ועדת המעקב באל-אקצה: תראו לנו איפה חופרים
גם לאחר מעצרו של ראאד סלאח נמשכות ההאשמות של בכירים מוסלמים כי ישראל חופרת בהר הבית. הבוקר הגיעו חברי ועדת המעקב העליונה וחברי כנסת ערבים לביקור במסגד אל-אקצה. ראש עמותת אל אקצה למען ההקדש המוסלמי: "מכינים תשתיות ומעלימים הכל מאיתנו"
חברי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל וחברי כנסת ערבים הגיעו הבוקר (יום ד') למסגד אל-אקצה, כדי להתרשם במו עיניהם מהמצב בשטח. הם המשיכו להאשים את ישראל בביצוע עבודות חפירה מתחת למסגד. השייח ריאן כאמל, ראש עמותת אל אקצה למען ההקדש המוסלמי אמר ל-ynet: "אנחנו רוצים לדעת איפה חופרים ולמה מסתירים את זה. היהודים מקימים בתי כנסת סביב המסגד, מכינים תשתיות ומעלימים הכל מאיתנו".
מפריעים לקיים את תפילותינו ואמונתנו. הר הבית הבוקר (צילום: דודי ועקנין)
השייח כמאל הוסיף: "אנחנו באים לראות איך המסגד סובל מחוסר הפולחן למוסלמים. מונעים מאיתנו מלהיכנס לאל-אקצה, מפריעים לנו לקיים את תפילתנו ואמונתנו. בזמן האחרון נוצר מצב ששמים את המוסלמים מאחורי סורג ובריח בחגים של היהודים. בחגים של היהודים מגבילים
את הערבים - זו פרובוקציה. אנחנו נגד אלימות, זאת מדינת חוק, אבל במקביל צריך לתת למוסלמים חופש פולחן ולא עונש קולקטיבי. זאת זכות בסיסית. תמיד מאשימים את המוסלמים".
הוא קרא לישראל לנהוג בשקיפות, "תראו לנו שהמסגד שלנו לא בסכנה. בוא ננהל דיאלוג תרבותי וענייני, הסיפור הוא לא השייח ראאד סלאח, אלא מסגד אל-אקצה. אם יתברר שאין סכנה לאל אקצה, אקרא לאחווה ולזכות של כל צד בחלק שלו". כניסת המוסלמים הבכירים למסגד בוצעה בתיאום עם המשטרה ובאישורה.
המופתי של ירושלים, השייח מוחמד חוסיין, אמר כי "כל ניסיונות הכיבוש הישראלי להפריד בין הפלסטינים בכל המקומות שבהם הם חיים, בגדה, בעזה, בירושלים ובכל מקום ייכשלו". הוא התייחס להפרות הסדר: "מי שהביא לארועים המצערים זה הכיבוש הישראלי שיצר תשתית ואקלים שבו מתרחשים ארועים מהסוג הזה. לו הכיבוש היה משווה מבחינה דתית, לא היתה בעיה מהסוג הזה. מדיניות הכיבוש היא שיוצרת מחיצות בין מוסלמים. קיצונים יהודים רוצים להגיע עד כדי סיכון המסגד ומצהירים על כך יומם ולילה. זה הדבר שהביא לארועים בימים האחרונים".
ניסיונות הכיבוש יסוכלו. הבוקר בהר הבית (צילום: דודי ועקנין)
האם יהיו עימותים ביום שישי הקרוב? על כך השיב המופתי: "אם המשטרה לא תמנע ממוסלמים להיכנס ולהתפלל, ולא תגיע לכל צורה של התכתשות עם המתפללים ותמנע מקבוצות יהודיות להתקרב לאל-אקצה, אנחנו נעשה הכל שהתפילות ביום שישי יעברו בשקט ובנחת".
גם המופתי לשעבר של ירושלים, עקרמה סברי, התייחס למצב: "אני מאשים את ישראל. ברמדאן מאות אלפים הגיעו, והכל עבר בשלום. ישראל משתפת פעולה עם המתנחלים ונותנת להם להיכנס לאל-אקצה. זו פרובוקציה, הכי בידי ישראל, שתרחיק את כוחות הביטחון מאל-אקצה".
חברי ועדת המעקב בכניסה להר-הבית (צילום: דודי ועקנין)
"הנוכחות של המשטרה בהר-הבית - זמנית"
חבר הכנסת אחמד טיבי התייחס לדברי מפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב אהרן פרנקו, שאמר שערביי ישראל "כפויי טובה": "זו שטות. אנחנו לא רוצים טובה, ששיתוק ויאפשר לכל המוסלמים להיכנס ולהתפלל. זו מחשבה מתנשאת ויהירה". על המחאה האחרון, הוא אמר: "יש הצטברות של נסיבות שהביאו לזעם, בהן ייהוד ירושלים, גירוש ערבים מבתיהם, הרס בתים, אי מתן שוויון של בנייה וסירוב לדון בנושא ירושלים. כל זה הביא לביטויי הזעם והכעס, שבסיסו התוכניות לשנות סטטוס קוו במסגד".
"הצטברות של נסיבות". ח"כ טיבי (צילום: דודי ועקנין)
הוא גם התייחס לדבריו של השייח סלאח: "הקריאה לבוא ולהגן על אל אקצה היא לא עבירה על החוק". טיבי גם דיבר על הימצאות השוטרים: "הנוכחות כאן של משטרת ישראל ומשטרת ירושלים היא זמנית". לדבריו, הוא לא סבור שאינתיפאדה שלישית תפרוץ בימים הקרובים, "אך אם המבוי הסתום
יימשך וראש הממשלה יידבק באי קיום משא ומתן על ירושלים והרגשת המחנק של הפלסטינים תימשך, יהיו קשיים בעתיד". הוא הוסיף כי טקס הנחת אבן הפינה אחר הצהריים סמוך לג'אבל אל מוכבר, "הוא אחד המציתים של הדלק והאש מסביב לירושלים".
ח"כ טלב א-סאנע הגיע גם הוא למקום: "מי שקובע מה ייקרה זה המשטרה ומקבלי החלטות", הוא אמר. "אלמלא ההחלטה המטופשת של הימים האחרונים, הכל היה מסודר. צריך הידברות במקום כוחנות, וגם מוח. המשטרה לא צריכה להיות צד". על דבריו של השייח סלאח, אמר א-סאנע: "בכל העולם המוסלמי אל אקצה זה קו אדום ומצווה להגן על המקום. הדברים הללו הם בגדר אקסיומה, אזהרה ולא איום".