שיחות סודיות על הדולר? בכירים מכחישים
העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" מפרסם כי מדינות המפרץ הפרסי מקיימות שיחות סודיות עם רוסיה, סין, יפן וצרפת על הפסקת השימוש בדולר בעסקאות נפט. בכירים בסעודיה ורוסיה מכחישים, ואנליסטים טוענים כי גם הפעם, מוקדם מדי להספיד את הדולר
העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" מפרסם היום (ג') כי מדינות המפרץ הפרסי מקיימות שיחות סודיות עם סין, רוסיה, יפן וצרפת להפסקת השימוש בדולר אמריקני בעסקאות נפט.
לפי הדיווח, בשיחות מדובר על מעבר לשימוש בסל מטבעות, שכולל את הין היפני, היואן הסיני, האירו, זהב, ומטבע מאוחד חדש שמתוכנן למדינות החברות במועצת שיתוף הפעולה במפרץ, בהן סעודיה, כוויית וקטאר.
- מטבע עולמי חדש: קרוב מאי פעם?
לטענת ה"אינדיפנדנט", הדיווח מבוסס על מקורות במגזר הבנקאי במדינות המפרץ הפרסי ובסין. לפי הדיווח, שרי אוצר ונגידי בנקים מרכזיים קיימו כבר פגישות בעניין ברוסיה, סין, יפן וברזיל. עוד מדווח ה"אידיפנדנט" כי מקורות בארה"ב טוענים שאמריקה מודעת לפגישות, ומתכוונים להיאבק בתוכניות אלו.
מפיקות הנפט הגדולות הכחישו את הדיווח. בכירים בסעודיה וברוסיה, המשתתפים בפגישת קרן המטבע הבינלאומית באיסטנבול, אמרו כי לא מתקיימות שיחות להפסקת השימוש בדולר בעסקאות נפט. נגיד הבנק המרכזי הסעודי, מוחמד אל-ג'אסר, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הדיווח ב"אינדיפנדנט" הוא "לחלוטין לא נכון". סגן שר האוצר הרוסי דמטרי פנקין אמר: "לא דנו בעניין בכלל".
שר האוצר האלג'יראי, קארים דג'ודי, אמר ל"רויטרס": "המדינות מפיקות הנפט צריכות לייצב את הכנסותיהן, אבל אני לא רואה שום סיבה לשנות את התמחור". בנוסף, מקורות בתעשיית זיקוק הנפט ביפן, סין ודרום קוריאה אמרו כי ספקיות נפט לא פנו אליהם בעניין שינוי תנאי רכישת הנפט הגולמי.
הפרסום ב"אינדיפנדנט" הוביל להיחלשות הדולר במסחר מול האירו. לאחר פרסום ההכחשה השתנתה המגמה.
רעיון שחוזר ועולה, המימוש עדיין רחוק
רוסיה וסין העלו בעבר את הרעיון של מעבר הדרגתי מהדולר לשימוש במטבעות אחרים, במסחר בנפט ובאופן כללי. גם גורמים אחרים מעלים מדי פעם בשנים האחרונות, שבהן רושם המטבע האמריקני מגמה מתמשכת של היחלשות, את הרעיון של הפסקת השימוש בדולר כמטבע רזרבות גלובלי או כמטבע הקובע בעסקאות בשוקי הסחורות.
לדברי אנליסטים, מדינות בודדות לא יתקשו להפסיק להשתמש בדולר בעסקאות נפט, כמו שעשתה איראן, אך החלפת המטבע האמריקני במטבע אחר או סל מטבעות ברמה הגלובלית ידרוש מאמץ רחב וגדול יותר.
אנליסטים בתחום הסחורות אינם צופים כי מהלך כזה יגיע לכדי מימוש בטווח הקצר או הבינוני. לדברי האנליסט דייוויד מור מקומונוולת' בנק אוף אוסטרליה, "אני לא חושב שנראה פעולות קונקרטיות בקרוב, בגלל שאפילו כאשר הדולר חלש, הדבר לא אומר שערכן של הסחורות נמוך מדי. למעשה, כשהדולר נחלש, מחירי הסחורות נוטים לעלות בשיעור גבוה יותר מהרגיל".
פרט לכך, מבחינה טכנית יהיה קושי לבצע צעד כזה בטווח הקרוב, מאחר וחלק ממדינות המפרץ, בהן סעודיה, מצמידות את המטבע המקומי לדולר, ואין המרה של מטבעות רבים באזור המפרץ ליואן.
לדברי אנליסט האנרגיה ויקטור שום מפרבין וגרץ, סינגפור, "כבר היום קשה להעביר את הנפט ממטבע אחד לאחר, לא כל כשכן לסל מטבעות. אם חלק משמעותי מהמסחר הגלובלי בנפט היה כבר מתומחר במטבע אחר מהדולר, אולי היו לחצים חזקים יותר לשנות את התמחור של המסחר כולו. אנחנו עדיין רחוקים מזה מרחק רב".