בדרך אל הכפר - יום חופש בכפרים הדרוזיים
טיול בכפרים הדרוזיים מאפשר הצצה לנבכי המסורת והחיים של עדה מרתקת. הוסיפו נוף גלילי הנשקף מפסגות הכפרים, הכנסת אורחים מלבבת ואוכל נהדר - וקיבלתם יופי של יום נופש
איך מגיעים: נוסעים בכביש מס' 70 בגליל המערבי ופונים בצומת ג'וליס מזרחה, לכיוון הכפר ג'וליס.
תרבות מסתורית, טקסים דתיים מרתקים, אנשים מאירי פנים ורחבי לב וכפרים שפסגתם נושקת לעננים - כל אלה ועוד ממתינים לכם ליום טיול מעולם אחר בכפרים הדרוזיים. טיול בכפרים הדרוזיים מאפשר הצצה נדירה לנבכי המסורת והחיים של אחת העדות המרתקות בישראל. אם תוסיפו לכך נוף גלילי הנשקף מפסגות הכפרים, הכנסת אורחים מלבבת ואוכל נהדר, תקבלו חוויית ביקור מעצימה, רוחנית ובהחלט בלתי שגרתית בעליל.
למי שרוצים להבין את התרבות הדרוזית לעומקה מומלץ להצטייד במדריך מקומי שינחה אתכם בין סמטאות הכפרים, יאפשר לכם להביט מעבר לשערים החתומים ויוביל אתכם לאנשים בעלי סיפורים אנושיים נדירים. פריד פדול הוא איש צבא קבע לשעבר, שעשה הסבה מענגת לתחום הטיולים, וכיום הוא מורה דרך מוסמך המתמחה בכפרים הדרוזיים.
יום טיול בכפרים הדרוזיים בהדרכתו של פריד יכול להתחיל בג'וליס, בביקור בגן הסודי של נאג'י - מובלעת נדירה של יופי ואסתטיקה, שכל פריט הנמצא בה הוא בעל משמעות מיסטית. נאג'י יוליך אתכם בין פינות הגן ויספר לכם את סיפור חייו, המאפשר הצצה חטופה לנושא גלגול הנשמות. בכפר ג'וליס, שבו נמצא קברו של שיח' העדה, אמין טריף, תשמעו את סיפורי העדה על ההיסטוריה שלה ותרבותה המיוחדת.
אצל נאג'י בג'וליס כל פריט הוא בעל משמעות מיסטית (צילומים: חגית גלבר)
מהכפר נוסעים בכביש המתפתל בנוף היפה לכפר יאנוח, לאירוח מלבב של עוגיות תמרים מתובלות בניחוח הל, מלבי ותה צמחים בביתו של מודי סעד. מודי הוא אדם מיוחד במינו, דרוזי חילוני, שוטר וקצין שחי את מרבית חייו במרכז הארץ, ובסופי שבוע שב לביתו שבכפר כדי לארח מטיילים ולספר להם את סיפורו האישי, שלו ודאי תאזינו פעורי פה ושמוטי לסתות.
בכפר יאנוח יש משפחות רבות הפותחות את בתיהן לפני מטיילים, חושפות בצניעות נדירה טפח מאורחות חייהן ומארחות בנדיבות שופעת. את האירוח ביאנוח חותמים בסיור בכפר, בבית הבד העתיק.
למה כפרי הדרוזים בנויים על פסגות ההרים?
דילוג מפסגת הר אחת לשנייה, ואתם בכפר הציורי בית ג'אן. הביאו בחשבון שמזג האוויר על פסגות ההרים קריר גם בימות הקיץ, ועל אחת כמה וכמה בחורף, והצטיידו בהתאם. זה הזמן לשאול את המדריך מדוע כפרי הדרוזים ממוקמים על פסגות ההרים.
בבית ג'אן תבקרו בבית עתיק שסיפורו מתחיל לפני 400 שנה, תספגו את אווירת החיים השוקקים בין הסמטאות ולקינוח תבקרו במפעל הקוסמטיקה המיוחד במינו "איה נטורל", המפיק מוצרי קוסמטיקה טבעיים ומצטיינים במיוחד על בסיס שמן זית.
המפעל שייך לד"ר זיאד דבור ולג'אמל חמוד, שניהם קצינים לשעבר בחיל הרפואה, שהשקיעו את כספי הפרישה מצה"ל בהקמתו של המפעל בכפר. מעבר לעובדה שהמוצרים ירוו בנדיבות את העור, המפעל מהווה מקור חשוב לפרנסתן של נשות הכפר. אל תעזבו את המקום מבלי לשאול מי היא איה שעל שמה לכאורה קרוי המפעל.
לארוחת "חפלה" על פי מיטב המסורת הדרוזית חובה לסור אל "דיוואן אלמוכתר" שבכפר פקיעין. קשה למצוא את המקום ללא הכוונה, שכן הוא שוכן באחת הסמטאות הקטנות של הכפר, אבל לאחר שתפתחו דלת קטנה ובלתי מרשימה בעליל תתגלה לפניכם מערת אלף לילה ולילה. זו מערת האירוח המופלאה של כאמל, שהפך את בית הסולטן למערה מוטרפת המוצפת ערבובייה של פריטים וחפצים, נרות מנצנצים, עששיות, כריות ופינות זולה.
מערת אלף לילה ולילה. מסעדת "דיוואן אלמוכתר"
על האוכל שיוגש לכם אחראיות "מאמות" דרוזיות בנות הכפר, המכינות שפע של סלטים טובים, עלי גפן ממולאים אורז ובשר, שוקי עוף באגוזים, פרגיות עסיסיות במשרה ועוד המון מנות כיד המלך. התפריט אמנם משתנה לפי מצב רוחו של כאמל, אבל בכל מקרה מובטחת לכם "חפלה" אותנטית וטעימה, שעם כל ביס ממנה תעכלו גם את חוויותיו וטעמיו של היום.
פריד פדול, מורה דרך בכפרים הדרוזיים. טלפון: 050-4666125; "אירוח ביאנוח", מודי סעד, בתיאום מראש, טלפון: 050-3600046; "איה נטורל", בית ג'אן, טלפון: 04-9805886; "דיוואן אלמוכתר", פקיעין, בתיאום מראש, טלפונים: 04-9571880 / 052-2834148
- מתוך הספר "יום חופש - שפע המלצות לימים קסומים", הוצאת כנרת
- לאתר של חגית אברון