יש יחסים עם המלדיבים; מהרו לפני שיעלמו
ישראל חידשה את יחסיה הדיפלומטיים עם רפובליקת המלדיביים - 1,200 איים באוקינוס ההודי שגובהם כמטר וחצי מעל פני הים, והם עלולים להעלם במצולות אם תחזיות המדענים בדבר שינוי האקלים ועליית מפלס הים יתממשו. נשיאם, מוחמד נשיד, לא מוכן לוותר בקלות
בסוף השבוע חידשה ישראל את היחסים הדיפלומטיים עם רפובליקת האיים המלדיביים שבאוקינוס ההודי - המדינה המוסלמית הקטנה בעולם, ואחת המדינות שעלולות להימחק מהמפה אם יתממשו תחזיות מדעני האקלים בדבר עליית מפלס פני הים.
המלדיביים ממוקמת כ-700 ק"מ דרומית לסרי-לנקה. 1,200 האיים שברפובליקה מאכלסים רק כ-300 אלף תושבים, והיא נחשבת לאתר תיירות אקזוטי ויוקרתי, ומוקד משיכה עולמי לגולשים וצוללים. אך גן העדן הזה נמצא בסכנה מוחשית: האיים מתנשאים לגובה זעום של כמטר וחצי מעל פני הים, והמים הגואים כבר נוגסים ומעלימים את המדינה במימי האוקינוס.
בנאומו בפני עצרת האו"ם בשבוע שעבר הזכיר נשיא הרפובליקה, מוחמד נשיד, לקהל המשתתפים כי המאבק בשינוי האקלים הוא מאבק קיומי עבור בני ארצו - המשך ישיר למאבק שהוביל לכינון דמוקרטיה ברפובליקה הזעירה.
"כל חוף שנעלם מתחת למים הגואים, כל בית שנהרס כתוצאה מגאות בשעת סופה, כל שונית אלמוגית שמתה בגלל התחממות המים, כל משרה שאובדת בשל הדלדלות הדגה וכל פגיעה בנפש כתוצאה מהתגברות הסופות תקשה על הממשלה למשול במדינה, עד לנקודה שנאלץ לנטוש את מולדתנו", אמר נשיד.
זמן לא רק לאחר שנבחר לנשיאות, החל נשיד להתמקד בסוגיית האקלים ואף זכה לכותרות בתקשורת העולמית כשסיפר כי הוא רציני בכוונתו למצוא לבני עמו מולדת חלופית באוסטרליה או בסרי-לנקה, למקרה שהאיים אכן יוצפו או שהשוניות המגינות עליהם מפני הגלים ייהרסו.
"אנחנו 'הכנרית שבמכרה'"
בכנס בניו יורק קרא נשיד למנהיגי העולם לעשות ככל שביכולתם על מנת להגיע למכנה המשותף בכנס האקלים של האו"ם בקופנהאגן, ולקבל שם החלטה משותפת להפחית את פליטות גזי החממה בעולם כדי להאט את קצב התחממות כדור הארץ. "אם לא תנהגו כך, אתם חורצים גזר דים מוות על 300 אלף תושבי המלדיבים", אמר.
במאמר שפרסם לאחרונה באתר החדשות האמריקני "האפינגטון פוסט" הוא כינה את ארצו "הכנרית שבמכרה" - פעמון האזהרה שאמור להזכיר לכולם את האיום הנשקף מעליית מפלס פני הים אם תימשך פליטת גזי החממה בקצב הנוכחי. הוא מתח ביקורת על המדינות העשירות, שהציבו יעד עליית טמפרטורה של עד 2 מעלות, ואינן מוכנות להתאמץ כדי להפחית את העלייה לכדי מעלה וחצי בשנים הקרובות.
"מדינות שכנות באסיה כמו בנגלדש כבר סובלות מהצפות מי-ים, באוסטרליה ודרום-מערב ארצות הברית סובלים מבצורת קשה, ויערות במערב ארצות הברית נכנעים למתקפת מזיקים שמתרבים בגלל הטמפרטורה החמימה. וכל זה קורה כשהטמפרטורה עלתה במעלה אחת בלבד. מדוע אנו מציבים את היעד על עלייה של 2 מעלות?".
הוא מתח גם ביקורת על גרירת הרגליים של מנהיגי העולם, שבגלל "פוליטיקה מקומית" הקשורה לקהל הבוחרים שלהם, נמנעים מלקבל החלטות לא פופולריות. "מעט פוליטיקאים מוכנים להתעמת עם משימה כה קשה, אך זה לא בלתי אפשרי... האקלים תלוי על חוט השערה... אנו צריכים שהמערכת הפוליטית שלנו תנוע משלב ההצהרות הנחמדות, לשלב המעשים, תפחית את הפליטות ותמלא את דרישות המדענים...".
בתוכנית: ישיבת ממשלה מתחת למים
אך נשיד לא מסתפק בהטפות מוסר. הוא הבטיח שיהפוך את ארצו למדינה שמקזזת את כל פליטות הפחמן שלה עד 2020, כדוגמה למדינות אחרות, עשירות ומפותחות יותר. הוא גם הבטיח להמשיך ולהעלות את הנושא לראש סדר היום העולמי. בין היתר הוא צפוי לעשות זאת ב-24 באוקטובר, כשיקיים יחד עם 14 שריו ישיבת ממשלה מתחת למים, כשהם לבושים בחליפות צלילה, ונושמים באמצעות בלוני חמצן.
מטרת התרגיל התקשורתי היא לקדם יוזמה כלל-עולמית שנקראת "350", ופועלת על מנת לגרום לפוליטיקאים להתחייב להפחית את ריכוז הפחמן באוויר ל-350 חלקים למיליון, רמה שלדעת המדענים היא הרמה הבטוחה. כיום הריכוז הוא 389 חלקים למיליון. בישיבה הממשלה התת-מימית תתקבל החלטה, הקוראת לכל תושבי מדינות העולם להתגייס להפחתת פליטות הפחמן הדו-חמצני לרמה הבטוחה. נוסח ההחלטה יימסר, בשם תושבי המלדיבים, למשתתפי כנס האקלים של האו"ם בדצמבר בקופנהאגן.