היכן ייכלא הקשיש החשוד ברצח אשתו ברחובות?
בגליל המערבי שוכן מוסד שאליו נשלחים קשישים שהורשעו בעבירות קשות, ביניהם גם כאלה שהורשעו ברצח בן משפחה. הם מורשים לצאת מכותלי המוסד תחת ליווי ולאחר שיקום הם אף מועברים לבית אבות. מנהל המוסד: "בחוץ לא יבחינו לעולם שאותו קשיש שנראה רגיל לחלוטין ביצע עבירות קשות"
למרות החשדות החמורים נגדו, מנחם כוכבי בן ה-76, שהודה כי רצח את אשתו במהלומות פטיש, הובא אתמול (ד') לחקירה במשטרה כשהוא חופשי מאזיקים, מלווה בחוקר שמחזיק מזוודה שדואגת לספק לו חמצן. בשל מצבו הבריאותי, ייתכן שהרשויות יחליטו כי הוא אינו יכול לרצות את עונשו בבית כלא רגיל - ולכן יישלח למוסד ייחודי המטפל בקשישים שהורשעו בעבירות אלימות קשות.
במוסד, שנמצא באזור הגליל המערבי, משוכנים רוצחים, אנסים, חולי איידס וחסרי
בית שעברו כבר מזמן את גיל הפנסיה ומצבם הבריאותי אינו מאפשר להם לרצות מאסר רגיל בשב"ס. אחד מהם הוא קשיש בן 89 שנידון למאסר עולם לאחר שהורשע ברצח אשתו במהלומות פטיש לאחר שסירבה להחליף לו קטטר. מפאת גילו המבוגר הוחלט שירצה את עונשו במוסד.
כוכבי הקשיש מובל לחקירה (צילום: אבי מועלם)
הקשישה הצטרפה לבעלה המטופל במוסד
קשיש אחר, שדקר למוות את בנו לאחר שתקף אותו, מרצה גם הוא את עונשו במקום - ואשתו הקשישה אף הצטרפה אליו מרצונה בשלב מסויים. בבית האבות המיוחד הזה, שנמצא תחת פיקוחו של משרד הרווחה, נמצאים כ-430 מטופלים ו-230 עובדים, ביניהם פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ועובדים סיעודיים.
מנהל המוסד סיפר בשיחה עם ynet כי כעת שוהים במוסד שמונה חולי איידס ו-25 קשישים שהורשעו באלימות. הקשישים שנמצאים במקום בהסכמת המשטרה רשאים לצאת מגבולות המוסד בליווי נציגים מטעמה.
"האנשים בחוץ לא יבחינו לעולם שאותו קשיש שנראה רגיל לחלוטין ביצע עבירות קשות", מסביר המנהל, "הם נראים נורמטיביים לחלוטין ויש לנו שיטות טיפוליות מיוחדות. אני לוקח עובדים סוציאליים הישר מהאוניברסיטה ומלמד אותם אותן. אחרי כמה שנים שהקשישים נמצאים אצלנו, במידה והם עדיין בחיים, הם עוברים לבתי אבות רגילים כשהם משוקמים".
"בדרך כלל מנסים לנתק את הרוצח מהמשפחה"
משרד הרווחה מטפל מדי שנה ביותר מ-2,000 מקרים של אלימות נגד קשישים בתוך המשפחה. לדברי מרים בר-גיורא, האחראית על השירות לקשיש במשרד, בדרך כלל בני הזוג או ילדיהם של הקורבנות הם התוקפים.
"בני זוג מכים מתחלקים לשני סוגים: אלו או בני זוג שתמיד היו אלימים, או בני זוג
שהחלו להכות בשל תסכול. אנחנו מכירים מקרים של בני זוג מוגבלים שמכים עם מקל ההליכה שלהם". בפני משרד הרווחה עומדות כמה אפשרויות לטיפול בקשישים אלימים ובקורבנותיהם. פקידי הסעד עורכים תסקירים שלפיהם מחליטים בתי המשפט האם להרחיק את התוקף מהקורבן או לא. הקורבנות והתוקפים נשלחים לנופשונים בנפרד בכדי להרחיקם אחד מהשני עד שיוחלט מה יעלה בגורלם.
לגבי אופן הפעולה במקרים של רצח, בדומה למקרה שאירע אמש ברחובות, אומרת בר-גיורא: "בדרך כלל אנחנו מנסים לנתק את הרוצח מהמשפחה, שגם מפחדת וגם כועסת, ואז המשטרה ובית המשפט מחליטים מה לעשות איתו". ממשרד הרווחה נמסר כי כוכבי קיבל סיוע סיעודי של מטפל דרך לשכת הרווחה, לא היו תלונות על אלימות במשפחה, ובני הזוג היו מוכרים לו רק סביב הסיוע של המטפלת.