משחק הניחושים: מי יהיה חתן פרס נובל לשלום?
בהעדר הסכמי שלום ועל רקע שלל מלחמות אפשריות מסתמן שוועדת הפרס תעניק אותו השנה לאדם שתרם לגישור בין-דתי, למאבק בהתחממות הגלובלית או לזכויות אדם
ועדת פרס נובל לשלום נאלצת להרחיב את חיפושיה. ביום שישי הקרוב תכריז הוועדה באוסלו על זהותו של הזוכה בפרס נובל לשלום, שייבחר מתוך רשימת המועמדים הארוכה ביותר אי-פעם, הכוללת 205 שמות. בשבוע שעבר הודיעה הוועדה כי טרם הכריעה מי יהיה הזוכה, ומזכיר הוועדה, גיר לונדסטד, אמר כי "יש הרבה מועמדים טובים".
בהעדר "פייבוריט" מובהק הפך משחק הניחושים המסורתי למורכב יותר מהרגיל, ומומחים רבים מתקשים לנחש אם הוודעה תבחר בזוכה מסורתי, שהיה מעורב בתהליך שלום, או בזוכה מתחום פחות קונבנציונלי כמו המלחמה בשינויי האקלים. מצד אחד, על הוועדה מופעל לחץ לחזור להגדרה הקלאסית של שלום, אך מצד שני יהיה קשה לטעון שהשלום העולמי התקדם השנה.
פרסי נובל 2009 - העדכונים ב-ynet:
- פרס נובל בפיסיקה: לחלוצי מהפכת התקשורת
- פרס נובל לרפואה: שלושה חוקרי מדע הזיקנה
- פרס נובל לספרות: מהמרים על עמוס עוז
המועמדים הידועים יותר השנה הם נשיא ארה"ב ברק אובמה, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי והפוליטיקאית הקולומביאנית אינגריד בטאנקור, ששוחררה משבי המורדים. עם זאת, אף אחד מהם אינו מככב ברשימת המועמדים המובילים.
אנשי המכון הבינלאומי למחקרי שלום (PRIO), שבסיסו בנורבגיה, מפרסמים מדי שנה את המועמדים הראויים לדעתם. השנה עומדים בראש הרשימה הסנאטורית הקולומביאנית פיידאד קורדובה, הנסיך הירדני ראזי בן מוחמד בן טלאל ופעילת זכויות האדם האפגנית סימה סמאר. הכתב הראשי של סוכנות הידיעות "רויטרס" באוסלו ווג'סייץ' מוסקווה, הבהיר כי "לאנשי המכון אין מידע פנימי, אבל לעתים ההערכות שלהם נכונות".
לדברי מוסקווה, "דיאלוג בין-דתי נחשב לחלק חשוב ממושג 'בניית הגשרים' שוועדת הפרס מעריכה כל כך. בנוסף, ייתכן שהוועדה תהיה מעוניינת להעניק את הפרס למנהיג איסלאמי מתון, והנסיך ראזי ידוע כמי שהיוזמות שלו נחשבות להתקפה תיאולוגית נגד הטרור. הוא מועמד מעניין, למרות ששמו לא הוזכר רבות לפני שפורסמה הרשימה של PRIO".
לוחמי סביבה וזכויות אדם
כאמור, גם התחום הירוק נחשב לנושא לוהט על שולחן הוועדה השנה, אך אליסטר דויל, כתב לענייני סביבה ב"רויטרס", אמר כי העובדה שמועמדים "ירוקים" נבחרו בשנת 2007 (אל גור והפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים) ובשנת 2004 (ואנגרי מאטאיי הקנייתית), עשויה לפגוע בסיכוייהם של אנשי הסביבה המועמדים הפעם.
ברשימה הארוכה מופיעים לא מעט שמות מעניינים מתחומים שונים. אחד מהם הוא דניס מוקווגה, מייסד בית חולים בקונגו שמסייע למאות אלפי נשים שנפלו קורבן לאלימות מינית. גם המאבק בפצצות המצרר, שפוגעות בעיקר באוכלוסיה אזרחית, עומד על הפרק השנה עם מועמדותם של שני ארגונים שונים הנלחמים נגד השימוש בפצצות.
"פרס הנובל לשלום הוא באופן בסיסי משחק ניחושים", מסכם מוסקווה. "205 אנשים וארגונים מועמדים, ורבים מהם נכנסו גם לרשימה המקוצרת שנבחרה בסוף החודש שעבר". הרשימה המקוצרת המדוברת היא סודית, אולם ההערכה היא כי נמצאים בה גם ראש ממשלת זימבבווה מורגן צ'נגיראי, שהקים ממשלת אחדות עם הנשיא מוגאבה, הנזיר הבודהיסטי הוויטנאמי ת'יץ קוואנג דו, ומגוון סוכנויות או"ם.
בשנה שעברה קיבל את הפרס נשיא פינלנד לשעבר, מרטי אהטיסארי, על רקע פועלו לאורך השנים למען השלום. הוא הפגיש בין נציגים סונים ושיעים בעיראק, והיה אחראי להסכם בחבל אצ'ה שבאינדונזיה בין המורדים לממשלה. משנת 2006 הוא שימש כשליחו המיוחד של מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, לשיחות השלום בין האלבנים לסרבים בחבל קוסובו. אהטיסרי כבר שימש כמתווך בחבל קוסובו ב-1999, בשנתו האחרונה כנשיא פינלנד.