שתף קטע נבחר
 

ההצעה שאיראן יכולה לסרב לה

הבזאר הפרסי יוצא לדרך בז'נבה: המעצמות יוותרו על הדרישה להקפאה מוחלטת, איראן תידרש לציית לפיקוח הדוק, והסוף ידוע מראש. או שלא

לכאורה מדובר בדיאלוג דיפלומטי עקר עם סוף ידוע מראש: חמש חברות מועצת הביטחון פלוס גרמניה, שיתיישבו היום (ה') לשולחן הדיונים עם נציגי איראן בז'נבה, יציעו לה הטבות מפליגות תמורת ויתור או הגבלה בהעשרת האורניום בשטחה ומשטר פיקוח קפדני, שיוודא שאינה מפתחת נשק גרעיני.

 

זמן ynet - כל הכתבות על הגרעין האיראני

 

איראן תסרב בתחילה לדון בפרטי תוכנית הגרעין שלה ותטען כי זו מיועדת אך ורק לצרכים אזרחיים, ולפיכך יש לה זכות ריבונית להעשיר אורניום בשטחה. מאותה סיבה, תוסיף, מיותרים גם אמצעי פיקוח מיוחדים - די באלה הרגילים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. אחרי חודשים ארוכים של התמקחות יצטרכו שש המעצמות להרים ידיים ולגשת ליישום חבילת סנקציות חמורות, שכבר החלו בגיבושה. בין לבין תזכה טהרן בעוד כמה חודשים של התקדמות בלי הפרעה בכל ערוצי התוכנית הצבאית - תוכנית אותה היא מתכוונת להשלים בכל מחיר. גם במחיר הנזק הכבד שייגרם לכלכלתה והסבל לאזרחיה, כתוצאה מהסנקציות.

 

אבל תסריט זה, טוענים דוברי הממשל האמריקני, אינו גזירה משמיים. לדבריהם, בחודשים הארוכים שחלפו מאז הציעה ארצות-הברית לאיראן להידבר עמה ישירות, פיתח ממשל אובמה אסטרטגיה לניהול "הדיאלוג", שעשויה להיות יעילה. אם אכן תצלח, יש לה סיכוי לעכב לזמן רב - אולי לתמיד - את היום של הפצצה.

 

האסטרטגיה הזו פותחה בעצה אחת עם ארצות האיחוד האירופי, שנציגיהן נשאו-ונתנו במשך שנים עם איראן על השעיית האורניום, מבלי להגיע לתוצאה. לאור לקחי המשא-ומתן הזה ועל פי האסטרטגיה החדשה, יוותרו השש - ארצות-הברית, צרפת, בריטניה, גרמניה, רוסיה וסין - על דרישתן מאיראן לוותר כליל על העשרת אורניום בשטחה. תחת זאת יציעו שתמשיך לעבד כמויות מוגבלות, שייקבעו מראש, של אורניום לדרגת העשרה נמוכה, המתאימה לשמש כדלק לכורים אטומיים לייצור חשמל - אך לא כחומר בקיע לפצצה.

 

אם תסכים, תקבל איראן את יתרת האורניום המועשר הדרושה לה כדלק לכורים אזרחיים, שתקים בעתיד מרוסיה וממדינות נוספות בקבוצת השש (בדומה להסדר הקיים היום בעניין הכור בבושהר). הצעה זו מאפשרת להנהגת איראן לשמור על כבודה כלפי פנים וחוץ, ובה בשעה יש בה כדי למנוע ייצור כמויות גדולות של אורניום מועשר בדרגה נמוכה, שניתן בקלות להעלים חלק מהן ולהעשירן בהסתר לדרגה של חומר בקיע לראשי קרב גרעיניים (זה מה שאיראן התכוונה לעשות במתקן החדש שהיא מקימה סמוך לעיר קום).

 

המפתח: פיקוח

תמורת הוויתור על הדרישה הבסיסית הישנה, להשעיה מוחלטת בהעשרה - דרישה אותה דחתה טהרן בעבר ושילמה על כך מחיר כבד - מציגות השש דרישה בסיסית אחרת, שהיא לב האסטרטגיה החדשה: שיתוף פעולה מלא עם משטר פיקוח קפדני על כל מתקני הגרעין והפעילות הגרעינית. דרישה זו היא לכאורה הגיונית ואינה צריכה להעמיד את ההנהגה האיראנית בפני דילמה, שכן היא אינה מונעת פיתוח תוכנית גרעין לצרכי שלום וגם אינה פוגעת בכבוד ההנהגה השמרנית וריבונותה - הרי איראן חתומה כבר שנים על הסכמי פיקוח מפורטים וקפדניים. רק שעד עכשיו היא מילאה אחריהם באורח סלקטיבי, חמקני ומתחכם, מה שאיפשר לה לקיים תוכנית פיתוח גרעין צבאית חשאית במקביל לזו הלגיטימית. אם תסכים למלא כעת אחר הדרישות, תתקשה מאוד להמשיך בקו הפעולה הזה.

 

ואלו הדרישות שיעמידו שש המעצמות לאיראן:

  1. ביקורות פתע במתקני הגרעין.
  2. ביקור מיידי, בתוך שבוע-שבועיים, של פקחי האו"ם במתקן החדש להעשרת אורניום סמוך לעיר קום (כך תימנע האפשרות לטשטש ראיות).
  3. היתר לפקחים לבקר בתריסר מתקנים, הנמצאים במחנות צבא שחשודים כאתרי פיתוח נשק גרעיני.
  4. היתר לפקחים לראיין מדענים, מהנדסים ומקבלי החלטות, העוסקים במישרין או בעקיפין במיזמי הגרעין והטילים של איראן.
  5. קבלת מסמכים הקשורים במיזמי הגרעין ובתכנון נשק גרעיני.
  6. תשובות מפורטות על סדרת שאלות, שהציגו פקחי האו"ם בעקבות חומר מודיעיני אמריקני, לפיו טהרן השיגה והשתמשה בתוכניות לייצור ועיצוב הנשק הגרעיני עצמו. המידע, שטהרן טענה עד כה כי הוא מפוברק, הושג בין השאר באמצעות חדירה למחשביהם של מדענים איראנים.

 

אם תסכים איראן אפילו לחלק מהדרישות הללו, ייחשב הדבר להצלחה כבירה של וושינגטון ובעלות בריתה. זאת כיוון שפיקוח הדוק ובלתי מופרע של סבא"א מסוגל למנוע, או לעכב ביעילות לא מבוטלת, העשרה חשאית של אורניום ופיתוח של הנשק עצמו. בשנים של עיכוב עלולים לקרות דברים, למשל: שינוי המשטר, שאולי יביאו את טהרן לשקול מחדש את עמדותיה המתריסות. והרי זה גם המקסימום שאפשר להשיג באמצעות תקיפה צבאית - גם חסידי האלטרנטיבה הזו, שמחירה ודאי יהיה גבוה בכל המובנים, אינם משלים את עצמם שיוכלו לבלום לחלוטין את המרוץ לפצצה; לכל היותר ניתן לעכב אותו בשלוש עד חמש שנים. ואם אפשר להשיג תוצאה דומה באמצעות הידברות, זו אלטרנטיבה עדיפה לכל הדעות. לא פלא שהשש ובראשן ארצות-הברית מוכנות להציע לטהרן, בתמורה להסכמתה לחבילת פיקוח "עבה", חבילת הטבות כלכליות, דיפלומטיות וביטחוניות נדיבה ביותר - בכלל זה סיוע מקיף לפיתוח גרעין לצרכי שלום.

 

החלטות בדקה ה-99

הסיכוי שאיראן תסכים לחבילת פיקוח כה הדוקה הוא די קלוש, אבל היא לא תגיד 'לא' מיד. הנהגתה הוחלשה בעקבות האירועים האלימים, שליוו את הבחירות לנשיאות. גם חשיפת המתקן בקום הביכה מאוד את האייטוללות (האמריקנים, בכוונת מכוון, שמים את הדגש לא על אופיו הצבאי של המתקן, אלא על העובדה שזו הפעם השלישית בה איראן מסתירה מידע חיוני וקריטי ולמעשה משקרת לסוכנות האו"ם).

 

איראן תמשוך זמן. היא תתמקח בשיטת הבזאר בה מקבלים החלטות בדקה ה-99, לא ה-90. שוב ושוב תנסה, במשא-ומתן המתיש, לסחוט הוכחות להכרה בה כמעצמה עולמית, הדנה עם

היתר כשווה בין שוות. זה דרוש לאייטוללות לחיזוק מבית, וכדי להצדיק ויתורים שאולי יהיו בהמשך. איראן גם תנסה לבטח לנצל חילוקי דעות בין חברות השש, כדי לפלג ביניהן. זו הסיבה לכך שנמנעה מכניסה למשא-ומתן דו-צדדי ישיר עם וושינגטון. סביר להניח שלקראת סוף שלושת החודשים, שקצב אובמה ל"דיאלוג", יגלו הנציגים האיראנים גמישות מסוימת בנושאים שוליים - ואת שאר הדרישות ינסו למסמס בהסתייגויות והגבלות. השאלה היא, אם המערב יוותר ויסכים להיגרר אחר טקטיקת הבזאר. ומה שחשוב יותר: האם תצליח ארצות-הברית להגיע להסכמה עם השש על אופי העיצומים וחומרתם.

 

האירופים, רוסיה וסין מתנגדים למשל לאמברגו על דלק מזוקק, שאיראן זקוקה לו כל-כך. הטענה היא שהדבר יגרום סבל לכלל האוכלוסייה ויחזק את עמידתה מאחורי ההנהגה השמרנית. יש גם חילוקי דעות אחרים, המחלישים את "המקל הגדול" שארצות-הברית מחזיקה מעל ראשה של איראן כדי להמריץ אותה להתגמש. לכן קשה כעת להעריך מראש מה תהיינה תוצאות הדיאלוג - ומה יקרה אם ייכשל. סביר להניח שתושג פשרה כלשהי, אותה האיראנים - כמו צפון-קוריאה בעבר - ימסמסו במשך הזמן. בינתיים יתקדמו להשגת הפצצה, ובסופו של דבר תהיה בידיהם. בעניין זה אסור לשגות באשליות: גם אם יקרה הבלתי יאומן, וארצות-הברית תצליח להביא את בעלות בריתה להטיל עיצומים חמורים, יעבור זמן רב - שנים - עד שהאפקט שלהם יביא את איראן לשנות כיוון. אם בכלל.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפלג את השש: אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
המקל הגדול: אובמה
צילום: AP
מומלצים