ארגוני הסביבה: הרפורמה בתיכנון - גן עדן לקבלנים
ארגוני סביבה וחברה מותחים ביקורת חריפה על הרפורמה המתוכננת של ראש הממשלה בהליכי התיכנון והבנייה, והכוונה לאשר תוכניות בנייה בערכאה אחת בוועדות תיכנון מקומיות, שיש להן זיקה לראשי הערים. שתי"ל: יזמים יוכלו לרכוש אדמות באופן פרטי ולאשר בנייה בצורה קלה במיוחד
ארגוני הסביבה נחושים להאבק בתוכניתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לרפורמה בהליכי התיכנון והבנייה בישראל. בהודעה משותפת שהוציאו אמש (ד') לאחר שוועדת שרים מיוחדת החליטה לקדם את הנושא, מתחו הארגונים ביקורת חריפה על המהלך. לטענתם, יחד עם הרפורמה במנהל מקרקע ישראל נוצר מצב שמקל על קבלנים לקבל אישורי בנייה, והדבר ויעודד בנייה על שטחים ציבוריים פתוחים.
ההחלטה על הרפורמה - המבוססת על חזונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - התקבלה אמש בכנסת על ידי ועדת שרים חדשה ומיוחדת לנושא. הוועדה החליטה כי תוך שלושה חודשים יגובש חוק תיכנון ובנייה חדש, שיכניס שינויים משמעותיים להליכי התיכנון והבנייה בישראל.
בישראל פועלות כיום שלוש ערכאות תיכנוניות: ועדה מקומית המורכבת מנציגי הרשות המקומית; ועדה מחוזית - בה חברים גם אנשי מקצוע ונציגי משרדי ממשלה והיא המבקרת את החלטות הוועדה המקומית; וועדה ארצית - שהיא ערכאת העירעור. אחת ממטרות הרפורמה - שטרם נוסחה באופן מפורט - היא ביטול הוועדות המחוזיות והאצלת הסמכויות שלה לוועדות המקומיות, כדי שתוכניות בנייה יידונו בוועדה אחת בלבד - הוועדה המקומית - ולא בשתיים כפי שנעשה כיום.
לטענתם מקדמיה, הרפורמה נועדה לקצר משמעותית את הליכי התכנון המסורבלים, ולהביא להקלה בעומס הבירוקרטי המאפיין את הוועדות התכנוניות. השרים גם המליצו לקבוע לוח זמנים מחייב לכל הליך תכנוני, דבר שאינו קיים כיום ומאפשר סחבת בהליכים שלעתים אורכים שנים. בנוסף, הם המליצו ליצור מסלול לקידום מהיר של פרוייקטים עם חשיבות לאומית - בדומה לוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) שמקדמת את הקמת התחנה הפחמית הנוספת באשקלון.
ארגוני הסביבה: למה לא לקיים דיון מעמיק?
הכוונה להחליש או לבטל את הוועדות המחוזיות היא מדאיגה מאוד את ארגוני הסביבה. לטענתם הוועדות המקומיות מושפעות מהעומדים בראשי הערים והרשויות. חיזוק הוועדות המקומיות פותח לדבריהם פתח להקלות שיינתנו לקבלנים המקורבים פוליטית או כלכלית לראשי הערים והרשויות, ולא יאפשר ביקורת נאותה על התהליך בוועדות המחוזיות, שהרכבן עצמאי יותר, ואינו בעל זיקה לעיר זו או אחרת.
משתי"ל - ארגון גג לארגונים חברתיים ועמותות סביבה וקהילה - נמסר בתגובה: "החיבור בין הרפורמה במינהל מקרקע יישראל והרפורמה בהליכי התכנון ייצור גן עדן ליזמים, שיוכלו לרכוש אדמות באופן פרטי ולאשר בנייה לצרכי תעשייה, תיירות או מגורים בכל דרך, בצורה קלה במיוחד. המטרה של התכנון, לאפשר לכולנו חברה בריאה ולקדם שוויון הזדמנויות, אינה מעניינם של היזמים והממשלה מצטרפת לקו הזה".
בחברה להגנת הטבע מודאגים מאוד גם מהעובדה שהנושא מקודם בוועדת שרים מיוחדת, בהליך מזורז ובסד זמנים קבוע מראש, מבלי שמתקיים דיון עמוק בנושא, ושקילה של כל ההיבטים הסביבתיים, החברתיים והציבוריים.
"מדובר באחת ההחלטות הגדולות והמשמעותיות ביותר בתחום התכנון והבנייה, בעלת השלכות מרחיקות לכת, גם על הסביבה וגם על חיי האזרחים, והניסיון לעשות זאת בחופזה, במחטף ובמהירות, מגביר עוד יותר את החשש שלנו, שהיה קיים ממילא, לגבי התוצאות ההרסניות של הרפורמה", אמר ראש אגף שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע, ניר פפאי. "שינוי חוק כל כך משמעותי אי אפשר לעשות בתקופה כל כך קצרה. מנסחי הצעת החוק מנתחים את החולה עוד מבלי שהם יודעים מה האבחנה לגביו".
בימים האחרונים הוקמה קואליציה של 14 ארגוני סביבה וחברה נגד הרפורמה, בה חברים, בין היתר, החברה להגנת הטבע, עמותת "אדם טבע ודין", האגודה לזכויות האזרח, התנועה לאיכות השלטון, האגודה לצדק חלוקתי ועוד. בפגישתם הראשונה השבוע חיזקה קואליצייצ הארגונים את ידיו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, שמתנגד לרפורמה, והסיר את שמו מרשימת המציעים לאחר שבלשכת ראש הממשלה דחו את הערותיו והסתייגויותיו.