שתף קטע נבחר

מאגר מי התהום המרכזי בארץ בשפל היסטורי

אגן ירקון-תנינים - המספק כשליש מהמים השפירים של ישראל - הגיע בחלקים מסויימים למפלס הנמוך ביותר שנרשם אי פעם. הסכנה: הצפה של מים מלוחים שיהרסו את המאגר. והכנרת? נפח המים הזמינים בסיכום השנה ההידרולוגית הוא 175 מיליון מ"ק - הרבה פחות מהממוצע שהוא 380 מיליון מ"ק

מפלס המים באגן ירקון-תנינים של אקוויפר ההר המערבי - אחד ממאגרי מי התהום החשובים בישראל - ירד מתחת לקווים האדומים. באזורים מסויימים הגיע מפלס המים לרום הנמוך ביותר שנמדד בו אי פעם. נתונים אלה עולים מתוך דו"ח של רשות המים המסכם את השנה ההידרולוגית הנוכחית.

 

אגן ירקון-תנינים אחראי על אספקת כשליש מכמות המים השפירים למשק המים בישראל. הוא משתרע מהרי השומרון ורמות מנשה בצפון, ועד הנגב בדרום, ומנקז את מי גשמים היורדים על הרי שומרון ויהודה לכיוון המעיינות שבשפלת ההר והחוף.

 

על פי הדו"ח, בחלק מהאזורים הגיע מאגר המים לקווים האדומים ובחלקים אחרים אף ירד מהקו האדום ב-80 ס"מ. ברשות המים ציינו כי בירידה זו נרשם המפלס הנמוך ביותר שנמדד אי פעם באקוויפר ההר. המשמעות היא שרגע לפני תחילת עונת הגשמים, משק מי התהום של ישראל נמצא ב"מינוס" שגם גשם משמעותי יתקשה למלא.

 

ברשות נערכים לכל תרחיש - גם להצפות בכנרת

בשל מיקומו מוקף אגן ירקון-תנינים במים מלוחים שמגיעים אליו מכיוונים שונים - בין השאר מהים ומשכבות קרקע עמוקות. אחת הסכנות המרכזיות בירידת המפלסים היא המלחת מי תהום, סכנה עליה מתריעים ברשות המים כבר תקופה ארוכה.

 

מהדו"ח עולה עוד כי גם מצבם של אגני מים אחרים אינו טוב יותר. בחלקיו המרכזיים והדרומיים של אקוויפר החוף הסתכמה כמות המשקעים השנה בכ-70 אחוז מהממוצע, והדבר לא סייע להתאוששות המפלסים באזור, שעל פי הדו"ח ירדו כבר בתחילת השנה מתחת לקווים האדומים.

 

עם סיום השנה ההידרולוגית ציינו ברשות המים לרעה גם את מצבם של האגנים הצפוניים - בעיקר אגני הנעמן וכברי. באגן הנעמן למשל, נמוך המפלס מהמינימום הנדרש (הקו האדום) וכתוצאה מכך מעיינות אפק אינם שופעים כלל מזה כשנתיים.

 

ומה באשר לכנרת? הדו"ח מגלה כי נפח המים הזמינים באגם (סך כל כניסות המים בניכוי ההתאדות הטבעית) הסתכם בשנה ההידרולוגית הנוכחית ב-175 מיליון מ"ק בלבד - נפח שנחשב נמוך משמעותית מהממוצע הרב שנתי, שעומד על כ-380 מיליון מ"ק.

 

עם זאת, בנימה אופטימית יותר, ציינו מחברי הדו"ח כי רשות המים נערכת גם לתרחישים של חורף גשום במיוחד. "במידה ויתקיים תרחיש של חורף גשום במיוחד, ניתן ואף רצוי יהיה לשאוב מהכנרת על מנת למתן את עליית המפלס", נכתב בדו"ח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעיין בהרי ירושלים. ארכיון
צילום: גילי סופר
מומלצים