הביטוח הלאומי: ניישם שילוב הנכים, הבג"ץ מיותר
בביטוח הלאומי החליטו ליישם את חוק לרון, הקובע כי גם נכים עובדים יקבלו קצבה, מיד לאחר החג. אבל חודשיים אחרי שהחוק היה אמור להיות מיושם, איבדו ארגוני הנכים את הסבלנות, ועתרו לבג"ץ - שהורה למדינה לנמק בתוך 21 יום
יישום החוק לשילוב נכים בתעסוקה עדיין מתעכב, ולמדינה 21 יום להסביר מדוע - אך לפי הביטוח הלאומי, החוק ייושם עוד הרבה קודם. בג"ץ הורה הבוקר (יום א') למדינה להשיב בתוך 21 יום לעתירת ארגוני הנכים, שתובעים ליישם באופן מיידי את חוק לרון הקובע כי גם נכים המשולבים בשוק העבודה יקבלו קצבת נכות. בביטוח הלאומי טוענים שהחוק ייושם מיד לאחר החג, והעתירה תתייתר.
יישום החוק עוכב עד כה בשל עיצומי עובדי המוסד לביטוח לאומי, שטענו שהוא ידרוש מהם תוספות כוח אדם, שטרם קיבלו מהאוצר ומהנהלת המוסד. העובדים טענו כי העומס צפוי לגדול מאוד עם כניסת החוק לתוקף, שכן מספר הנכים התובעים קצבאות צפוי לגדול משמעותית. ואולם, על-פי הסיכום שהושג ביום חמישי האחרון בין הנהלת המוסד לביטוח הלאומי לעובדיו, החוק ייושם מיד, וזאת בניגוד לסיכום הקודם שקבע שיישום החוק יידחה עד חתימה על הסכם עבודה קיבוצי. בעקבות ההסכם הקודם, הגישו מטה המאבק של הנכים וארגון "בזכות" את עתירתם.
בחוזה שנחתם ביום חמישי סוכם כי העיצומים, שכבר הופסקו בפועל ברובם, לא יחודשו, ויתנהל מו"מ על הסכם קיבוצי עם העובדים שייחתם "בתקופה הקרובה". בינתיים, הסכימו העובדים להתחיל כבר ביישום החוק. כיוון שבימי חול המועד סוכות הביטוח הלאומי אינו עובד, היישום בפועל יחל ביום ראשון הבא.
למרות זאת, בארגוני הנכים עדיין זועמים. "זה חוזה בלתי חוקי באופן מוחלט", אמר היום ל-ynet עו"ד אביעזר גרואר, אחד העותרים, שטען - בניגוד לדברים שנמסרו מהביטוח הלאומי - כי גם ההסכם החדש משהה את יישום החוק עד להגעה להסכם קיבוצי. "על פי ההסכם שנחתם הם מבקשים להשהות את ביצוע החוק עד למעמד חתימת ההסכם. גם כך כבר 60 ימים שהחוק לא מיושם".
"נגרמו נזקים ונפגע אמון של נכים רבים", הוסיף. "ארגוני הנכים עמלו על העבודה מול מערכת הביטוח הלאומי במהלך שנה, וההתנהלות היום פוגעת בהישגים. העובדים של הביטוח הלאומי לא היו רשאים לעשות כזה דבר".
העתירה שהוגשה מחייבת את מנכ"לית הביטוח הלאומי, את שר הרווחה ואת ועד העובדים ליישם את חוק לרון באופן מיידי, ובכך לאפשר ל-200 אלף נכים עובדים פוטנציאליים להשתלב בשוק התעסוקה.
יואב קריים ממטה מאבק הנכים בירך את הביטוח הלאומי והסתדרות, "אך ההסכם שנחתם אינו סוף פסוק.
אני מקווה שהמשא ומתן יסתיים מהר ככל האפשר, ואם לא - ניפגש בבג"ץ".
מהביטוח הלאומי נמסר: "ביום חמישי האחרון הושג הסכם בין נציגי העובדים וההנהלה, שבמסגרתו ייושם חוק לרון באופן מיידי. לפיכך נראה כי העתירה שהוגשה תתייתר".
במצב הקיים כיום, נכה המשתכר 2,700 שקל מאבד את זכאותו לקצבה, ומסיבה זו, עובדים רק כ-18 אלף מתוך כ-200 אלף נכים בישראל. על פי חוק לרון, נכים היוצאים לעבודה יקבלו קצבה שתיקרא "קצבת עידוד". החוק אמור לשפר מאוד את רמת חייהם של הנכים העובדים, ולעודד את יציאתם של הנכים לעבודה.