שותפה של יונת: הכסף הישראלי בטל בשישים
במכון ויצמן חוגגים את זכייתה של פרופ' עדה יונת בפרס נובל בכימיה, אך לצד זה שותפיה גם משמיעים ביקורת על ההשקעה הממשלתית במחקר: "כדאי שמדינת ישראל לא תקח את כל הקרדיט לעצמה, כי היא מקבלת מימון מאסיבי מחו"ל"
לצד קולות השמחה בעקבות ההישג של כלת פרס נובל בכימיה, שוב נשמעת ביקורת על ההשקעה הממשלתית במחקר בישראל. פרופ' יעקב אנגלסטר, שותפה של עדה יונת לעבודה במכון ויצמן, אמר הערב (יום ד') כי ההשקעה הבינלאומית במחקר שלה גדולה בהרבה מזאת של ישראל.
הישראלית הראשונה שזכתה בנובל - כותרות אחרונות:
- פרופ' יונת על הזכייה: נתנו לי הרגשה שאין סיכוי
- הדרך של עדה יונת לפרס הנובל
- רה"מ לכלת הנובל: חש גאווה עצומה עם כל העם
- צ'חנובר: "התגלית של עדה הייתה פורצת דרך"
- מה זה בכלל ריבוזום? לערך המלא באנציקלופדיה
ראשי המדינה מיהרו לברך את פרופ' יונת על זכייתה, מראש הממשלה והנשיא, דרך שרי ממשלה ועד לראש האופוזיציה. פרופ' אנגלסטר סבור כי "כדאי שמדינת ישראל לא תיקח את כל הקרדיט לעצמה, כי היא מקבלת מימון מאסיבי ממכוני הבריאות האמריקני ומכון מחקר גרמני. הכספים שקיבלה מרשויות המחקר בישראל בטלים בשישים לעומתם".
לדבריו, ההישג של יונת הוא תוצר של "עבודה קשה שלא תיאמן, וגם אינטואיציה מדעית נדירה". על שותפתו לעבודה אמר, כי "מדובר באשה נהדרת שמוכנה תמיד לשמוע ולעזור ככל שניתן. הפרס הזה מגיע לה מבין שלושת הזוכים על המחקר הזה. היא החלוצה".
פרופ' עדה יונת מודעת למצב הבעייתי של המחקר והתייחסה לנושא במסיבת העיתונאים שקיימה. על היעדר התקצוב אמרה, כי "צריך להחזיר את הכסף שנתניהו לקח". גם היא טענה כי המחקר המדעי פחות פופולרי מבעבר. "איך מחזירים את היוקרה של המדע על חשבון הילת הידוענים? זה קורה בכל העולםסלבריטי הרבה יותר חשוב מפרופסור", אמרה.
החגיגות במכון ויצמן. במרכז למטה: פרופ' עדה יונת (צילום: רויטרס)
יונת פנתה למדענים הצעירים ואמרה: "מדען צריך לעבוד מתוך סקרנות ואם יש לו סקרנות להבנת תהליכים משמעותיים, יש
לו סיכוי גם לזכות בפרס נובל. כשהתחלתי, הרמה המדעית היתה יותר נמוכה מבעולם, והיום אנחנו יותר קרובים לרמה הגבוהה של העולם. ההבדל בינינו לבין העולם היום לא כל כך גדול".
יונת, בת 70, חולקת את פרס נובל לכימיה לשנת 2009 עם תומס שטייץ מאוניברסיטת ייל ו-וונקטרמן רמאקרישנן מאוניברסיטת קיימברידג'. שלושת זכו "עבור תרומתם הייחודית להבנת האופן שבו חלבונים בונים את התא החי", לדברי ועדת הפרס השבדית.