סכנה: בקבוקי מים ליד משאבות התידלוק
משרדי הבריאות והגנת הסביבה פועלים להילחם בתופעה מתפשטת: ארגזים עם בקבוקי שתייה ניצבים צמוד למשאבות התידלוק בתחנות הדלק. מומחה: אריזות פלסטיות לא אמורות לעמוד ליד המשאבות. כל הבקבוקים הפלסטיים חדירים לאדי הדלק הרעילים
כמה פעמים עצרתם בתחנת דלק ויצאתם משם לא רק עם מכל מלא אלא גם עם מזון ושתייה? השילוב הזה, בין דלק לבין מזון ושתייה, הפך בשנים האחרונות לשילוב כמעט מתבקש - אך לעתים קרובות גם מסוכן משום שאדי הדלק עלולים לזהם גם מוצרי מזון ושתייה הנמצאים בקרבת עמדות התידלוק.
הכוונה היא בעיקר למוצרי מזון ושתייה הנמצאים ממש בקרבת משאבות התידלוק - לרוב ארגזים עם בקבוקי שתיה הניצבים על משטחי עץ, או בתוך "כלובים" מיוחדים - ולא מוצרים הנמצאים בתוך חנויות בשטח התחנה. ארגזים אלה, וגם הבקבוקים שבתוכם, אינם אטומים לגמרי בפני אדי דלק ומזהמים אחרים הנפלטים בתהליך התידלוק. מרכיבי הדלק הנדיפים ידועים כחומרים רעילים, ובחלקם אף מסרטנים.
לאחרונה החלו גורמי סביבה ובריאות הציבור להידרש לנושא. כך למשל יצא מכתב ממהנדסת מחוז תל אביב לבריאות הציבור, ולרי פוהורילס, לעיריית תל-אביב, בדרישה לטפל בתופעה. במכתב ציינה פוהורילס כי משרד הבריאות אינו מאשר ממכר מזון ושתייה סמוך למשאבות התידלוק, אך למרות זאת "התופעה החמורה הולכת ומתרחבת".
במשרד הבריאות אישרו כי לא מדובר בתופעה מקומית אלא במגמה כלל-ארצית, בה מתחמי מזון המצויים תחת כיפת השמיים ניצבים לצד משאבות התידלוק.
פוהורילס ציינה כי על-פי צו רישוי עסקים, מחייבת מכירת מזון ושתייה במתחם תחנות דלק את אישור משרד הבריאות לשם קבלת רישיון עסק, אך המשרד מסרב לאשר פעולה שכזו, שכן היא אינה עומדת בהנחיות רישוי עסקים בתחום תנאי התברואה. היא מזכירה במכתבה כדוגמה להתנהלות שאינה תקינה את תחנת הדלק של חברת "פז" ברחוב משה סנה בתל-אביב.
בשיחה עם ynet אישר פרופ' יוסף מילץ, ראש המעבדה לאריזה מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון, כי אכן מדובר בבעיה מדאיגה. "כל הבקבוקים הפלסטיים הם חדירים לאדי דלק ומכאן שבסמיכות למשאבות, האדים חודרים לתוך הבקבוק", אמר. לדבריו, "כל עוד הבקבוקים ארוזים בפלסטיק, ישנה בעיה. אריזות פלסטיות לא אמורות לעמוד ליד משאבות דלק".
לצד משרד הבריאות, הטיפול בתופעה נוגע גם לאחריות המשרד להגנת הסביבה. הוא פועל בנושא בעיקר כדי לשפר את תשתיות התדלוק. המטרה היא למנוע דליפת דלק אל הקרקע והמים, אך גם בהיבט של בריאות הסביבה והקרבה של המשאבות לבקבוקים. בשנים האחרונות פועלים במשרד להגנת הסביבה להפחתת פליטות אדי דלק לאוויר, על ידי התקנת מערכות להשבת דלק - הן בעת מילוי המכליות ( STAGE I) והן בעת תדלוק כלי הרכב (STAGE II).
מחברת "פז" נמסר בתגובה: חברת פז מקפידה למלא אחר ההנחיות של חברות המים השונות ודואגת כי תנאי האחסון ישמרו בהקפדה יתרה וזאת כדי לשמור על איכות ובטיחות המוצר.
בהתייחס לתחנת פז ברחוב משה סנה בת"א - ברגע שהופנתה תשומת ליבנו לחריגה מנהלים אלו,הנושא נבדק וטופל באופן מיידי.
החברה תמשיך לעשות כל הנדרש על מנת שאיכות המים תשמר לטובת רווחת הלקוחות".