הממשלה אישרה הקיצוץ; הפגיעה בחינוך צומצמה
שר החינוך ושר האוצר הגיעו לפשרה לפיה תקציב מערכת החינוך לא ייפגע בשנת התקציב 2009 ובשנה שלאחריה יעבור קיצוץ של 1% במקום 2%. בעקבות כך הסיר השר סער את איומו להצביע נגד, אך בליכוד נמצא שר אחר שהתנגד: סילבן שלום
בתום שעות אחרוכות של דיונים, אישרה בצהריים (יום ה') הממשלה את הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה. 23 שרים הצביעו בעד הקיצוץ ו-6 התנגדו. השרים המתנגדים הם סילבן שלום, ארבעת שרי ש"ס והשר הרשקוביץ מהבית היהודי. היקף הקיצוץ נאמד בכשני מיליארד שקלים.
השר שלום אמר כי התנגד לקיצוץ כיוון "שלא ניתן לשעבד תקציב המדינה לביטחון. רק לפנמי חודשיים אישרנו בכנסת תקציב דו-שנתי הטומן בחובו קיצוץ חדש שהסכמנו לו עקב המשבר הכלכלי. מאז ההכנסות גדלו בהרבה מהצפוי, והגירעון נמוך יותר. הממשלה צריכה להחליט על סדרי העדיפויות שלה.
"במשך שנים אני טוען שיש להסיט משאבים מן הביטחון אל החינוך, הרווחה והפריפריה. אין שום סיבה לפגוע בנושאים אלה ואין שום סיבה להעביר כסף נוסף לביטחון", הוסיף שלום. "מהם הדברים החדשים שלא ידענו עליהם לפני שלושה חודשים בישיבת הממשלה שנערכה בבאר-שבע? לכן הצבעתי נגד בממשלה".
האיום עזר: הפגיעה בחינוך צומצמה
בעקבות איומו של שר החינוך, גדעון סער, להתפטר הגיעו משרדי האוצר והחינוך להסכמה לפיה תקציב מערכת החינוך לא יקוצץ בשנת 2009 ובשנת 2010 הוא יעבור קיצוץ של 1% בלבד. מדובר בקיצוץ של 75% מסך הקיצוץ שתכננה הממשלה לבצע בתקציב החינוך בשנתיים הקרובות (2% בכל שנה).
בתקציבי שאר משרדים הממשלה, לעומת זאת, לא יחול שינוי והם יעברו קיצוץ רוחבי של 2% לשנה. ההערכה היא שהכסף הדרוש להפחתת הקיצוץ בחינוך יבוא מעודפים תקציביים ולא מפריצת מסגרת התקציב - כפי שהציע אהוד ברק - או ביטול רפורמות במס. שטייניץ מצדו הבטיח בשיחות סגורות כי מסגרת התקציב לא תיפרץ. "פריצת מסגרת התקציב תהיה איתות רע למשקיעים ועלולה לפגוע באמינות המשק הישראלי ובדירוג האשראי של ישראל".
שר החינוך סער, שהביע אמש התנגדות לקיצוץ תקציב משרד החינוך, אמר הבוקר כי אינו יודע אם יישאר בתפקידו אם יאושר הקיצוץ. "הגענו בחינוך לקו אדום אמיתי. זה דומה למצב הכנרת. לא בטוח שאוכל להישאר בתפקיד אם הקיצוץ ייצא לפועל".
את הישיבה ליווה ויכוח ער בין השר שטייניץ ליו"ר העבודה ברק, שהואשם כי הוא פועל בסוגיית התקציב משיקולים פוליטיים ולא ביטחוניים.
להתנגדות העבודה לקיצוץ במשרדים החברתיים הצטרפה הבוקר גם ש"ס. שר השיכון והבינוי, אריאל אטיאס, אמר כי הוא חושש שדבר לא השתנה בעמדת האוצר בימים האחרונים. "לא קרה דבר משמעותי חדש שהיה ידוע עליו למעצבי התקציב. זה לא משדר אמינות של האוצר כלפי השותפות הקואליציוניות. יש פה פגיעה מאוד משמעותית בצרכים החברתיים שש"ס מייצגת".
מקורביו של יושב ראש מפלגת העבודה, אהוד ברק, אמרו בתגובה לפשרה המסתמנת: "בשיחותיו עם ראש הממשלה, פעל ברק למנוע פגיעה באמהות החד-הוריות, בגמלאים, בהכשרות המקצועיות, בתשתיות, ביישובים החקלאיים ובוותיקים. הוא פעל למנוע פגיעה בעמוד השדרה של החברה הישראלית וכן בשכבות החלשות של האוכלוסיה".