שיעור חוזי השכירות הדולריים ירד מ-90% ל-15%
מסקירה של בנק ישראל עולה כי בעקבות היחלשות הדולר, הולך ונעלם הנוהג להצמיד את מחירי שכירת הדירות לשערו של המטבע האמריקני
בעקבות היחלשות הדולר, הולך ונעלם הנוהג להצמיד את מחירי שכירת הדירות לשערו של המטבע האמריקאי. במהלך השנתיים האחרונות פחת שיעור חוזי השכירות הנקובים בדולרים מכ-90% לכ-15% בלבד. כך מתברר מנתונים שיפרסם בקרוב בנק ישראל במסגרת הסקירה התקופתית על ההתפתחויות הכלכליות במשק.
- הלמ"ס: השכירות הממוצעת בת"א - 2,826 שקל
הנוהג להצמיד מחירים של מוצרים ושירותים שונים לדולר הוא שריד אחרון לאינפלציה הגבוהה של שנות ה-80, ובשוק הדיור נשמר נוהג זה גם לאחר שהאינפלציה בארץ ירדה לרמות כמעט אפסיות. כתוצאה מכך, שינויים תכופים בשער החליפין גרמו לתנודות גדולות יחסית במחירי השכירות.
למחירי השכירות יש השפעה גדולה במיוחד על מדד המחירים לצרכן. משקלו של סעיף הדיור במדד המחירים הכללי הוא כ-21% ומשנת 1999 הוא מחושב לא בהתאם לשינויים במחירי הדירות עצמן, אלא בהתאם לשינויים במחירי השכירות.
בשל סיבות אלה נרשמה עד לפני שנתיים תמסורת גדולה ומהירה בין השינויים בשער הדולר לבין השינויים בסעיף הדיור במדד, ובאמצעותו גם לבין מדד המחירים עצמו.
בעקבות המעבר מחוזי שכירות צמודי דולר לחוזים שקליים פחתה התמסורת משער הדולר לסעיף הדיור לטווח קצר של עד חודש מ- 0.9 ל- 0.48 (בעבר שינוי של 1% בשער הדולר גרם לשינוי של 0.9% בסעיף הדיור, וכעת הוא גורם רק לשינוי של 0.48%). התמסורת לטווח הארוך של יותר משנה, שהייתה בעבר מלאה, נפסקה לחלוטין.
יחד עם זאת מציינים מחברי הסקירה של בנק ישראל כי למרבה ההפתעה, למרות המעבר לחוזים שקליים נותר הדולר גורם דומיננטי המסביר את התנודות בסעיף הדיור בטווח הקצר.