ברוש: הקיצוץ יוביל את המשק לעימות
האם ההרמוניה ששררה בצמרת המשק מאז עסקת החבילה מסתיימת? יו"ר התאחדות התעשיינים ומקורבו של יו"ר ההסתדרות זועם על תוכנית הקיצוץ הרוחבי: "ההצעה מנוגדת להסכמות השולחן העגול ולהסכמים הקואליציוניים"
"שר האוצר, יובל שטייניץ, בדרך לעשות טעות חמורה ולהחזיר אותנו לניהול מדיניות בעימותים במקום בהדברות", כך אומר היום (ג') נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש, בתגובה להמלצה שהעביר שטייניץ היום לממשלה לבצע קיצוץ רוחבי של 2% בתקציב למימון המאבק בשפעת החזירים וההוצאות הביטחוניות החדשות.
לדברי ברוש: "הצעת שר האוצר לקיצוץ רוחבי מנוגדת להסכמות השולחן העגול שסוכמו רק לפני שלושה חודשים ולא הובאה לידיעת השותפים לאותן הסכמות. זו הדרך להחזרת ניהול המדיניות הכלכלית לדרך של עימותים".
תגובתו החריפה של ברוש לקיצוץ עלולה להצביע על מפנה לרעה ביחסים בצמרת המשק - בהנחה שהיא מהווה יותר מהפגנת כוח ראשונית לצורך משא ומתן על תקציבים היקרים ללבו. ברוש הוא מקורבו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, וזה נחשב למקורבו של שר הביטחון ויו"ר העבודה, אהוד ברק. ברוש ועיני, שהרבו להתעמת שר האוצר הקודם, רוני בר און, הובילו את ההסתדרות והארגונים הכלכליים לחתימת עסקת החבילה במשק, שאיפשרה את העברת התקציב, והביאו לשיתוף פעולה בין הממשלה לארגונים שלא היה כמותו בישראל מאז תוכנית הייצוב של 1985. האם ההרמוניה הזאת תמה?
"אף שקל מהתוספות עליהן הוסכם בעסקת החבילה לא יקוצץ", מסר ברוש, "לא ניתן לאיש לפגוע בעסקת הצמיחה עליה הוחלט. לא נסכים לקיצו. במחקר-ופיתוח, בעידוד ההשקעות בפריפריה, בתקציבים לעסקים הקטנים ולעידוד התיירות, הבינוי והיצוא".
"מדיניות אנטי כלכלית"
ברוש מזכיר לשטייניץ כי: "העובדים והמעסיקים הסכימו לממן תוספות תקציביות ניכרות לסעיפים תקציביים מחוללי צמיחה כמו מחקר ופיתוח, עידוד השקעות, בינוי ותיירות. רוב הכספים עדיין לא הספיקו לעבור. בנוסף, החליטה כבר הממשלה על העלאות מיסים במע"מ, בביטוח הלאומי, בהיטל הבצורת, במיסי קניה על רכבים, במיסוי סיגריות ואלכוהול ועוד בהיקף של 2.6 מיליארד שקלים מעבר לצפי הגביה - מדיניות אנטי כלכלית בעידן בו המדינות בעולם מורידות מיסים".
ברוש מציין כי "בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לעבודה נכתב במפורש שהממשלה תביא נושאים ושינויים מהותיים בנושאי חברה וכלכלה לדיון בפורום השולחן העגול, בטרם תקבל החלטות. גם בהסכם עסקת החבילה נכתב כי ועדה בהשתתפות ראש הממשלה, שר האוצר, יו"ר ההסתדרות ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים תמשיך לעקוב ולסייע בביצוע צעדי החירום להצלת המשק. ועדה זו לא כונסה עד כה וגם הכוונה לקיצוץ רוחבי לא הובאה לדיון בפורום זה".
עוד אמר ברוש כי: "בנוסף למשבר העולמי, מאויים המגזר העסקי בישראל מהיחלשות הדולר ומפגיעה בכושר התחרות. כל יצואן היום מתבונן היום בדאגה לשנתיים הקרובות והסכנה לגידול חד ונמשך באבטלה ממשית. ממשלת ישראל צריכה כיום לקבל החלטות כיצד לדאוג לכושר התחרות ולמקומות העבודה ולא כיצד לקצץ בתקציבי הצמיחה עליהם הוחלט רק עכשיו".
מההסתדרות נמסר כי עיני עדיין בודק את תוכנית הקיצוץ וכי הוא טרם גיבש את עמדתו.