שתף קטע נבחר
 

האחים עופר עשוים להזרים עוד 100 מיליון ד' לצים

מסתמנת פשרה בין המוסדיים לבעלי החברה: האחים עופר, בעלי השליטה בחברת צים, עשויים להזרים לקופת החברה 100 מיליון דולר נוספים, מעבר להתחייבות שלקחו על עצמם עד כה

האחים עופר עשויים להושיט את היד לכיס, ולהזרים 100 מיליון דולר נוספים לצים, מעבר להתחייבות שלקחו על עצמם עד כה. כך מסתמן לאחר מרתון בן 8 שעות בין נציגות המשקיעים המוסדיים שמחזיקים באג"ח של צים לבין הנהלת חברת הספנות.

 

 

עד כה התחייבה החברה לישראל להזרים לצים 350 מיליון דולר במסגרת תוכנית ההבראה, בנוסף ל-100 מיליון דולר שהזרימה לצים במהלך השנה. כחלק מתוכנית ההבראה של צים ויתרה משפחת עופר, שמחכירה לצים אוניות, על תשלום בהיקף של 150 מיליון דולר. כעת נראה כי האחים עופר יזרימו לצים 100 מיליון דולר נוספים.

 

לאחר שבסוף השבוע היה נראה כי חל פיצוץ במשא ומתן בין החברה לישראל, בעלת השליטה בצים, ובין מחזיקי האג"ח - חברות הביטוח הראל ומגדל וקרנות הפנסיה הוותיקות - נשמע אתמול (א') ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, מעודד: "יש ניסיון בין הצדדים להתקרב לקראת הסדר. כל אחד הולך לבחון את ההצעות של הצד השני, וניפגש שוב היום", אמר גלעד בסיום יום דיונים שערכו הצדדים במשרדי עורכי הדין גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות.'

 

הדיונים התארכו מעבר למצופה, הכוונה הייתה לדון במתווה הסדר החוב של צים במשך כשעתיים בלבד, אך הדיון התארך ליום שלם. מצד החברה לישראל השתתפו בדיון ניר גלעד, אמיר אלשטיין, סגן יו"ר החברה לישראל ואודי אנג'ל, יו"ר צים. מצד המוסדיים השתתפו יעל אנדורן, יו"ר קרנות הפנסיה הוותיקות, ענת לוין, מנהלת ההשקעות של קבוצת מגדל ואמיר הסל, משנה למנכ"ל הראל ביטוח ומנהל חטיבת ההשקעות. היום צפויים הצדדים להמשיך את המו"מ.

 

אודי אנג'ל אמר אתמול: "הצדדים נפרדו במטרה להיפגש שוב בניסיון לגשר על הפערים שנותרו, מתוך מגמה להגיע לסיכום. נציגי שני הצדדים ניסו לשמור על שיווי משקל נכון בין הצורך להתקדם במו"מ שיבטיח את המשך פעילות צים לבין שמירה על זכויות מקסימליות של מחזיקי האג"ח".

 

האוצר לא יציל את צים

ממשלת ישראל לא תתערב בשום מקרה בפרשת ההסתבכות של חברת צים. "משרד האוצר לא מתכוון להתערב בעניין הזה, אמר אמש ל"ממון" גורם בכיר במשרד האוצר. לדבריו, האוצר אינו מתערב ביחסים שבין מלווים ללווים במשק הפרטי. "בעלי ההון חייבים להבין שנגמרו הימים שכל בעל נגרייה שהסתבך ביקש שהממשלה תציל אותו", אמר הגורם.

 

הבכיר באוצר הבהיר כי אמנם יש למדינת ישראל מניית זהב בחברת צים, אך מטרתה היא אחת: "להבטיח שלמדינה תהיה זכות וטו כדי למנוע את מכירתה לגורמים זרים שעלולים להיות עוינים למדינת ישראל. מניית הזהב גם דואגת לכך שיישמר גודל צי מינימלי לחברת הספנות הישראלית. זה הכל".

 

לשאלה האם הממשלה תיחלץ לעזרת צים אם תהיה בסכנת קריסה השיב הבכיר באוצר: "אני אומר כאן חד-משמעית ושיהיה ברור לכולם, משרד האוצר לא מתכוון לסייע לחברה. הימים האלה, שכל יזם פרטי שהסתבך פונה לממשלה ומבקש סיוע, עברו. השוק הפרטי מסדיר את עצמו בצורה הטובה ביותר ללא שום מעורבות ממשלתית, שרק עלולה להפריע כאן. יש כאן אלמנטים ברורים בין לווים שמתקשים להחזיר את החוב שלהם לבין מלווים שמתעקשים שהחוב שלהם יוחזר בהקדם האפשרי. בסופו של דבר, הצדדים יגיעו להסדר, ועדיף שללא שום מעורבות של המדינה".

 

הלחץ לניהול מיידי של המו"מ נובע מהנחיצות להשיג את הסכמות המוסדיים לפני האסיפה הכללית של צים שתתקיים ביום רביעי הקרוב. ניר גלעד קיווה שיוכל להציג באסיפת בעלי המניות מתווה שלם להבראת צים. לאחר שצים הגיעה להבנות עם בעלי מספנות ובנקים זרים ציפה גלעד שהמוסדיים בישראל שמחזיקים באג"ח ייתנו יד להסכם, ולכן ביקש מהם לקבל את הסדר החוב עד יום ראשון בשתיים בצהריים.

 

בסוף השבוע הודיעו בעלי האג"ח העיקריים כי הם דוחים את האולטימטום, לדבריהם, שהוצב להם. מחזיקי איגרות החוב דורשים לשפר כמה נושאים בהצעת החברה לישראל, כמו העמדת ביטחונות לטובת מחזיקי איגרות החוב. כמו כן הם דורשים שקבוצת עופר תגדיל את תרומתה להסדר ותוותר על סכומים נוספים המגיעים לה מהחברה. דרישה נוספת היא ריבית גבוהה יותר מזו המוצעת להם וכן פיצוי במניות.

 

דובר צים מסר בתגובה: "אנו נמצאים במשא ומתן ואין אנו נוהגים להגיב לשמועות וספקולציות".

 

הכתבה המלאה מתפרסמת הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

בהכנת הכתבה השתתפו ערן צחי, אלי שמעוני, נווית זומר וגד ליאור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מכניס יד לכיס. עידן עופר
צילום: ירון ברנר
מומלצים