שתף קטע נבחר
 

מהפכה בתמ"ת: קורסים למובטלים במסלול מהיר

משרד התמ"ת עורך רפורמה בהכשרת המובטלים: פרסם לאחרונה מכרז להתקשרות של ארבע שנים עם בתי ספר להכשרה מקצועית בענפי התעשייה. המכרז יאפשר פתיחת קורסים בתוך שבוע עד שבועיים, לפי דרישות המעסיקים

מכרז חדש של משרד התמ"ת עתיד לשנות את אופן ההתקשרות של המדינה עם מפעילי לימודים מקצועיים למבוגרים. ל"כלכליסט" נודע כי המכרז, שהתפרסם לאחרונה, הוא מעין מכרז לתשתיות של קורסים להכשרה מקצועית, שאליהם מופנים מובטלים ודורשי עבודה משירות התעסוקה. המפעילים שייבחרו במכרז יתחייבו לקיים קורסים בענף מסוים בזמן קצר של שבוע־שבועיים, כאשר מנגד המדינה מתחייבת להתקשרות ארוכת טווח של ארבע שנים איתם. 

 

לדוגמה, המשרד יתקשר עם שלושה זכיינים בצפון להפעלת קורס עבודות המתכת לארבע שנים, כך שקורסים כאלו ייפתחו בהתראה קצרה יחסית, לפי דרישות המעסיקים בשטח, נכונות דורשי העבודה ותחזיות צרכים שיגובשו במשרד. במכרז, שיסתיים בתוך כחודשיים, הגישו מועמדות 220 חברות, בעיקר בתעשייה המסורתית. בימים הקרובים ייצא מכרז נוסף להכשרה במקצועות המחשב. 

 

עד כה, כדי לפתוח קורס הכשרה מקצועית בתחום כלשהו, היה על משרד התמ"ת להוציא מכרז ספציפי לקורס - הליך שהיה אורך שלושה חודשים ורק בסופו היה נפתח הקורס. ההחלטה על אילו קורסים לפתוח מתקבלת באגף להכשרה מקצועית בתמ"ת לפי הרצונות של דורשי העבודה וצורכי המעסיקים, כפי שמדווחים על ידי שירות התעסוקה.

 

הליך זה יימשך גם עתה, אולם השינוי המשמעותי הוא שלאחר שייבחרו המפעילים אפשר יהיה לארגן קורסים שבהם יודגשו יותר דרישות המעסיקים עצמם. זאת, מאחר שזמן התגובה עד לפתיחתו של קורס יקטן גם מבחינת היערכות המפעילים, לאור התחייבותם במכרז לאספקת שירותים לטווח ארוך. שלום בן משה, ראש האגף להכשרה מקצועית, אמר ל"כלכליסט" כי הוא מקווה שמכרז זה יאפשר למפעילים להשקיע יותר בקורסים, שכן ההתקשרות לכמה שנים תמריץ אותם להשקיע באיכות המורים ובציוד טוב יותר.  

 

בן משה הוסיף כי כחלק מהפריסה הגיאוגרפית של המפעילים, יינתן דגש מיוחד על תעסוקת נשים במגזר הערבי. כמו כן, יידרשו המפעילים להתאים את עצמם לצרכים של אוכלוסיות יעד נוספות, כגון כיתות המתאימות לציבור החרדי. המפעילים שייבחרו ירוכזו סביב אזורי תעשייה או אזורי מגורים.  

 

משרד התמ"ת משקיע כ-160 מיליון שקל בשנה בהכשרות מקצועיות של מבוגרים, המממנים בין השאר 50% משכר הלימוד במקצועות מסוימים (50% נוספים משולמים על ידי התלמיד). כך, המדינה מממנת 8,000 שקל בשנה מלימודי הנדסאי הנמשכים שנתיים. מקצועות האלקטרוניקה לנשים ומקצועות המתכת והבנייה הם במימון מלא של המדינה.  

 

 

מסלולי ההכשרה המקצועית של התמ"ת מאפשרים, בין השאר, סבסוד של המדינה למשכורת של עובד שסיים את הכשרתו ועושה מעין התמחות אצל המעסיק. המשכורת של אותו עובד תסובסד ב-1,000 שקל בחודש למשך שלושה חודשים. כמו כן, אם המעסיק יקצה חונך לקבוצה של עשרה עובדים חדשים שהגיעו אליו לאחר ההכשרה, המדינה תשתתף במשכורתו של החונך ב-3,000 שקל. מעסיק המעוניין בעובדים יכול לפנות למשרד התמ"ת או לשירות התעסוקה כדי לציין את בעלי המקצוע שלהם הוא זקוק. 

 

הענפים שאליהם המכרז מתייחס הם כל מקצועות המתכת, מקצועות הבניין, הפעלת מכונות תעשייתיות ואחרים. שר התמ"ת בנימין בן אליעזר אמר כי "בזכות השיטה החדשה נקצר את הזמן שבין ההחלטה על פתיחת קורס לזמן שבו הוא ייפתח, וכך נוכל לייצר קורסים בהתאמה טובה יותר לדרישות השוק". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התמ"ת בנימין בן אליעזר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים