שתף קטע נבחר

שלישיית הקיפודים היתומים שבה לטבע

שלושה גורי קיפוד מצוי יתומים בני מספר ימים הגיעו לפני שלושה חודשים אל בית החולים לחיות בר על ידי אזרחים איכפתיים. לאחר טיפול מסור ואוהב, מבחני הישרדות וציד, הם שוחררו בחזרה לטבע. "זה לא קל לשלוח את הבנים לדרך חדשה ועצמאית, אבל זה תענוג לראות אותם יוצאים לחופשי", אומרים המטפלים

שלושה גורי קיפודים מצויים יתומים הגיעו לפני כשלושה חודשים אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. הקיפודים בני מספר ימים, נאספו על ידי אזרחים איכפתיים ברחבי הארץ והובאו לטיפול בבית החולים.

 

"כשהם הגיעו אלינו, ללא הוריהם, המשימה המוטלת היא לא רק לשמור עליהם בחיים ולהוות להם תחליף להורים, אלא גם ללמד אותם לשרוד בכוחות עצמם", אומרת ל-ynet עינת מטלון, עוזרת וטרינר והאמא המאמצת של הגורים והגוזלים בבית החולים, שלקחה את השלישיה תחת חסותה.

 

מהו האתגר הגדול בגידול הקיפודים הצעירים? "זו עבודה תובענית סביב השעון. אני צריכה להיות אמא מחליפה, להאכיל אותם כל שעתיים כשהם קטנים בתחליפי מזון עשירים, לספק להם מקום מחייה מוגן וחם, וכמובן הרבה אהבה", היא מסבירה.

 

 

חיות בר מוגנות וקוצניות

בישראל מצויים שלושה מיני קיפודים, הקיפוד המצוי, קיפוד החולות וקיפוד המדבר. תוחלת החיים של הקיפוד בטבע, אם שפר עליו מזלו, הוא יגיע לפנסיה בגיל שנתיים שלוש, לעומת עד שש שנים בתנאי שבי.

 

הקיפוד הוא יחידאי ופעיל בעיקר בשעות הלילה. המזון החביב עליו במיוחד הוא חרקים, פרוקי רגליים, שבלולים, דו-חיים ואפילו זוחלים ומכרסמים קטנים. ירקות ופירות גם יילעסו בברכה.

 

קיפודים מצויים וקיפודי חולות רבים מגיעים לבית החולים במהלך כל ימות השנה לאחר שנדרסו על ידי כלי רכב או נפגעו מכלבים וחתולים. הקיפודים גם סובלים ממחלות שונות ומרביתם חוזרים לטבע לאחר טיפול ושיקום.

 

בעוד שבבית החולים אין לקיפודים טורפים שיאיימו על חייהם, בטבע העירוני בישראל הם נאלצים לא רק לחמוק ממכוניות נוסעות וחיות מחמד סקרניות כדוגמת כלבים וחתולים, אלא גם למצוא מזון.

 

בטבע לקיפודים ישנם אוייבים משודרגים יותר בדמות דורסי לילה, ויונקים אחרים שישמחו לטרוף את החיה הקוצנית, ביניהם תנים, זאבים וחתולי בר. למרות שהם ניחנו במראה שובה לב, מדובר בחיות בר מוגנות שאסור להחזיקן בשבי.

 


צילום: רועי תורג'מן

(צילום: רועי תורג'מן)

 

עברו את מבחני ההישרדות בשבי ויצאו לחופשי

עם הזמן, כשהקיפודים הקטנים גדלו, הם זכו לשידרוג בתנאי המחייה. מכלוב אישפוז במרפאה, הם עברו אל כלוב איקלום גדול בסמוך לבית החולים, שם הם נהנים ממרחב גדול ועשיר באדמה, וצמחייה סבוכה בה הם יכולים להסתתר.

 

"המשימה הגדולה היא ללמד אותם לאכול מזון צמחוני וטרף חי, כדי שיתרגלו את המיומנות שלהם ויוכלו לשרוד בטבע לבד", אומרת מטלון. לאחר מספר חודשים בהם החבורה עמדה בהצלחה במבחנים, הגיע הרגע הגדול להשיבם בחזרה לטבע.

 

מטלון, מצויידת בכפפות עבות, לקחה כל אחד מהם אל תוך ארגז הנשיאה והכניסה אותם אחר כבוד אל הרכב. לאחר נסיעה קצרה דרומה, החבורה הובאה לשמורת טבע במרכז הארץ, ושם תחת השגחה קפדנית, הוסר מכסה של ארגז הנשיאה ושלושת היונקים הקוצניים החלו לרחרח את דרכם אל החופש.

 

הקיפוד הראשון שנפרד מהריפוד המוגן בכלוב הנשיאה, יצא בביטחון אל האדמה החמה. תוך דקות ספורות, הוא כבר צד מספר חרקים והחל ללעוס אותם בקולניות. מטלון סוקרת את הקיפודים בדאגה אימהית ומחייכת באושר. "זה לא קל לשלוח את הבנים לדרך חדשה ועצמאית. בבית החולים הם היו מוגנים, אבל עכשיו בעצם מתחילים החיים האמיתיים בטבע. אני רואה כבר שאחד התחיל לחפור באדמה וזה כבר סימן מעודד".

 

לאט לאט יצאו שני הקיפודים האחרים מכלוב הנשיאה, כל אחד צעד בכיוון אחר ולאחר שיטוט בן מספר דקות, הם נעלמו בין העצים והצמחייה. מטלון נפרדה מהם לשלום. "זה תענוג לראות אותם יוצאים לחופשי, אחרי כל העבודה הקשה שהשקענו בטיפול בהם. זה שווה כל רגע", היא מסכמת.

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו בכל שעה: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי תורג'מן
צילום: רועי תורג'מן
צילום: רועי תורג'מן
מומלצים