קו מתח בזכרון יעקב: פרויקט החלומות הפך לסיוט
קו מתח עליון חוצה שכונות מגורים בזכרון יעקב וחולף מעל גני שעשועים ובתים. בדיקות שבוצעו בעבר מצאו חריגות קרינה, אך התוכנית להעתקתו נדחית שוב ושוב. הסיבה: המועצה המקומית, "שיכון ובינוי" ומנהל מקרקעי ישראל התחייבו לממן את הקו החלופי - אך מחלוקות וויכוחים ביניהם גורמים לעיכוב
"שיכון ובינוי" וחברת "אמירי גן" השקיעו רבות כדי להפוך את פרויקט "חלומות זכרון", פרויקט הכולל כ-770 יחידות דיור, למקום בעל דימוי סביבתי שימשוך אליו אוכלוסיה איכותית. בכל פרסום הודגשו השטחים הירוקים, החורש הטבעי, שבילי ההליכה והאופניים וגם פחי המיחזור לפלסטיק וקרטון שהוצבו בשכונה.
הפרויקט כולו נהנה מרקע הרי הכרמל ולכאורה נראה כמו מקום אידאלי למשפחות וזוגות צעירים. רק דבר אחד מפריע לפסטורליה: קו מתח עליון (161 קילו-וולט) אשר חוצה את השכונה לכל אורכה - ונמתח בסמוך לבתי התושבים ומעל גני שעשועים ובית ספר חדש שנחנך לאחרונה.
קו המתח, העובר כבר שנים גם מעל בתי תושבים בשכונת נווה שרת הוותיקה, הוצג למתעניינים בפרויקט החדש כמשהו זמני בלבד. בעלוני הפרסום של הפרויקט, בו מופיע צילום הדמיה של השכונה, אין לו זכר ובכל הזדמנות הובטחה לרוכשים כי הקו יועתק בקרוב מאוד לתוואי חלופי.
בפועל התברר כי "בקרוב", הוא מושג הנתון לפרשנויות רבות: חלק מהרוכשים זכו להבטחות בעל-פה, אחרים קיבלו הבטחה עמומה בחוזה להעתקת הקו עד לסיום הפרויקט; חוזה אחר נוקב בתאריך דצמבר 2008; וחוזה שלישי מבטיח כי ההעתקה תושלם עד דצמבר 2009. מספר ההבטחות, כך נראה, כמספר הרוכשים.
נמתח מעל גן השעשועים. קו המתח (צילומים: ג'ורג' גינסברג)
כולם מאשימים את כולם
הסיבה לחוסר הוודאות נעוצה בריבוי הגורמים המעורבים בנושא, אך בעיקר בויכוחים ביניהם. עלות העתקת הקו מוערכת ב-9.3 מיליון שקלים - סכום שבו התחייבה המועצה המקומית זכרון יעקב להתחלק עם חברות הנדל"ן ומנהל מקרקעי ישראל. שני הגורמים הראשונים שילמו, אך מנהל מקרקעי ישראל טרם העביר את חלקו בעסקה.
במועצה המקומית חוזרים וטוענים כי רק המנהל מעכב את הזזת הקו. "המועצה והעומד בראשה עשו הכל על מנת להעתיק את הקו, הקיים זה למעלה מ-50 שנה. כל שנותר הוא שהמנהל ישלם את חלקו כפי שהתחייב", הם אומרים.
במנהל מקרקעי ישראל מחזיקים בגרסה מעט שונה. לטענתם, חלקם בעסקה לא שולם בשל התנהלות לקויה של המועצה - שלא עמדה בהתחייבותה בנושא אחר (העברת כתב התחייבות לקבלת תשלום מתקבולי שיווק - י.ד). העברת המסמך החסר מצד המועצה נראית לכאורה כעניין טכני, אך במנהל מדגישים כי זהו עניין מהותי. "ללא כתב ההתחייבות המבטיח לנו קבלת כספים לא נוכל להעמיד את הסכום הנדרש", מסבירים שם.
בשיכון ובינוי, שכאמור הבטיחה לרוכשיה כי הקו יועתק, טוענים כי אמנם המנהל מעכב את הזזת הקו - אך מצהירים כי יש בידיהם פתרון. לדבריהם, מעבר לתשלום חלקן בעסקה (3.3 מיליון שקלים) - הן התחייבו בפני חברת החשמל לשלם גם את חלקו של המנהל במידה וזה לא ישלם. "כפי שהודענו בעבר לחברת חשמל ואף התחייבנו בפניה...במידה והמינהל לא יבצע את אשר התחייב וחברת חשמל לא תבצע את חלקה, יממנו שיכון ובינוי ואמירי גן את חלקו כדי שחברת חשמל לא תמצא סיבה שלא לסיים את העבודות", נמסר.
אכן, התחייבות מצד "שיכון ובינוי" לשלם את מלוא הסכום יכולה היתה לסיים את הפרשה. אך בחברת החשמל לא שמעו כנראה מעולם על התחייבות שכזו. בתגובה רשמית לכתבה מציינים בחברת החשמל כי "רק עם השלמת התשלום או קבלת ההתחייבות לתשלום, החברה תוכל להשלים את העבודה".
בתשובה לשאלת ynet מדוע שיכון ובינוי אינה מקדמת את הנושא ומעבירה, כפי שהתחייבה לטענתה, את חלקו של המנהל השיבו בחברה כי מעולם לא הוצגה בפניהם דרישה לתשלום מצד חברת החשמל. במילים אחרות, לו רק חברת החשמל היתה מבקשת - מלוא הסכום היה כבר מועבר לה. "ברגע שתתקבל דרישה לתשלום מצד חברת החשמל, התשלום יועבר", הבהיר דובר החברה.
"חוששים מקרינה". שלטי המחאה ממרפסות הפרויקט בשכונה
חוששים מחריגות קרינה
בינתיים, מעבר לתסכול שגורמים הויכוחים השונים, מספרים התושבים על חששות אמיתיים. כאלה שנמתחים מעבר לגבולות הפרויקט החדש - אל שכונת נווה שרת. בשכונה הסמוכה עובר הקו בקרבה לבתי מגורים ובדיקות קרינה שבוצעו שם בעבר על ידי המשרד להגנת הסביבה איתרו חריגות משמעותיות מרמות הקרינה המומלצות. באחרונה, בשל אותה סכנת קרינה, אף החליטה המועצה לסגור גן ילדים בשכונה.
"כבר בשנת 2005 נפגשנו עם ראש המועצה, אלי אבוטבול, שהבטיח להעתיק את הקו תוך כשנה וחצי. מאז חלפו כמעט חמש שנים ודבר לא נעשה. הקו עובר ממש בחצר הבית שלי והקרינה שנמדדה בביתנו גבוהה מאוד ומסוכנת", מספרת בשיחה עם ynet כלנית ביטון, תושבת נווה שרת.
בכניסה לביתה של ביטון איתרה בדיקת קרינה רמות קרינה העומדות על 27 מיליגאוס. זאת, בעוד התקן המומלץ לחשיפה ממושכת עומד על 2 מיליגאוס בלבד. "יש לי ארבעה ילדים והייתי רוצה למכור את הבית, אבל כולם באזור מכירים את בעיית הקרינה. מי יקנה אותו?", היא אומרת.
תושבי "חלומות זכרון" שומעים את העדויות ומסרבים להאמין שגורלם יהיה שונה. לטענתם, מה שהוצג בפניהם כאלמנט זמני הולך ומתקבע כמשהו קבוע בנוף ובעוד כולם עסוקים בויכוחים - תאריך היעד להזזת הקו הולך ומתערפל.
לאחרונה, החליטו התושבים לתת פומבי לתחושותיהם וכיום די בסיור קצר ברחובות השכונה כדי לחוש את מפלס מצב הרוח בשכונה. בצעד מאורגן נתלו שלטים לבנים ממרפסות הבניינים, הנושאים כולם את הכתובת: "זהירות קרינה, הרחיקו את קו המתח מהשכונה ".
"אנחנו חוששים מאוד. אני גר כבר שנתיים בשכונה וההבטחה להעתקת הקו ניתנה לי בעל-פי כשרכשנו את הדירה. בתמימותי לא ביקשתי שזה ייכנס לחוזה והאמנתי שהקו יועתק עד שניכנס", מספר בשיחה עם ynet מיכה דניאלי, אחד התושבים בפרויקט.
"אנחנו למעשה בני ערובה בידי המחלוקות בין הגופים השונים. לא ברור לנו מדוע מנהל ישראל לא העביר את חלקו בתשלום, אך זה לא צריך לעניין אותנו. כשקנינו את הדירה הובטח לנו שהקו יועתק בקרוב - והוא עדיין פה", אומרים דיירים אחרים. דיירת אחרת מסכמת את הפרשה בביקורת עצמית: "הלקח הוא כנראה לא להאמין להבטחות. למי שרוצה לרכוש פה דירה, כדאי לקבוע 'תג מחיר' על כל יום איחור בהזזת הקו".