפשר. "התאבדות זה מעשה אנרכיסטי שעלינו למנוע", אמרה ל-ynet אורית אדטו, נציבת שב"ס לשעבר.
התאבדותו של אסף גולדרינג, האב שרצח את בתו, שבועות ספורים בלבד לאחר שאסיר נוסף, דודו טופז, שם קץ לחייו בין כותלי הכלא, הציבה מחדש במרכז הדיון הציבורי את שאלת ההשגחה על אסירים אובדניים. האם מקרי ההתאבדות האחרונים הם מחדל אבטחה, או שמא תוצאה בלתי נמנעת?
אורית אדטו וח"כ אריה ביבי (קדימה), נציבי שירות בתי הסוהר לשעבר, סבורים כי אסיר המחליט להתאבד, בסופו של דבר יצליח - גם אם הפיקוח עליו הדוק ביותר. "מניסיוני למדתי שכאשר ההחלטה של האדם היא חד משמעית - יש לסיפור שלו סוף אחד בלבד והוא מוות", אמרה אדטו.
גולדרינג בהארכת מעצר. "הטיול הוא הזמן היחיד לחלץ עצמות" (צילום:דודו אזולאי)
"מי חושב שמגובה 3 מ' אסיר יקפוץ ראש לבטון"
אדטו נזכרת במקרה בעת שירותה הצבאי, שבו לא הצליחה למנוע מחיילת שהסתגרה בשירותים חמושה ברובה, לשים קץ לחייה. "במשך שלוש שעות וחצי עמדתי מחוץ לדלת השירותים וניהלתי איתה שיחה, ניסיתי לשכנע אותה להניח את הנשק ולצאת. אז שמעתי את הירייה. היא קיבלה החלטה ושום דבר לא עצר אותה. החוויה ההיא המחישה לי עד כמה בלתי אפשרי לעצור מתאבד נחוש".
אדם הנמצא ברמת פיקוח א', הסבירה אדטו, נמצא בהשגחה בלתי פוסקת. "הוא מצולם 24 שעות ביממה, ובחדרו אין אף אביזר שיכול לסייע לו להתאבד. הטיול בחצר הוא הזמן היחיד שמאפשר לו לחלץ את עצמותיו, וגם אז נעשית עליו בדיקה. אבל מי מסוגל לחשוב שמגובה שלושה מטרים אסיר יקפוץ ראש לבטון?". לדבריה, "למקוריות וליצירתיות של מתאבדים בכלא אין גבול".
לדברי ח"כ אריה ביבי, הפיקוח בשנים האחרונות הלך וגבר. "בשב"ס חושבים כל הזמן איך לפעול כדי להגביר אבטחה, בשנים האחרונות הושקעו משאבים גדולים במצלמות, והוחלט להגביל תאים לארבעה אסירים כדי שהפיקוח יהיה צמוד יותר. גם את חצר הטיולים הקטינו וחילקו לתאים. ובכל זאת יש מקרים כאלה".
ביבי טוען כי הביקורת הנשמעת על שב"ס איננה מוצדקת. "שמעתי דוברים המציעים לאזוק אסירים בידיים וברגליים בשעת הטיול בחצר. אפשר רק לדמיין מה יגידו על כך ארגוני זכויות אדם. זה אסור בתכלית האיסור. אני מניח שייעשו שינויים ברמת האבטחה ואינני יודע מה תקבע ועדת החקירה לגבי רשלנות של מי מהגורמים, אבל דבר אחד בטוח - מי שרוצה להתאבד, יתאבד".
"שיעור הכלואים שמתאבדים ביחס למערב - ממוצע ומטה"
יחד עם זאת, גם אדטו וגם ביבי לא גורעים מהאחריות של שירות בתי-הסוהר להגן על האסירים ולשפר את רמת האבטחה. "יש אמנם לא מעט אנשים שחושבים שהענישה של אדם כלפי עצמו יכולה להיות קשה יותר מהענישה הרשמית, אבל בסופו של דבר עלינו לזכור שזוהי החלטה אנרכיסטית המערערת על הסדר הציבורי", אומרת אדטו. "האסיר עושה דין לעצמו".
"על פי החוק", אומרת אדטו, "חובתו של שירות בתי הסוהר להחזיק
אסירים ועצירים במשמורת בטוחה - קודם כל, כדי להרחיק אותם מהחברה בגין פסק הדין, וגם כדי לשמור עליהם, על ביטחונם ועל בריאותם, הן מפני גורם אחר והן מפני עצמם. כאשר קורה מקרה כזה המשמעות היא שלא הצליחו למלא את המשימה".
באשר לעלייה במספר המתאבדים, מציינת אדטו כי העלייה נובעת ממספר האסירים שגדל בשנים האחרונות. "יש אמנם עלייה בסטטיסטיקה, אבל צריך לקחת בחשבון את העובדה שכל בתי המעצר הועברו ממשטרת ישראל לשב"ס. המשמעות היא שיש אבסולוטית מספר גדול יותר של אסירים בשב"ס".
מעבר לכך, מציינים השניים, למרות ריבוי המקרים בתקופה האחרונה, יש לזכור כי ביחס למדינות המערב, אחוז המתאבדים במתקני הכליאה הוא ממוצע ומטה.