שתף קטע נבחר

 

הרב אלישיב: לא למעלית שבת

בכירי הפוסקים החרדיים קובעים בפסק הלכה חדש כי בשימוש במעליות שבת "נוצרות הפעלות ישירות הנוגעות לעשיית מלאכה דאורייתא" וכי "הדבר נוגע לאיסור חמור של חילול שבת ממש". ראש מכון צומ"ת להלכה וטכנולוגיה: "לשמחתי הציבור לא קונה פסקי הלכה לא מנומקים"

א'ביסאלע ספורט: בכירי הרבנים החרדים, ובראשם "פוסק הדור" הרב יוסף שלום אלישיב, פרסמו הבוקר (ג') פסק הלכה האוסר את השימוש במעליות שבת. לטענתם, חוות דעת מקצועית שקיבלו מוכיחה כי "הדבר נוגע לאיסור חמור של חילול שבת ממש". אף שמעליות אלה שנויות במחלוקת כבר שנים ארוכות ולא התקבלו הלכתית בציבור החרדי, מדובר בפסיקה גורפת ראשונה של הרב אלישיב בנושא. 

 

בפסק ההלכה, עליו חתמו הרב ניסים קרליץ, הרב חיים קנייבסקי והרב שמואל הלוי וואזנר, נכתב: "הנה הובאה לפנינו חוות דעת טכנית בכתב ובעל פה של טכנאי ומהנדסי מעליות מומחים ומוסמכים, ונתברר לנו שעל ידי השימוש במעליות אלו – בין בעליה בין בירידה – נוצרות הפעלות ישירות הנוגעות לעשיית מלאכה דאורייתא, ואין לסמוך על שום מכון וכדומה המכשירים דברים אלו". הרב יוסף שלום אלישיב, שצירף את חתימתו, הוסיף: "בעניין מעליות שבת, גם לדעתי אין להשתמש בזה בשבת, בין בעליה בין בירידה".

  

הפעלת מערכת פיקוד שבת במעלית גורמת לה לעצור אוטומטית בכל קומה מבלי שיהיה צורך להשתמש בלחצנים, וכך נהגו להשתמש בה חלק משומרי השבת. הפוסקים החרדיים שוללים את השימוש במעליות אלה מטעמים של "מראית עין" או שיקולי "מדרון חלקלק". על פי תפיסה זו, יש חשש שאנשים יחשבו שמדובר במעלית רגילה והנוסע בה מחלל שבת, וכן שההיתר יגרור אחריו היתרים נוספים כמו נסיעה בקלנועית. נימוק חרדי נוסף הוא שאין זה ראוי ומכובד להשתמש במעלית בשבת – גם אם הדבר נעשה בהיתר.

  

מאז נחקק ב-2001 "חוק מעלית השבת" המחייב להתקין מנגנון פיקוד שבת בבנייני מגורים שבהם יותר ממעלית אחת, ישנם ריכוזים חרדיים בהם נמנעים מהתקנת מעליות בכלל כדי שלא להתחייב בו. במקומות רבים אחרים מתעלמים מהחוק או שהאפשרות למעלית השבת קיימת אך אינה מופעלת.

 

"ממציאים חומרות חדשות לבקרים"

ראש מכון צומ"ת להלכה וטכנולוגיה, הרב ישראל רוזן, תקף בשיחה עם ynet את הפסיקה החרדית, ואמר: "הדבר האלמנטרי בהלכה ובמוסר זה לשמוע את הצד השני, ובנושא הזה יש בהחלט צד שני. שורת הדין מחייבת גם שהפסיקה תהיה מנומקת. גם בעבר היו מודעות בלתי מנומקות עם חתימות מכובדות, ולשמחתי הציבור ברובו לא קונה פסקי הלכה בדרך כזו".  

 

הרב רוזן מסביר כי המחלוקת המסורתית סביב מעליות השבת קיימת רק לגבי ירידה בהן, כאשר המחמירים חוששים שלמשקל הנוסעים יש השפעה על מהירותן. לשיטת רוזן ואחרים, השימוש שעושים החרדים עצמם בחשמל, במקרר וב"Gירוב חצרות" - בעייתיים הרבה יותר מבחינה הלכתית. "החשש שהועלה ביחס לזה הרבה יותר חמור ומשמעותי מנדנוד חומרות שממציאים חדשות לבקרים", אמר.

  

ראש מכון צומ"ת הדגיש כי הוא מסתמך בפסקיו על הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל ו"תלמידיו מאותה אסכולה" כמו הרב יהושע נויבירט, מחבר הספר "שמירת שבת כהלכתה". הוא הוסיף כי לא ידוע לו על שינויים עקרוניים שחלו בתקופה האחרונה ביחס למעליות שבת, והבהיר: "אם נקבל מידע שמטיל ספק בשיטתנו - לא נהסס לומר זאת ולהעמיד דברים על שורת הדין".

  

עוד אמר: "זו לא פעם ראשונה שמתפרסמות מודעות בנושאים שמכון צומ"ת עסוק בהם מבלי ששום גורם, ולו מדרגה שלישית, פנה אלינו לשאול, לקבל מידע, לדון, להאיר או להתריע. אני מוחה על כך לא כגורם כלכלי שנפגע מהביקורת אלא בשם רבבות אלפי עמך בית ישראל מכל רחבי הארץ והעולם, כולל באזורים חרדים מובהקים, הנזקקים לשירותי מעליות שבת, בהם בריאים, חלושים, קשישים ונכים. לא ייתכן שבמחי מודעה ללא כל הנמקה מפילים עליהם לפתע את השמים והופכים את שבתם מעונג למצוקה וליום קשה. חלקם גם ייכלאו בבית אם הם יישמעו למודעה בלתי מנומקת זו".

  

במכון המדעי-טכנולוגי לענייני הלכה, המזוהה יותר עם הציבור החרדי ומייעץ לרבניו, סירבו הבוקר להתייחס לנושא ואמרו כי הם לומדים את הפסיקה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
הרב אלישיב. פוסק
צילום: חיים צח
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לא בשבת?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים