שתף קטע נבחר

יוצאים לסיור: בעקבות הטמפלרים של הגליל

בני התנועה המשיחית שהגיעו לא"י מגרמניה במאה ה-19 חיפשו את הגאולה והשאירו אחריהם מבנים ייחודיים ויפים, המספרים פרק מרתק בתולדות הארץ. סיור בבית לחם הגלילית ואלוני אבא

כשרוצים לומר על מקומות בארץ שהם יפים, משווים אותם לחבלי ארץ אירופיים כמו טוסקנה ופרובאנס. ואולם בגליל נמצאים שני מושבים אשר השוואתם לאירופה היא יותר מסתם דימיון ויזואלי.

 

מדובר בשתי המושבות הטמפלריות לשעבר, 'ולדהיים' (כיום אלוני אבא) ובית לחם הגלילית, שייסדו מתיישבים גרמניים, הטמפלרים. לפי אמונתם של הטמפלרים, תנועה משיחית שצמחה בדרום גרמניה, כדי לקרב את הגאולה יש להתיישב בארץ הקודש. וכך, במחצית השנייה של המאה ה-19, הגיעו הטמפלרים לארץ ישראל והקימו בה מושבות.

 

ב-1906 החלו בני הדור השני של הטמפלרים שגרו בחיפה לחפש מקום חדש להתיישבות חקלאית ורכשו ממשפחת סורסוק, בעלת אדמות בעמק יזרעאל, 7,815 דונם באיזור שזוהה כ"בית לחם הגלילית", שבה, על פי חלק מן המסורות, נולד ישו. במקום הוקמו שתי מושבות חקלאיות שעל עלילותיהן ויחסיהן עם תושבי הסביבה אפשר לקרוא בספרו של מאיר שלו, 'פונטנלה'.

 

עם עליית אדולף היטלר לשלטון בגרמניה, הצטרפו לתנועה הנאצית חלק מחברי הקהילות הטמפלריות בארץ ישראל. במלחמת העולם השנייה ריכזו שלטונות המנדט את הטמפלרים, שהוגדרו גייס חמישי ואזרחי אויב, במחנות מעצר ומשם גורשו מרביתם לאוסטרליה.

 

באפריל 1948 כבשו כוחות ההגנה את המושבות ולדהיים ובית לחם הגלילית, ובמקומם של הטמפלרים נכנסו לשתי המושבות חברי גרעינים התיישבותיים שהקימו את המושבים. במסגרת הסכם השילומים, קיבלו הטמפלרים וצאצאיהם פיצויים בתמורה לרכוש הרב שהשאירו.


בנייה טמפלרית טיפוסית. בית באלוני אבא (צילומים: עמרי מנור)

 

את הסיור נתחיל במעלה ההר, בבית לחם הגלילית. עוד לפני הכניסה למושב חשים בניחוחות העזים המגיעים מחוות 'דרך התבלינים' של משפחת ציטרשפילר. החווה כוללת חנות גדולה שבה מוכרים תבלינים וחליטות משדה אורגני מרהיב. במרכז המבקרים מוצעות גם פעילויות לילדים וסיורים מודרכים וסדנאות למבוגרים.

 

  • שעות פתיחה: כל השבוע, 17:00-8:30. טלפון: 04-9533405

 

לאחר הטעימות ניכנס למושב ונגיע לרחוב הראשי והציורי של המושבה הטמפלרית שנבנתה, כמו שאר המושבות, בצורה של רחוב ראשי ארוך שאותו חוצה רחוב ניצב. בצומת נמצאו המבנים הציבוריים. הבנייה הטמפלרית ייחודית ואופיינית, ותוכננה בהשפעת המוצא האירופי של התושבים, עם התאמות למזג האוויר בארץ (בין השאר, מרתף ששימש מקרר למזון ולתצרוכת החקלאית; מסד גבוה להרחקת מזיקים; קירות אבן עבים לשמירה על טמפרטורות נוחות; תקרות גבוהות; חלונות עץ סימטריים בכל ארבע החזיתות לאיוורור וגגות רעפים אדומים).


בית העם בבית לחם הגלילית

 

למרבה המזל, מרבית הבתים נשתמרו ואף שופצו במשך השנים. וכך אנו יכולים להתרשם מבית העם ההדור הנמצא במרכז המושבה, ולצדו מגדל המים שנראה כצריח של מצודה, ומביתם של משפחת ואגנר, שבה חיה כיום משפחת פליישמן שהפכה אותו מרכז מבקרים.

 

במקום נשמרו המתקנים המקוריים של הבית: התנור, אגן הכביסה, בור המים, ופריטים מקוריים רבים כגון תמונות מחיי הטמפלרים במושבות. קובי פליישמן, הבעלים הנוכחיים של המקום, מזמין את המבקרים גם לסיור רגלי בין בתי המושבה הגרמנית עם סיפורי בתים ודמויות של פעם והיום.

 

  • טלפון: 04-9532901

 

יופים של הבתים הטמפלריים הפך את בית לחם הגלילית ליישוב תיירותי, וכך אפשר למצוא במושב כמה מיזמים שינעימו את הזמן במשך הביקור. כך למשל ספירולינה - מרכז להכנה עצמית של סבון טבעי, שנמצא באסם ציורי של רפת בת 100 שנה. במרכז מתקיימות סדנאות מקוריות של הכנת סבון אישי ומוביילים מסבונים. טלפון: 04-9534842

 

גם ב'חוויית החושים' מייצרים סבונים ונרות ואף שם נערכות סדנאות. טלפון: 04-9533638


בית לחם הגלילית 

 

לרעבים - פונדק הג'חנון, ארוחה תימנית בחצר האחורית של בית טמפלרי.

 

לשוחרי האמנות - נירהל'ה. בגלרייה של נירה גרין נערכות תערוכות קבוצתיות של אמנים. הגלריה ממוקמת במבנה גדול שהיה פעם רפת ונהפך סטודיו לקדרות, חנות לחפצי נוי, בית קפה וגלריה, שבה כמעט כל דבר שמוצג מוצע למכירה. טלפון: 04-9931594

 

לילדים - שביל פרות החלב: רפת שהיא גם מרכז מבקרים, ובו נערך סיור לימודי-חוויתי, המלווה את כל שלבי הגידול של העגלה מיום היוולדה עד היותה פרה בוגרת. טלפון: 04-9832437

 

ולמי שרוצה להתפנק - מומלץ כי יגיע לספא "קסם המגע" המציע מעבר למבחר טיפולי עיסוי גם ארוחות ואפשרות לינה בסוויטות. טלפון: 04-953115

 

אם החלטתם להשאר לישון באווירה גרמנית, תוכלו לעשות זאת במתחם הצימרים נווה הגר ששוכן כמובן במבנים טמפלריים מוקפים גינה מטופחת, אשר במרכזה מזרקה. טלפון: 04-9533353


בית טמפלרי טיפוסי באלוני אבא

 

מבית לחם הגלילית ממשיכים לאלוני אבא הסמוכה, שבעיני אף יותר יפה ואותנטית. פירוש השם ולדהיים הוא 'בית ביער', ואכן המושב אלוני אבא שוכן בתוך יער אלוני תבור ומשקיף על עמק יזרעאל.

 

המושב, שנקרא על שמו של הצנחן אבא ברדיצ'ב, אחד החברים הראשונים בגרעין המייסד, אשר נרצח על ידי הנאצים בעת שפעל בגרמניה, החל את דרכו כקיבוץ ספר והוא היישוב הראשון שנוסד אחרי הכרזת המדינה. בתחילה נכנסו המתיישבים החדשים לגור בבתיהם של הגרמנים שגורשו מהארץ במלחמת העולם השנייה. ואולם כשנבנו בתי הסוכנות של המושב העדיפו רוב החברים לעזוב את הבתים הגדולים, הקשים לתחזוק, ולעבור לבית קטן, חדש ומחובר לרשת החשמל. חלק מהבתים שבנו הטמפלרים עומדים נטושים עד לימינו אלה.

 

ב-1951, בעקבות פולמוס סביב סוגיית הלינה המשפחתית, עזבו מרבית חברי הגרעין הראשון את הקיבוץ והוא נהפך מושב שיתופי.

 

כדי להכיר את אלוני אבא דרך עיניים של מקומית, צריך להפגש עם חנה לבב, קרמיקאית ובעלת גלריה. התמזל מזלה של חנה - שהגיעה לאלוני אבא כתינוקת ממחנה הסגר בקפריסין - להתגורר בבית טמפלרי ולערוך סיורים בסגנון רומנטי- נוסטלגי בביתה ובמושב, דרך הזיכרונות וסיפורי הילדות הפרטיים שלה, בשילוב ההיסטוריה הטמפלרית של המקום. את הסיורים היא מעבירה ממקום של אהבה - אהבה ליישוב ולשורשים שלה, המשפיעים עליה גם כאמנית. הבית של חנה לבב, אגב, היה ביתו של סוס, הנפח ומנהיג הנוער ההיטלראי. טלפון: 04-9835412


הגלריה של חנה לבב

 

סיור באלוני אבא היפה מתאים לכל עונה בשנה. הרחובות מוצלים וירוקים, חלקם אף עבר שיפוץ בשנה האחרונה. בבית ממול ביתה של חנה מתגורר יאיר, שעמל כבר 13 שנה על טיפוח הנוי של היישוב. סביב ביתו ובאזורים הציבוריים של המושב מנביט יאיר פרחי בר, כמו שהיו בגינות בעבר, המתמזגים נפלא עם הבתים הגרמניים ויוצרים מראה כמעט כמו של תמונה אימפרסיוניסטית. הבית שבו מתגורר יאיר הוא בית טמפלרי מתקופה מאוחרת יותר, משנות ה-30, שהינו העתק מדויק של בית שנבנה במושבה הגרמנית בירושלים.

 

במעלה הרחוב נמצא בית הכנסת של המושב שהיה בית הספר הטמפלרי, ובשנים הראשונות של אלוני אבא שימש גם כבית ספר לילדי המושב. ברחוב הניצב נמצא בית טמפלרי ששימש תפאורה בסרט 'אקסודוס'. ממש בסמוך לביתה של חנה לבב נמצא המבנה המרהיב ביותר של היישוב, הכנסייה הטמפלרית. זו כנסייה אוונגלית שהוקמה ב-1916 לאחר שתושבי היישוב חזרו לחיק הכנסייה הלותרנית. הכנסייה נשתמרה בשלמותה, אך כיום היא עומדת נטושה. אם לא יימצא הכסף לשפץ אותה ולהפוך אותה למרכז ציבורי, המבנה היפה יינזק ויהיה בסכנת הריסה.


הכנסייה באלוני אבא

 

אלוני אבא איננה תיירותית כמו בית לחם הגלילית, אך גם בה כבר ניתן למצוא מעט מיזמים שונים כגון יקב אלון שנמצא במבנה טמפלרי ששימש מחלבה; מכוורת "יערת הדבש"; גלריית 'זאוס מעצבים' לרהיטים; ומרכז אוריאל לסדנאות רוחניות. את הקפיצה הקלה לחו"ל מומלץ לסיים בקצת טבע, שאותו תוכלו למצוא בשמורת אלוני אבא, שמורת אלונים מרשימה (בעיקר בעונת החורף כשהיא מוצפת רקפות וכלניות), שבה נסלל מסלול הליכה נוח.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירופה בגליל. בית באלוני אבא
צילום: עמרי מנור
בית ביער. אלוני אבא
צילום: עמרי מנור
מומלצים